Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 26/2008

Týždenník Farmár 26/2008
Časopis Farmár č. 26 – týždenník pre slovenský vidiek – nájdete na pultoch vo štvrtok 23. októbra. Prinášame vám zaujímavý príbeh slovenského jablka roka – na našom trhu ho totiž nenájdete, zato v zahraničí sa po ňom idú potrhať. Hosť Farmára venoval svoj život vede a technike, pričom stále nemá dosť: Vyhľadáva „špičkové mozgy“ a pripravuje podujatie Hlava roka 2008. Slovenské včelstvá ničí fatálna hrozba – klieštik a mor včelieho plodu. Aké sú prognózy? Rajom pečených husí je nepochybne Slovenský Grob. Farmár zisťoval, aké tajomstvá tento raj skrýva. V republike máme tisíce mostov, viaduktov či estakád. Čo viete o ich bezpečnosti?

Aktuálne: Chcete ochutnať slovenské jablko roka? Choďte do Talianska
Nádherné jablká s červeným líčkom dozrievajú v sadoch v Dunajskej Lužnej. Jablko odrody Golden Delicious Reinders sa stalo hitom tohtoročnej celoslovenskej súťaže v Nitre. Plody zo sadov firmy Danubius fruct si odniesli titul Jablko roka. Na náš trh sa však nedostanú. Prečo? Nuž, veľkí slovenskí odberatelia od spomínanej firmy nevykupujú žlté a už vôbec nie dvojfarebné jablká, čiže ani žlté s červeným líčkom. Pritom práve tie majú oveľa lepšiu chuť – sú dlhšie na stromoch, majú viac cukru a kyselín. Mimoriadne žiadané sú však na talianskom trhu...

Hosť Farmára: Ján Holčík - Aj vedu treba vedieť predať
S počítačmi pracoval ešte v ére, keď skôr pripomínali legendárne ruské „sčotky“. Má pocit dlhu voči vede a technike a túži jej vrátiť to, čo mu dala v rokoch dospievania. Ján Holčík je členom organizačného výboru podujatia Hlava roka 2008. Aj na Slovensku totiž máme významných vedcov a technikov, ktorých objavy posunuli ľudstvo vpred. Vieme ich však oceniť? Objavovanie múdrych hláv súčasnosti patrí do „srdcových“ aktivít J. Holčíka a tak sa zrejme už čoskoro dočkáme slovenskej obdoby Nobelovej ceny.

Analýza: Aby nám včely neuleteli
Horia úle. Oheň ničí včelstvá napadnuté morom včelieho plodu. Niet inej cesty. Nad včelami po celom svete už vyše sto rokov visí fatálna hrozba - klieštik a mor včelieho plodu. Klieštik vysáva zo včiel a ich plodov životné tekutiny. Včela postupne slabne, až zomrie. Nejde však o bezvýznamný problém, veď včelárstvo poskytuje zdroj príjmu pre približne 14-tisíc včelárskych rodín na Slovensku. Včelstvá však hynú, počty klesajú a bez pomoci človeka budú aj naďalej. Vinu nesú aj včelári, ktorí nedodržiavajú včelárske hygienické zásady.

Vidiecka turistika: V raji pečených husí
Grobský dvor je jedna z gastronomických atrakcií malokarpatskej oblasti. Niektorí tvrdia, že o úspech Slovenského Grobu sa postarali prednovembroví súdruhovia, ktorí tolerovali tamojšie súkromníčenie, keďže oči im zaslepili dozlatista upečené husi a od mastnoty sa lesknúce lokše. Je to také jednoduché? Majiteľka areálu Grobský dvor Helena Minarovičová nám ukázala pravdu, podloženú faktami. Najvyššiu gastronomickú a kultúrno-estetickú úroveň totiž nedosiahli len tak. Odzrkadľuje sa tu celoživotná poctivá práca v odbore.

Horúca téma: Chceme utopiť naše mosty?
Mosty, viadukty, estakády. Spájajú brehy slovenských riek, potokov, údolí... Niektoré z nich prerástli regionálny i európsky význam. Sú medzi nimi aj svetové unikáty. Stali sa pevnou súčasťou slovenskej krajiny. Je však pevný aj ich technický stav? Môžeme po nich bezpečne prejsť? Pri sonde pod niektorými mostmi na Slovensku veru zamrazí. Napríklad železničné premostenie v Plaveckom Štvrtku, kadiaľ prejdú tisícky áut... Je otázkou času, kedy sa most zvalí. Mnohé ďalšie sú ošarpané, prevlhnuté, strácajú stabilitu, majú rozpadnuté kotvy. Sú hrozbou?





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice