Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 27/2008

Týždenník Farmár 27/2008
Časopis Farmár č. 27 – týždenník pre slovenský vidiek, nájdete na pultoch vo štvrtok 30. októbra. Podrobne sme pre vás zmapovali návštevu britskej panovníčky Alžbety II., ktorá sa do sýtosti nabažila slovenských tradícií a folklóru. Najbližší víkend všetci venujeme našim zosnulým, a tak sme sa s psychológom Antonom Heretikom pozhovárali o tejto téme síce vážne, ale nie bez úsmevu. Slovenské lesy trápi lykožrút a Farmár vás presvedčí, že situácia je naozaj mimoriadne vážna. Na družstve vo Viničnom uhynulo z ničoho nič 31 kusov dobytka. Zisťovali sme, kto za to môže. No a tiež vám ukážeme, že ryby sa dajú chovať aj v bazéne bývalej plavárne.

Návšteva: Alžbeta II. rozžiarila Tatry
Britská panovníčka pri privítaní v Bratislave neochutnala chlieb a soľ. Určite však nepohŕdala prastarým slovanským zvykom. Skôr naopak, kráľovná si totiž vyslovene želala spoznať zo Slovenska niečo pôvodné – folklór a tradície. A tradičnej kultúry sa nabažila do vôle. Pod Tatrami ju čakal liptovský fujarista, fenomenálni píšťalkári i folklórny súbor. Kráľovnú zaujali aj mladí športoví sánkari, horskí vodcovia, záchranári so psom, či horská služba. Tradície obdivovala na jarmoku v Poprade-Spišskej Sobote, ba porozprávala sa aj s ľudovými umelcami.

Hosť Farmára: Anton Heretik – Rovnováha medzi anjelom a čertom
S našimi zosnulými predkami sa treba rozprávať tak, ako keby tu stále boli. Je to dialóg na večnosť. Aj 25 rokov po smrti svojho otca s ním vedie vnútorný dialóg, „diškuruje“, ba sa s ním aj háda. Profesor Anton Heretik – na pohľad – berie takmer všetko vážne, ale s úsmevom. Aj rozhovor o nadchádzajúcich sviatkoch, ktorým sme dali prívlastok „dušičkové“, je vážny, ale nie bez úsmevu. Pretože – bez úsmevu sa nedá žiť. Psychológ A. Heretik tvrdí, že v každom z nás je čert a anjel zároveň. Treba však medzi nimi nájsť rovnováhu.

Horúca téma: Zelené parte
Smutné konštatovanie – lykožrút útočí vo východnej časti Tatier, v susednej Spišskej Magure, nepriaznivý stav smrekových lesov je na Kysuciach, Orave, v Nízkych Tatrách aj v Slovenskom rudohorí, na Spiši i na hrebeňoch ďalších pohorí. Podkôrny hmyz už napáda aj kosodrevinu a vzácne limby, čo nikto nečakal. Toto sa píše v našom „zelenom úmrtnom liste“. Ministri pôdohospodárstva sa u nás striedajú rýchlejšie, ako opatrenia proti lykožrútovi, a tak kým úradníci úradujú, lesy hynú... Tatranci kričia, už nielen varujú.

Aktuálne: Kravy zabíjal tis
Hospodársky dvor vo Viničnom, nedeľa 19. októbra. Mení sa služba na vrátnici, prichádzajú tí, ktorí majú prácu v maštaliach. Odrazu obrovský krik: Hrôza! Vo výbehu ležia mŕtve kravy a jalovice! Pohroma. Uhynulo 31 z 86 kusov dobytka – 23 vysokoteľných jalovíc a 8 kráv. Krásne, dobre kŕmené kusy. Škoda za poldruha milióna korún. Veterinári napokon potvrdili, že kravy otrávil jed z tisu. Odkiaľ sa však táto drevina dostala do blízkosti družstva? Kto neďaleko kráv uskladnil konáre? Dostal sa tis k maštaliam náhodou, z nedbanlivosti, alebo...?

Rybár: Údenáče z bazéna
Jozef Ratica je rybárom od detstva. Jeho manželka tvrdí, že sa narodil s rybárskym prútom v ruke. Minulý rok sa rozhodli založiť rybiu farmu. V prenajatom areáli bývalej plavárne v obci Ľubietová. Utesnili bazén, natiahli siete proti kormoránom, nakúpili násadové ryby a priebežne budovali obchodík v Banskej Bystrici. Ten neskôr presťahovali priamo na farmu, takže si ktokoľvek môže prísť vyloviť rybku priamo z plaveckého bazéna. Kulinárskou špecialitou farmy budú v blízkej budúcnosti údenáče, certifikát už Raticovci majú.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice