Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 20/2009

Týždenník Farmár 20/2009
Týždenník Farmár č. 20 nájdete na pultoch stánkov a obchodov od štvrtka 14. mája. Hoci finančná kríza doľahla aj na drevospracujúci priemysel, situácia nie je beznádejná. Práve naopak – drevo je tajný tromf Slovenska. Farmár vám naďalej ponúka aj skvelú súťaž – o kompletnú dovolenku, motorovú pílu, kosačky či fotoaparáty. Farmár vám tiež poradí, ako sa stať farmárom – na aké úskalia sa musíte pripraviť, s čím treba počítať a s akými ziskami môžete rátať. Podľa šéfa zeleninárov tak dobre, ako je teraz, už asi nebude. Ako teda zachrániť zeleninu? Hoci sa to nezdá, na rybárov útočí tvrdými spôsobmi – privatizácia...

Horúca téma: Náš tajný tromf - drevo
Finančná kríza doľahla aj na drevospracujúci priemysel, odberatelia prestali žiadať drevo. Trh sa začal prepadať. Pritom drevo môže zamestnať až 100-tisíc ľudí. Uvedomuje si Slovensko význam tejto strategickej suroviny? Skôr na ňu zabúdame... „Vďaka“ hospodárskej kríze sa však začali hľadať rezervy a otvárajú sa nové možnosti, plány, pohľady na veci. Doteraz sme drevo mohutne vyvážali „von“, a potom sme privážali hotové nábytky a iné výrobky. Čiže sme privážali prácu aj ceny iných krajín, namiesto toho, aby sme na dreve profitovali my.

Chovateľ: Ako sa stať farmárom
Prv, než sa vydáme na dráhu profesionálnych farmárov, mali by sme si dopredu zvážiť, či naša ochota vzdať sa voľných dní a odhodlanie zasvätiť život chovu hospodárskych zvierat sú dostatočne veľké. Je dôležité zvážiť hneď na začiatku, či máme na rozbeh k dispozícii dostatok financií. „Chovatelia by si mali uvedomiť, že podnikaním v oblasti chovu zvierat sa z nich nestanú boháči hneď po prvom roku činnosti,“ hovorí J. Dúbravská, koordinátorka vidieckej politiky ministerstva pôdohospodárstva. Za kým teda ísť? Ako to robiť správne?

Analýza: Zachránime našu zeleninu?
Zmena podpornej politiky je veľkou výzvou pre pestovateľov. Osloví súčasných i budúcich zeleninárov. Podľa predsedu Zväzu integrovanej produkcie zeleniny Jozefa Artima tak dobre, ako je teraz, už asi nebude. Pomôžeme našim zeleninárom? Súčasná situácia zeleninárskej výroby v SR v plnom rozsahu kopíruje nelichotivú situáciu agrárneho sektora ako celku. „Sú to alarmujúce čísla, veď za posledných 10 rokov výmera zeleniny klesla zo 45-tisíc hektárov na terajšiu výmeru 9-tisíc hektárov,“ vraví P. Horváth, prezident Slovenskej zeleninárskej únie.

Súťaž: Farmár vám pripravil krásne leto!
Dovolenka podľa vlastného výberu? Parádny LCD televízor? Výkonná motorová píla? Špičkové kosačky, či fotoaparáty? Týždenník Farmár vás pred letom poteší a v jarnej súťaži ponúka hromadu lákavých cien! Náš - váš týždenník má 1. narodeniny a ponúka súťaž. Zapojiť sa môžete jednoducho a je jedno, či už vám Farmár chodí pravidelne do schránky, alebo si ho ešte len chcete predplatiť. Ak pošlete predplatný lístok na obdobie minimálne do konca roka 2009, automaticky ste v hre o ceny. Ak už ste pravidelným čitateľom, tiež pošlite lístok, my overíme vaše údaje a okamžite súťažíte!

Rybár: Vezmú rybárom ryby?
Definície zákonov bývajú obvykle suché, administratívne a jazykovo nesmierne krkolomné. Nemáme ich radi. Definícia alebo nie, rybárstvo je naozaj viac ako len nahodenie háčika a vysmaženie úlovku na bazalke či cesnaku. Je to poslanie a poriadna drina predstavujúca celý rad činností a povinností, ktoré rybári musia absolvovať ešte pred príchodom k vode. Nuž a nad vodou a rybami sa začal vznášať aj prízrak privatizácie. I keď Ústava SR nepripúšťa privatizáciu vodných plôch. Teda, kým niekto niečo nevymyslí. Napríklad „prenájom nádrže na výrobu rýb“. A je po rybárstve...




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice