Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 32/2008

Týždenník Farmár 32/2008
Časopis Farmár č. 32 – týždenník pre slovenský vidiek nájdete na pultoch od štvrtka 4. decembra. Vinohradníkov čakajú ďalšie ťažké roky. Zisťovali sme, či sa slovenská kvalita naozaj utopí v lacnej nadprodukcii zo zahraničia. O tom, že limity a hranice sa dajú prekračovať, vás presvedčí cestovateľ, filmár a dobrodruh Pavol Barabáš. Farmár sa podrobne pozrel aj na plánovanú výstavbu jednej z najväčších tepelných elektrární na Slovensku, proti ktorej však protestujú občania Trebišova i vedenie mesta. Navštívili sme aj ranč, ktorého majiteľ roky sníval o divokom západe a svoj sen si napokon splnil. No a nenechajte si ujsť reportáž z troch prenádherných starobylých kostolov na dolnom Liptove, o ktorých my Slováci azda ani netušíme...

Analýza: Vinárska vojna – Juh proti severu?
Víno sa už u nás stalo aj otázkou prestíže. Riešia sa pri ňom rodinné i štátnické udalosti, otvára dušu, pri striedmom posedení podporuje i racionálne myslenie. Na Slovensku sa vyrába víno po celé stáročia. Vinársky boom, ktorý pohol slovenské vína k vyššej kvalite, netrvá ani dvadsať rokov. Ťažko a dlho slovenskí vinohradníci a vinári učili zákazníkov piť kvalitné vína. Zdá sa, že to celé bolo nanič a slovenská kvalita sa utopí v lacnej nadprodukcii – ale nie našej.

Hosť Farmára – cestovateľ Pavol Barabáš: Všetko je tak, ako má byť
Slávny filmár a cestovateľ, režisér dokumentárnych filmov s horskou, objaviteľskou a dobrodružnou tematikou. Pavol Barabáš dokazuje, že limity a hranice sa dajú prekračovať. Hoci, ako tvrdí, najextrémnejšie situácie prežívame v bežnom živote a nie na dobrodružnej výprave. Myslí si tiež, že reklama ľudí nielen klame, ale ich robí doslova nešťastnými. Tatry považuje za najvhodnejšie pre rodinnú turistiku. Veď ani v Alpách nemáte, aby ste počas jedného dňa prešli všetky vegetačné pásma jednou dolinou tam a druhou nazad. A Zem vraj katastrofu zvanú ľudstvo celkom určite prežije...

Pátrali sme: (Ne)chcená elektráreň
Československá energetická spoločnosť (ČES) so sídlom v Košiciach má eminentný záujem postaviť v Trebišove jednu z najväčších tepelných elektrární na Slovensku. Predchádzajúce vedenie mesta dalo investícii predbežne zelenú, súčasné zloženie radnice i obyvatelia mesta sú však proti. V máji občania spísali petíciu, v júli mesto vydalo zamietavé stanovisko k správe o hodnotení navrhovanej činnosti, aj k umiestneniu stavby. ČES sa bráni tiež, a tak sa rozkrútil kolotoč protestov a žalôb. Bitka argumentov pokračuje...

Na návšteve: Keď si muži plnia sny
Ján Fabián začínal od nuly. Takmer. Mal totiž bohaté skúsenosti z práce v Štátnych lesoch Dobšinská ľadová jaskyňa, kde pracoval ako ošetrovateľ zvierat. Po revolúcii sa vybral na skusy do Rakúska. Po návrate sa do podnikania pustil s plnou vervou. Jeho Ranč pod Ostrou skalou leží od spomínanej jaskyne len asi tri kilometre. Jeho majiteľ sníval o divokom západe a svoj sen si splnil. Stal sa kovbojom a farmárom zároveň, ranč je jeho životným dielom. Postavil ho doslova na kolene. Nechýbajú krásne kone, stádo hovädzieho dobytka a najmä možnosti pre turistov.

Vidiecka turistika: Kostoly dolného Liptova – Kto ich odomkne?
Na Slovensku je veľa sakrálnych stánkov, od tých najzvučnejších vo veľkých mestách po maličké v útlych dedinkách. A kostol je dominantou veľkých miest i tých najmenších obcí. Na jednej z troch zastávok pri nádherných starobylých kostoloch na dolnom Liptove sme si prečítali toto: „Kostoly sú naše pamätníky osudov, dávnych osadníkov, stánky opravdivej kultúrnosti súčasníkov, záchranné majáky pútnikov do večnosti.“ Tie tri kostoly naozaj stoja za to, aj keď o nich verejnosť vie pramálo – kostol svätého Martina v Martinčeku a kostoly v Teplej a v Ludrovej.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice