Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 18. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 22/2009

Týždenník Farmár 22/2009
Časopis Farmár č. 22 nájdete na pultoch od štvrtka 28. mája. Podrobnejšie sme sa pozreli na plánovanú výstavbu diaľnic, ktorú čoraz viac komplikuje zúriaca finančná kríza. Kedy po nich budeme jazdiť? Nevynechajte ani reportáž z Bojníc, ktoré návštevníkom ponúkajú množstvo očarujúcich lákadiel. Hosťom Farmára je tento týždeň Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry, ktorú pútavo rozprával o šťastí i utrpení, o smiechu i slzách. Potešíme aj záhradkárov, keďže leto je pred dverami a náš odborník vám ponúka množstvo rád a tipov. No a pozreli sme sa aj do malej záhorskej dedinky Koválovec, ktorá mala pôvodne zaniknúť, no dnes sa jej vodí čoraz lepšie.

Problém: Diaľnice preraďujú na dvojku
Úspešnosť projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) pri výstavbe úsekov diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1 zasiahla kríza finančných inštitúcií. Možnosti bánk sa znížili na minimum, termíny sa posúvajú. Zatiaľ o päť až deväť mesiacov. „Kríza nám spôsobila určité problémy, ale pozitívom je, že na rozdiel od okolitých krajín máme PPP projekty vo finálnej fáze,“ tvrdí minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny. Lepšie je na tom cesta R1, výstavba zrejme odštartuje už v júli. Pri diaľnici D1 je však proces oneskorený. Optimizmus striedajú obavy.

Vidiecka turistika: Nielen deti milujú Bojnice
A nielen pre Medzinárodný festival duchov a strašidiel, Rytierske dni, Noc múzeí a galérií, či Valentínsky víkend na zámku. Návštevníkov láka jeden z najkrajších zámkov v Európe, v susedstve s modernou zoologickou záhradou. A menovať môžeme ďalej: Gotický kostol sv. Martina so vzácnym barokovým interiérom, kaplnka Jána Nepomuckého zo 16. storočia, renesančné domy, úžasná rozvoniavajúca príroda. Až na tie slovenské maniere: Predražené bufety a reštaurácie, vysoké vstupné na zámok, do ZOO, či parkovné. Chronická porucha v slovenskom podnikateľskom myslení.

Hosť Farmára: Svedomie rado zaspáva
Šťastie, to je stretnúť dobrých ľudí mať dobrú a zdravú rodinu. Šťastie je, keď je človek napĺňaný. Šťastie je mať prácu, ktorá je poslaním. Profesor Pavol Mešťan tvrdí, že život má zmysel, iba ak po ňom zostane svedectvo. Riaditeľ Múzea židovskej kultúry tvrdí, že je šťastný. I napriek tomu, že súčasťou jeho práce je aj dokumentácia obrovského utrpenia. Ale tak je to už v živote dané: Človek prelieva slzy cez smiech a smeje sa neraz plačúc. Jeho rodičia prežili koncentračný tábor v Terezíne, starí rodičia také šťastie nemali. Šesť miliónov obetí – nie celkom si dokážeme za týmto číslom predstaviť šesť miliónov osudov...

Záhradkár: Na čo treba dávať pozor v júni?
Vysoké teploty a dlhé dni prezrádzajú, že v záhrade sa začína ďalšie ročné obdobie - leto. Úžitkové a okrasné rastliny vyžadujú dostatočné množstvo živín a vlahy potrebných pre výživu plodov a rast nadzemných častí. Pri ich nedostatočnom množstve dochádza k júnovému opadu ovocia. Netreba zabúdať ani na hnojenie, no všetkého s mierou a včas: Neskoršie hnojenie stromu škodí. Pozor treba dávať aj na zeleninu. Dôležité je pravidelné kyprenie, odstraňovanie burín, prihnojovanie. Farmár vám tiež poradí, ako bojovať so živočíšnymi škodcami, či plesňami.

U nás doma: Obec bola určená na zánik, no dnes kvitne
Sobotňajšie popoludnie v Koválovci mestského človeka príjemne prekvapí predovšetkým tichom. Poriadok a čistota – to tiež udrie človeku do očí. Najmenšia dedinka v Skalickom okrese, kedysi určená na zánik, dnes kvitne. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1394. Nedotknutá panenská príroda a oblasť bohatá na danieliu a srnčiu zver priťahuje návštevníkov, ktorých privádzajú turistické chodníky a cyklotrasy z okresného mesta. V blízkosti je aj vodná nádrž s možnosťou rybolovu. Keď to dáme všetko dohromady, niet sa čo čudovať, že o voľné rodinné domy je v obci veľký záujem.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice