Týždenník Farmár 27/2008
AgroserverTýždenník Farmár
Časopis Farmár č. 27 – týždenník pre slovenský vidiek, nájdete na pultoch vo štvrtok 30. októbra. Podrobne sme pre vás zmapovali návštevu britskej panovníčky Alžbety II., ktorá sa do sýtosti nabažila slovenských tradícií a folklóru. Najbližší víkend všetci venujeme našim zosnulým, a tak sme sa s psychológom Antonom Heretikom pozhovárali o tejto téme síce vážne, ale nie bez úsmevu. Slovenské lesy trápi lykožrút a Farmár vás presvedčí, že situácia je naozaj mimoriadne vážna. Na družstve vo Viničnom uhynulo z ničoho nič 31 kusov dobytka. Zisťovali sme, kto za to môže. No a tiež vám ukážeme, že ryby sa dajú chovať aj v bazéne bývalej plavárne.
Návšteva: Alžbeta II. rozžiarila Tatry
Britská panovníčka pri privítaní v Bratislave neochutnala chlieb a soľ. Určite však nepohŕdala prastarým slovanským zvykom. Skôr naopak, kráľovná si totiž vyslovene želala spoznať zo Slovenska niečo pôvodné – folklór a tradície. A tradičnej kultúry sa nabažila do vôle. Pod Tatrami ju čakal liptovský fujarista, fenomenálni píšťalkári i folklórny súbor. Kráľovnú zaujali aj mladí športoví sánkari, horskí vodcovia, záchranári so psom, či horská služba. Tradície obdivovala na jarmoku v Poprade-Spišskej Sobote, ba porozprávala sa aj s ľudovými umelcami.
Hosť Farmára: Anton Heretik – Rovnováha medzi anjelom a čertom
S našimi zosnulými predkami sa treba rozprávať tak, ako keby tu stále boli. Je to dialóg na večnosť. Aj 25 rokov po smrti svojho otca s ním vedie vnútorný dialóg, „diškuruje“, ba sa s ním aj háda. Profesor Anton Heretik – na pohľad – berie takmer všetko vážne, ale s úsmevom. Aj rozhovor o nadchádzajúcich sviatkoch, ktorým sme dali prívlastok „dušičkové“, je vážny, ale nie bez úsmevu. Pretože – bez úsmevu sa nedá žiť. Psychológ A. Heretik tvrdí, že v každom z nás je čert a anjel zároveň. Treba však medzi nimi nájsť rovnováhu.
Horúca téma: Zelené parte
Smutné konštatovanie – lykožrút útočí vo východnej časti Tatier, v susednej Spišskej Magure, nepriaznivý stav smrekových lesov je na Kysuciach, Orave, v Nízkych Tatrách aj v Slovenskom rudohorí, na Spiši i na hrebeňoch ďalších pohorí. Podkôrny hmyz už napáda aj kosodrevinu a vzácne limby, čo nikto nečakal. Toto sa píše v našom „zelenom úmrtnom liste“. Ministri pôdohospodárstva sa u nás striedajú rýchlejšie, ako opatrenia proti lykožrútovi, a tak kým úradníci úradujú, lesy hynú... Tatranci kričia, už nielen varujú.
Aktuálne: Kravy zabíjal tis
Hospodársky dvor vo Viničnom, nedeľa 19. októbra. Mení sa služba na vrátnici, prichádzajú tí, ktorí majú prácu v maštaliach. Odrazu obrovský krik: Hrôza! Vo výbehu ležia mŕtve kravy a jalovice! Pohroma. Uhynulo 31 z 86 kusov dobytka – 23 vysokoteľných jalovíc a 8 kráv. Krásne, dobre kŕmené kusy. Škoda za poldruha milióna korún. Veterinári napokon potvrdili, že kravy otrávil jed z tisu. Odkiaľ sa však táto drevina dostala do blízkosti družstva? Kto neďaleko kráv uskladnil konáre? Dostal sa tis k maštaliam náhodou, z nedbanlivosti, alebo...?
Rybár: Údenáče z bazéna
Jozef Ratica je rybárom od detstva. Jeho manželka tvrdí, že sa narodil s rybárskym prútom v ruke. Minulý rok sa rozhodli založiť rybiu farmu. V prenajatom areáli bývalej plavárne v obci Ľubietová. Utesnili bazén, natiahli siete proti kormoránom, nakúpili násadové ryby a priebežne budovali obchodík v Banskej Bystrici. Ten neskôr presťahovali priamo na farmu, takže si ktokoľvek môže prísť vyloviť rybku priamo z plaveckého bazéna. Kulinárskou špecialitou farmy budú v blízkej budúcnosti údenáče, certifikát už Raticovci majú.
Návšteva: Alžbeta II. rozžiarila Tatry
Britská panovníčka pri privítaní v Bratislave neochutnala chlieb a soľ. Určite však nepohŕdala prastarým slovanským zvykom. Skôr naopak, kráľovná si totiž vyslovene želala spoznať zo Slovenska niečo pôvodné – folklór a tradície. A tradičnej kultúry sa nabažila do vôle. Pod Tatrami ju čakal liptovský fujarista, fenomenálni píšťalkári i folklórny súbor. Kráľovnú zaujali aj mladí športoví sánkari, horskí vodcovia, záchranári so psom, či horská služba. Tradície obdivovala na jarmoku v Poprade-Spišskej Sobote, ba porozprávala sa aj s ľudovými umelcami.
Hosť Farmára: Anton Heretik – Rovnováha medzi anjelom a čertom
S našimi zosnulými predkami sa treba rozprávať tak, ako keby tu stále boli. Je to dialóg na večnosť. Aj 25 rokov po smrti svojho otca s ním vedie vnútorný dialóg, „diškuruje“, ba sa s ním aj háda. Profesor Anton Heretik – na pohľad – berie takmer všetko vážne, ale s úsmevom. Aj rozhovor o nadchádzajúcich sviatkoch, ktorým sme dali prívlastok „dušičkové“, je vážny, ale nie bez úsmevu. Pretože – bez úsmevu sa nedá žiť. Psychológ A. Heretik tvrdí, že v každom z nás je čert a anjel zároveň. Treba však medzi nimi nájsť rovnováhu.
Horúca téma: Zelené parte
Smutné konštatovanie – lykožrút útočí vo východnej časti Tatier, v susednej Spišskej Magure, nepriaznivý stav smrekových lesov je na Kysuciach, Orave, v Nízkych Tatrách aj v Slovenskom rudohorí, na Spiši i na hrebeňoch ďalších pohorí. Podkôrny hmyz už napáda aj kosodrevinu a vzácne limby, čo nikto nečakal. Toto sa píše v našom „zelenom úmrtnom liste“. Ministri pôdohospodárstva sa u nás striedajú rýchlejšie, ako opatrenia proti lykožrútovi, a tak kým úradníci úradujú, lesy hynú... Tatranci kričia, už nielen varujú.
Aktuálne: Kravy zabíjal tis
Hospodársky dvor vo Viničnom, nedeľa 19. októbra. Mení sa služba na vrátnici, prichádzajú tí, ktorí majú prácu v maštaliach. Odrazu obrovský krik: Hrôza! Vo výbehu ležia mŕtve kravy a jalovice! Pohroma. Uhynulo 31 z 86 kusov dobytka – 23 vysokoteľných jalovíc a 8 kráv. Krásne, dobre kŕmené kusy. Škoda za poldruha milióna korún. Veterinári napokon potvrdili, že kravy otrávil jed z tisu. Odkiaľ sa však táto drevina dostala do blízkosti družstva? Kto neďaleko kráv uskladnil konáre? Dostal sa tis k maštaliam náhodou, z nedbanlivosti, alebo...?
Rybár: Údenáče z bazéna
Jozef Ratica je rybárom od detstva. Jeho manželka tvrdí, že sa narodil s rybárskym prútom v ruke. Minulý rok sa rozhodli založiť rybiu farmu. V prenajatom areáli bývalej plavárne v obci Ľubietová. Utesnili bazén, natiahli siete proti kormoránom, nakúpili násadové ryby a priebežne budovali obchodík v Banskej Bystrici. Ten neskôr presťahovali priamo na farmu, takže si ktokoľvek môže prísť vyloviť rybku priamo z plaveckého bazéna. Kulinárskou špecialitou farmy budú v blízkej budúcnosti údenáče, certifikát už Raticovci majú.
Komentáre k článku:
Pridať komentár