Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 22/2008

Týždenník Farmár 22/2008
Farmár – týždenník pre slovenský vidiek, vám vo štvrtok 25. septembra prináša už svoje 22. vydanie. Horúcou témou sa tentoraz stala architektonická tvár slovenského vidieka, ktorú mnohí maľujú naozaj divokými farbami... V Debate Farmára sa odborníci na čele s ministrom pôdohospodárstva podrobnejšie obzreli za žatvou, ktorá síce priniesla skôr starosti, no treba využiť aj núkajúce sa príležitosti.

Analýza opäť podrobne rozoberá otázku vzdelania a upozorňuje na viacero krívajúcich krokov v školstve. Prírodovedec Miroslav Saniga vytvoril rozprávkovú vtáčiu záhradku, ba možno aj vtáčí raj, ktorý si obľúbili stovky operencov. No a zašli sme aj do Blatného, neďaleko hlavného mesta, kde sa rozumným hospodárením družstva darí zvyšovať platy zamestnancov. Pozor, nezabudnite ani na mimoriadne bohatú farebnú prílohu Lesníctvo!

Horúca téma: Vidiek mení svoju tvár. Opeknieva?
Krásu slovenskej krajiny tvoria predovšetkým prírodné skvosty, lesy, hory, rieky. A, samozrejme, aj obce a mestá. Ale iba vtedy, ak sú upravené, udržiavané a zapadajú do prírodného prostredia krajiny. Prejdite sa však Slovenskom – architektonická tvár vidieka sa čoraz viac deformuje, znehodnocuje, odkláňa od pôvodnej funkcie vidieckeho sídla. Domy na stračích nôžkach, krikľavo farebné budovy, obrovské hangáre na úrodných poliach, mnohé honosné, no gýčové stavby, zástavby rodinných domov, akoby ich vysypali zo škatuľky od lentiliek...

Debata Farmára: Minister odkazuje – nakupujte prasiatka!
Čo odhalila tohtoročná žatva? Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík tvrdí, že to bola jedna z najdlhších, najmokrejších, najkomplikovanejších a najdrahších žatiev v poslednom desaťročí. Úroda bola síce o 20 percent vyššia ako vlani, straty sú však najmä na kvalite obilia, šplhajú sa až k miliarde korún. Viac je kŕmneho obilia a minister odporúča farmárom: „Obnovte chovy ošípaných! Včas nakúpené odstavčatá môžu priniesť zisky.“ A keďže farmári predávajú potravinársku pšenicu za nižšie ceny, Becík očakáva, že aj spotrebitelia budú kupovať lacnejšie pekárenské výrobky.

Analýza: Ak študovať, tak kde?
Na Slovensku máme 17 univerzít. Medzi vysokou školou a univerzitou je totiž rozdiel. Univerzita by mala byť to najlepšie z najlepšieho. Ak nadviažeme na minulotýždňové vysvetľovanie toku financií v školách a tému, či sa oplatí investovať do vzdelania, do univerzít by sa malo oplatiť najviac. Tu sa však dostávame ku kameňu úrazu. A poriadneho. Už roky sa hovorí o tom, že kvalita našich vysokých škôl nie je dobrá. No akosi sa obchádza rozdiel medzi vysokou školou a univerzitou.

Objav Farmára: Raj nielen pre sýkorky
Prírodovedec Miroslav Saniga vytvoril rozprávkovú vtáčiu záhradku, ba možno aj vtáčí raj. A stačila mu k tomu záhrada rodičovského domu v malebnom Revúckom údolí pod skalným oltárom Čierneho kameňa. Kŕmidlá a búdky prirodzene najviac zaujímajú najmenších návštevníkov. V modernej ekologickej terminológii je to ekodvor: 60 veľkých samorastových kŕmidiel a 123 vtáčích búdok na spanie a hniezdenie. Tento unikát ponúka stovkám operencov celoročnú plnú penziu a ubytovanie v najluxusnejších búdkach...

Na návšteve: Investícia do ľudí sa vždy oplatí
Len kúsok, tak tridsať kilometrov od hlavného mesta, leží obec Blatné. A v ňom jeden z najúspešnejších poľnohospodárskych podnikov na Slovensku. Kedysi pod PD Blatné spadali aj družstvá v okolí. Bolo to časté miesto návštev štátnych i odborných. Dnes zamestnáva 38 ľudí a už piaty rok sa venuje iba rastlinnej výrobe. Dá to poriadne zabrať, nešetria však na strojoch a technológiách, a rozumné plánovanie prináša výsledky. Priemerná mzda dosahuje na družstve 19-tisíc korún, čo je v agrosektore mimoriadne slušné číslo.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice