Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 16. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 23/2008

Týždenník Farmár 23/2008
Časopis Farmár č. 23 – týždenník pre slovenský vidiek na Vás čaká na pultoch od štvrtka 2. októbra. Podrobne sme sa pozreli na aktuálne nečakané existenčné starosti 16 družstiev z Pohronia – odberateľ prestal platiť za mlieko a dlh za niekoľko mesiacov narástol na desiatky miliónov! Rodený Bratislavčan, spevák Peter Vašek, žije dnes na chalupe ďaleko od hlavného mesta. Vrátiť sa nechce ani za nič a chutia mu muchotrávky... V Analýze sme podrobne skúmali, ako s blížiacim sa eurom reagujú Slováci na vývoj cien tovarov a služieb. Okrem tradičného pohľadu na vinobranie v Pezinku si Farmár tentoraz neodpustil pohľad aj z menej príťažlivej stránky. No a priblížime vám aj prehliadku zdravotného stavu spoločnej poľnohospodárskej politiky, o ktorej sa v Európskej únii hovorí už vyše roka.

Aktuálne: Budú mlieko vylievať do Hrona?
Dodávatelia mlieka z Odbytového združenia Hron sa dostali do ťažkej situácie. Mliekoservis Slovakia so sídlom vo Zvolene im od júna nezaplatil za dodávky mlieka. Denne mu dodávali vyše 65 percent svojej produkcie. Podľa Ľubomíra Šúra, predsedu združenia, meškali už májové platby, ale odberateľ ich ubezpečoval, že situácia sa vyrieši. Do septembra však dlh narástol na 20 miliónov korún, vrátane septembra by to malo byť až 28 miliónov! Čo bude so 16 družstvami? Väčšina z nich žije iba z mlieka. V Mliekoservise sme sa zatiaľ odpovedí nedočkali...

Hosť Farmára – spevák Peter Vašek: V Bratislave by som už nebýval
Rodený Bratislavčan, spevák Peter Vašek, na mesto akosi zanevrel. Kúpil si chalupu v Žemberovciach, kde sa aj opäť oženil. V Bratislave by už nechcel bývať, vraj sa tam človek aj bojí chodiť po ulici... V Žemberovciach našiel ľudí podľa svojho gusta – pracovitých, úprimných a žičlivých. Blízko je priehrada, v ktorej sa dá kúpať a chytať ryby, neďaleko je Hron. Pár metrov za domom sa začína hora. A Vašek miluje manželkinu fantastickú polievku z muchotrávok!

Analýza: Roztancovaný cenový monitoring
Napriek tomu, že sa Slovensko pripravuje na vstup do eurozóny, vládne tu akýsi pokoj. Azda ľudí nezaujíma, ako sa vyvíjajú ceny tovarov a služieb? Vari ustrnuli, nechali problémy riešiť vláde? Pritom vstup každej krajiny do eurozóny doteraz sprevádzal nárast miery inflácie a neadekvátny rast cien tovarov a služieb. V našej sonde na pripravenosť Slovenska na vstup do eurozóny sme sa presvedčili, že ľudia na Slovensku predsa len pozorne sledujú vývoj situácie na trhu. Ktoré tovary „držia cenu“ a kde sa naopak objavuje zdražovanie?

U nás doma: Vinobranie – Pezinok 2008
Azda sa nik neurazí, ale na tohtoročné vinobranie sme sa pozreli aj z iného pohľadu, nielen cez optiku tradícií, dobrého burčiaku či jedla. Videli sme totiž aj inú realitu, pochmúrnejšiu. Konzum bez konca, stovky stánkov, kolotoče väčšinou s „typicky“ slovenskými názvami (Twister, Killer, Diablo, Deadman). Kamión so „strašidelným zámkom“ – vstupné 50 Sk. Veď to môže zaplatiť iba ak blázon. Päť minút skákania v nafukovacom čude – 25 Sk. Autodróm za 60 Sk, detský vláčik 30, detský kolotoč 30, šmýkačka 35, zvezenie na labuti 40. Cenové zverstvo...

Horúca téma: Je európske poľnohospodárstvo zdravé?
O prehliadke zdravotného stavu Spoločnej poľnohospodárskej politiky sa hovorí v Európskej únii už vyše roka. Medzi poľnohospodármi je známa aj ako Health Check. Čo sleduje a čo znamená pre Slovensko a našich poľnohospodárov? Ide o prehliadku, niekde sa hovorí aj o kontrole zdravotného stavu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Cieľom je modernizácia, zjednodušenie a zefektívnenie spoločnej poľnohospodárskej politiky, ako aj zrušenie posledných obmedzení poľnohospodárov, aby mohli flexibilnejšie reagovať na narastajúci dopyt po potravinách.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice