Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 30/2009

Týždenník Farmár 30/2009
Týždenník Farmár č. 30 nájdete na pultoch od štvrtka 23. júla. Po hromoch a bleskoch v štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky prišlo prvé riešenie - novým povereným generálnym riaditeľom sa stal Ján Beňa. Čaká ho hromada roboty... Tú majú pred sebou aj chovatelia lososovitých rýb, ktorí sa navyše zrejme nevyhnú obrovským hospodárskym škodám. Skvelá vec sa podarila v Bánovciach: Mliečny automat na námestí predáva denne tisíce litrov čerstvého a zdravého mlieka, mimochodom, liter za 50 centov! Aj slovenskí odborníci skúmajú klimatické zmeny a hľadajú riešenia. Nepriaznivé scenáre však potvrdzuje čiastočne aj tohtoročná žatva... Týždenník Farmár vám predstaví aj príbeh troch bývalých strojárov, ktorí dnes vyrábajú chutné a zdravé celozrnné chlebíky.

Rozhovor: Ján Beňa – Generálny na čas určitý
Novým povereným generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky sa stal Ján Beňa. Má mandát na deväťdesiat dní, počas ktorých chce najmä stabilizovať situáciu v ochromenom podniku. Potom bude na funkciu generálneho riaditeľa výberové konanie. Beňu čaká nemálo roboty: Stabilizovať medziľudské vzťahy, postaviť nový riadiaci tím a naštartovať firmu tak, aby po výberovom konaní mohlo nové vedenie nastúpiť rozvojový program. To všetko v režime piatich pracovných dní, bez nejakého výrazného prepúšťania. Čaká sa aj na výsledky orgánov činných v trestnom konaní... Farmár zistil, aké sú Beňove plány.

Horúca téma: Ryby ničí vírus!
Ak zovrie polievka v hrnci prikrytom pokrievkou, gazdiná má robotu navyše s čistením sporáka. Ak to však vrie kvôli vírusu v chovoch lososovitých rýb na Slovensku, nepôjde len o viac driny, ale aj o obrovské hospodárske škody. A nielen tie. Ide o znehodnotenie výsledkov práce tisícov ľudí, viacerých organizácií, ale aj o možné nenávratné poškodenie prírody v podobe meniacej sa druhovej skladby rýb v našich vodách. Páchateľ je známy - VHS. Vírusová hemoragická septikémia. Ako prví sme sa vybrali po jej stopách. Šírenie nebezpečného ochorenia sa totiž nezastavilo, naopak – nálezy pribúdajú!

Zaujalo nás: Mlieko z automatu
Mužský hlas presne inštruuje: Fľašu mierne nakloňte a počkajte, kým sa naplní. Čerstvé mlieko tečie do širokej sklenenej fľaše. Na tabuľke čítame, že ho priviezli o deviatej ráno. Nadojené dnes. Vitajte v mliečnom automate! Malý drevený domček na námestí v Bánovciach nad Bebravou si nemôžete nevšimnúť. Jednostaj pri ňom niekto postáva a berie mlieko. Čo je potrebné, aby takýto automat bol aj u vás? No... farmár, ktorý ho bude napĺňať čerstvým a zdravým mliekom. Aj dobré miesto, dostupnosť a elektrickú energiu. V Bánovciach za necelý týždeň predali okolo 4-tisíc litrov mlieka! Mimochodom – liter za 50 centov.

Analýza: Otepľovanie prináša problémy. Aj farmárom...
Dosah klimatických zmien na poľnohospodárstvo je celosvetovým problémom, riešia ich mnohé nadnárodné organizácie. Aj slovenský tím odborníkov tieto zmeny podrobne skúma, sleduje a analyzuje. Situáciu však príliš optimisticky nevidia... Odborníci zo Slovenska napriek tomu hľadajú aj riešenia a alternatívne scenáre, ktorými by farmárom uľahčili orientovanie sa v probléme. Výsledkom analýz a pozorovaní klimatických zmien budú východiská z danej situácie. Skutočnosť, že už aj dnes sme svedkami dôsledkov globálneho otepľovania, potvrdzuje čiastočne aj tohtoročná žatva.

Život na vidieku: Strojári vyrábajú celozrnné chlebíky
Poznatok, že strava je liek, som si vyskúšala na vlastnej koži. Stačilo pár úprav jedálneho lístka, napríklad používať celozrnnú múku a výrobky z nej. Výsledky boli viditeľné o niekoľko mesiacov. Inak by som tomu možno neverila. Tak ako väčšina ľudí, ktorí si radi doprajú „chutné“ jedlo. Vraj zdravá strava neuspokojuje chuťové poháriky... Po skúsenostiach tvrdím: Vie byť delikátna, len to chce trpezlivosť a odvahu skúšať jedlo, ktoré bolo súčasťou stravy našich predkov a nie premyslených marketingových stratégií. Aj traja bývalí strojári sa rozhodli, že budú vyrábať chutné celozrnné chlebíky...




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice