Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 21/2008

Týždenník Farmár 21/2008
Časopis Farmár č. 21 – týždenník pre slovenský vidiek na vás čaká na pultoch od štvrtka 18. septembra. Dozviete sa, že exhaláty a škodliviny z tovární sú aj obchodnou komoditou a v tvrdom biznise nezaostáva ani Slovensko. Hosťa Farmára v mladosti označovali prívlastkom zázračné dieťa a z Dalibora Karvaya vyrástol špičkový virtuóz. Farmár hľadal odpovede aj na zložitú otázku, koľko peňazí investovať do vzdelania potomka, aby ste si spokojne mohli povedať, že ste investovali dobre. Malá obec Jarovnice v okrese Svidník zažila v júli 1998 peklo: Ničivá voda nezobrala iba zvieratá i majetok, ale aj desiatky ľudských životov... Možno sa vám to nebude páčiť, no tvrdíme, že stavby do lesa patria. Dozviete sa prečo.

Horúca téma: Predám dym a emisie. Zn. lacno
Emisie, teda vypustený odpad prevažne v plynnom skupenstve, inak tiež exhaláty, alebo škodliviny z tovární. Zamorujú ovzdušie a predsa si ich môžete kúpiť alebo predať. A nejde o fazuľky. Je to tvrdý biznis a podniká sa v ňom možno ešte nebezpečnejšie, ako na trhu s ropou a ropnými produktmi. A obchoduje aj Slovensko, ba trhové mechanizmy využívalo pri riešení ekologických problémov ako prvá z krajín s transformujúcou sa ekonomikou. Cieľom obchodovania s emisiami je dosahovanie redukcie emisií pri čo najnižších nákladoch.

Hosť Farmára – virtuóz Dalibor Karvay: Skláňam sa pred géniom hudby
Na husle hral ako trojročný, prvýkrát verejne koncertoval ako sedemročný. Osemročného ho prvý raz ocenili na medzinárodnej súťaži, o dva roky nahral prvé CD. Zázračné dieťa rástlo, diamant sa brúsil. Dnes je 23-ročný Dalibor Karvay študentom Konzervatória mesta Viedeň, vystupuje na koncertoch takmer po celom svete. Hral aj na privátnom koncerte britského princa Charlesa. Tvrdí, že mal šťastie na pedagógov, vždy boli prvotriedni. Aj tí viedenskí patria k absolútnej svetovej špičke.

Analýza: Investícia do vzdelania – dobrá investícia?
Prečo máme chodiť do školy? Preto, aby sme neumreli sprostí, alebo preto, lebo sa to oplatí? A nemáme na mysli iba ekonomickú stránku rokov, ktoré strávime v školských laviciach. Naozaj, odpovedzme si na otázku: Prečo chodíme do školy? Bez irónie – dobré vzdelanie zvyčajne dáva šancu na lepšie zamestnanie a lepšie zárobky. Veď aj to je jeden z dôvodov, prečo deti „kopeme“, aby si urobili maturitu a neskôr získali aj vyššie vzdelanie. Koľko peňazí však investovať, aby ste si spokojne mohli povedať, že ste investovali do potomka dobre?

Seriál Farmára: Pani hrozí stále
Jarovnice v okrese Svidník, v údolí potoka Malá Svinka, majú bohatú kultúrnu a historickú minulosť. No aj strhujúcu súčasnosť. Kým v minulosti tvoril históriu kultúrny rozkvet, súčasnosť píše kultúrny analfabetizmus Rómov a ich PANI (tak hovoria vode). Iba nedávno si v obci pripomenuli desiate výročie živelnej pohromy. Spôsobili ju prívalové dažde, ľadovec a vzdutý potok Malá Svinka. V Renčišove, v Uzovských Pekľanoch a najmä v Jarovniciach si v júli 1998 povodeň vyžiadala 50 mŕtvych! Ničivá vlna brala ľudí, zvieratá, majetok.

Lesník: Stavby do lesa patria
Napriek prvému rozhorčeniu po prečítaní titulku – pokračujte. Sme totiž presvedčení, že niektoré stavby do lesa naozaj patria. Patria tam práve tak, ako ticho, večnosť, majestátnosť, neopakovateľnosť a, žiaľ, i pominuteľnosť. Les je tak isto sídlisko, ako ktorékoľvek iné. Má svojich nájomníkov, návštevníkov, má aj svoje stavby. Viete si predstaviť les bez kŕmidiel, posedov, studienok, či lávok a mostíkov?





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice