Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 20/2008

Týždenník Farmár 20/2008
Časopis Farmár č. 20 – týždenník pre slovenský vidiek nájdete na pultoch vo štvrtok 11. septembra. Prišiel čas oberačiek, a tak vám podrobne a pod dohľadom odborníka priblížime jednu z jeho lahôdok – burčiak. September je však aj časom školákov, ktorých tentoraz po prázdninách čakal i nový školský zákon. Podrobnosti získal Farmár od osoby najpovolanejšej, od ministra školstva Jána Mikolaja. Na juhu Slovenska sme objavili kráľovstvo šľachtených kačíc, nad ktorým sa však začína zmrákať... Priblížime vám aj pútnické miesta, ktoré ľuďom prinášajú pokoj a nádej, ba mnohí po vlastných skúsenostiach tvrdia, že tu našli aj zázraky. Klimatické zmeny hýbu svetom a popierať ich nemožno. Farmár zisťoval, kam to smeruje a či budeme na Orave naozaj pestovať pomaranče.

Aktuálne: Dostane sa pravý burčiak pod zákon?
Je čas oberačiek, mnoho našincov si povie: Treba ísť na burčiak. Túto našu domácu komoditu nevyvážame za hranice, ale jej popularita z roka na rok stúpa. Mnohí ani netušia, že pravý burčiak trvá len niekoľko hodín, potom sa mení na rampáš. Jeden z popredných slovenských vinohradníkov a vinárov Milan Pavelka tvrdí, že by sme mali piť burčiak najmä od ľudí a firiem, ktoré poznáme. A o burčiaku sa od neho dozviete oveľa viac: akú má mať farbu, chuť, vlastnosti, na čo dávať pozor pri nakupovaní.

Hosť Farmára: Minister Ján Mikolaj – Zmeny sme naštartovali, majte trpezlivosť
Prvý september bol medzníkom – začal platiť nový, tzv. školský zákon a v školách sa začalo s reformou. Viac sme o nej hovorili s podpredsedom vlády SR a ministrom školstva Jánom Mikolajom. Dôležitých otázok je mnoho: Pomôže nový zákon o výchove a vzdelávaní? Čo prinesie Štátny vzdelávací program? Vypracovali si školy vlastné vzdelávacie programy? Začnú učitelia učiť inak a kedy sa dostavia prvé výsledky? Naučíme žiakov nezaostávať za Európou v čitateľskej gramotnosti, kreativite či presadzovaní vlastného názoru a myšlienok?

Na návšteve: Kráľovstvo kačíc
Iba 15 kilometrov od Galanty majú šľachtené kačice svoje kráľovstvo. Jediné na Slovensku. Pred rokmi chovali v Kráľovom Brode až 50 kmeňov pekinskej bielej. Chovajú tu aj ošípané, býčky, kravy, dorobia mlieko aj brojlerové kurence. Spoločnosť patrí k popredným poľnohospodárskym firmám na Slovensku, no v tomto roku pociťuje tlaky, ktoré neveštia nič dobré. Zálusk na firmu si vraj robia zahraniční podnikatelia. Prejavuje sa to rôzne: Ten istý majiteľ napríklad na jednej strane zvyšuje ceny krmív a na druhej tlačí cenu kureniec dole!

Pútnické miesta: Miesta zázrakov
Sú miesta, kde sa človek zastaví v pietnej úcte k životu a jeho neraz nepochopiteľným, ale o to silnejším odkazom, záhadám alebo nepísaným zákonom. Ľudia sa na miestach zjavení i zázrakov radi schádzajú, pretože sú odkázaní na chvíľu pokoja a nádeje, ktoré im tieto miesta ponúkajú plným priehrštím. Pútnické miesta. Na Slovensku máme 1 267 chrámov zasvätených Panne Márii, z toho 219 Sedembolestnej. Odkiaľ vyviera táto úcta k Matke Božej? Čo nachádzame pri studničke na Starých Horách, či v chráme v Šaštíne?

Horúca téma: Začneme pestovať na Orave pomaranče?
Tiež ste mali pocit, že odchádzajúce leto bolo chladnejšie a mokrejšie, ako by leto malo byť? A čo horúčavy posledných dní? Klimatické zmeny hýbu svetom. Vedú sa o nich siahodlhé diskusie. Názory sú rôzne, ba dokonca nejeden odborník tvrdí, že ich zneužívajú na politické i obchodné ciele. Nech už je to akokoľvek, zmeny poprieť nemôžeme. Jar i jeseň sa pomaly vytrácajú, zimy sú teplejšie a letá také i onaké, len nie klasické. Mnohé rastliny i živočíchy už žijú aj v lokalitách, kde ich predtým nebolo. Kam to až zájde?





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice