Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 23/2009

Týždenník Farmár 23/2009
Týždenník Farmár – časopis pre slovenský vidiek, vám prináša 23. číslo. V stánkoch ho nájdete od štvrtka 4. júna. Podrobne sme rozobrali tému turizmu, ktorý môže prinášať zisky, no treba vedieť ako na to. Navštívili sme aj babičku, ktorá síce má 77 rokov, no do lesa chodí na motorke! Barbarskí zlodeji nedávno ukradli tri mláďatá vzácneho orla kráľovského. Za pomoc pri odhalení páchateľa môžete získať až tisíc eur. Dovolenku v Chorvátsku nemusíte tráviť iba na preplnených plážach. Vysvetlíme vám, ako si užiť oddych na jachte. Vinohradníci aj tento rok prosili svojho patróna o bohatú úrodu. Aká bude oberačka?

Horúca téma: Vidiecky turizmus je cestou, ak sa robí kvalifikovane
Slovenský vidiek stagnuje. Samotné poľnohospodárstvo ho už dávno neuživí, iné výrobné aktivity sem prenikajú len ojedinele. Nádej preto jeho kormidelníci vkladajú do cestovného ruchu. Dôraz naňho začínajú kláť obce, mikroregióny, verejno-súkromné partnerstvá... Nie sú však naše očakávania, že turizmus spasí vidiek, prehnané? Nuž, príklady z Oravy, Liptova, Kysúc potvrdzujú, že je to cesta. V mnohých iných regiónoch sú však vyhliadky skeptickejšie. Ale! Čo sme pre turizmus ochotní urobiť? Vieme čo, ako a komu ponúknuť?

Žijú medzi nami: Na motorke chodí na bylinky
Ste v dôchodkovom veku? Bolia vás kĺby, ruky, nohy, no zároveň nechcete sedieť doma medzi štyrmi stenami? Žiadny problém: 77-ročná Mária Korchňáková z Bijacoviec si kúpila motorku – štvorkolku. A po dedine a v jej okolí jazdí na svojom tátošovi ostošesť. Babička určite patrí medzi najstaršie motorkárky na Slovensku, možno aj v Európe. Na motorke chodí do obchodu, na cintorín, do centra dediny. „No najradšej chodím do prírody,“ hovorí. „Počúvam vtáčiky, obdivujem naše lesy, zbieram bylinky.“

Poľovník: Tisíc eur za pomoc
Odporné hyeny! Ako inak ich nazvať? Zrejme organizovaná skupina vykrádačov hniezd opäť úradovala. Títo barbari ničia to najcennejšie, čím sa pýši naša príroda - zdravú populáciu orla kráľovského. Zmizli tri mláďatá tohto mimoriadne vzácneho vtáka. Ťažko napísať, že je to len drzosť. Ťažko iba skonštatovať, že je to „len“ krádež. Odborníci takéto konanie považujú za zločin proti prírode, a teda za zločin proti nám všetkým. Ochranári ponúkajú odmenu tisíc eur za informáciu, ktorá povedie k odhaleniu páchateľa.

Na cestách: Vymeňte letoviská za jachtu!
Odviažte laná! Motor je zapnutý, loď sa pohýna. Prístav sa vzďaľuje, more sa otvára. Vietor je priaznivý, môžeme natiahnuť plachty. V Chorvátsku mnohí uprednostňujú jachtu pred preplnenými plážami. Aj mnohým Slovákom sa už natrieskané letoviská zunovali. Ak sympatizujete s loďami a počas dovolenky sa chcete presúvať, pobyt na jachte je jedna z lákavých a pre Slovákov stále atraktívnejších dovoleniek. A netreba ísť v strede leta, jachtári vyhľadávajú Chorvátsko pred a po sezóne, keď je počasie o niečo veternejšie.

Vinohradník: Urban, patrón vinohradníkov
„Urban krásny vyjasnený, hojným vínom nás odmení.“ Hovorí stará pranostika o svätcovi, ktorý je patrónom vinohradníkov. Ak je pranostika pravdivá, tento rok sa pripravme na bohatú oberačku. V čase, keď kvitnú agáty a dozrievajú prvé čerešne, vyberú sa vinári, vinohradníci, ale aj milovníci vína do vinohradov na slávnostnú svätú omšu. Tou sa začínajú oslavy sv. Urbana. Svätou omšou pod holým nebom a posviackou symbolického vinohradu vinohradníci prosia Boha, aby im požehnal prácu vo vinohrade a obdaril ich bohatou úrodou.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice