Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 16/2008:

Týždenník Farmár 16/2008:
Časopis Farmár – týždenník pre slovenský vidiek prichádza na pulty s vydaním číslo 16. Približne 2,3 milióna Slovákov nie je pripojených na verejnú kanalizáciu. V horúcej téme sme zisťovali, či a ako sa im dá pomôcť. Veľmi príjemné rozprávanie ponúkol Farmárovi hosť Jozef Dóczy, veľký herec a milovník života. Navštívili sme ekotábor, v ktorom radi privítajú aj kompletné rodiny. Analýza sa venuje najmä lúkam a pasienkom, ktoré len tak ležia ladom, zarastajú... No a milovníkov vidieckej turistiky určite poteší podrobnejší pohľad do malebnej Turčianskej kotliny. Nezabudnite ani na špecializovanú prílohu Agrokomplex 2008 s prehľadnou mapou areálu, kompletným programom veľtrhu i množstvom zaujímavých informácií.

Horúca téma: Kanalizácia – normálna vec? U nás?
Vodný zákon je tvrdý a jednoznačný. Ako ho však dodržiavať bez funkčnej kanalizácie? Na Slovensku žije približne 5,4 milióna ľudí. Približne 2,3 milióna z nich nie je pripojených na verejnú kanalizáciu. Veľká väčšina z nich však žije v obciach, ktoré nemôžu zo štrukturálnych fondov čerpať zdroje na kanalizáciu. Nespĺňajú podmienku: nemajú viac ako 2 000 obyvateľov (až 2 512 z 2 891 obcí). Zo svojich rozpočtov to neutiahnu a nik iný im nepomôže zlepšiť kvalitu bývania a života pre občanov. Kto však má naozaj pomôcť?

Hosť Farmára: Jozef Dóczy - Hranice padli, ale ľudia sa vzďaľujú
Nitriansky herec Jozef Dóczy začínal v ochotníckom krúžku tovarišov, dnes je veľkým majstrom svojho remesla, zaslúžilým umelcom i držiteľom Ceny Jozefa Kronera. Stretli sme sa s ním v jeho záhradke pod Zoborom. Za svoju jednoducho zariadenú chatu sa pred časom ospravedlňoval aj Jiřine Bohdalovej, no tá s úsmevom odpovedala: „Jožko, na nóbl nezáleží, hlavné je, že máš dobré víno.“ Dobré víno, dobrá kuchyňa, dobrá nálada, dobré vtipy, dobrí ľudia a dobrá partia sú u Dóczyho pod Zoborom stále doma.

U nás doma: Pri práci zabúdajú na prácu
Po lejakoch, ktoré zaplavili východ Slovenska, bola aj cesta do Ekotábora v Odorici pri Levoči uprostred polí a lesa skúškou zručnosti. Najmä v noci. Do tábora sme sa totiž dostali, až keď nám mesiac a hviezdy svietili na cestu. Pri vatre bola akurát v plnom prúde prednáška o ekologickom poľnohospodárstve, liečivých rastlinách a výrobe bylinných preparátov. Letný ekotábor už vyše desať rokov organizuje Občianske združenie Priatelia Zeme – SPZ z Košíc. Program počíta s každým, vítajú dokonca aj celé rodiny – deti a dospelých.

Analýza: Tráva nie je len tráva
Zo Slovenska malo byť druhé Švajčiarsko. Švajčiarsko však nie sú len finančné inštitúcie, ale aj krásna krajina s ovcami a kravami na pastvinách, pred i za domami, na horách, s vyzváňajúcimi zvoncami. Na Slovensku sa ale v posledných rokoch počet hovädzieho dobytka redukuje a ovce pribúdajú viac na juhu ako na severe krajiny. Čo však s lúkami a pasienkami v horských a podhorských oblastiach? Niektorí vlastníci ich nechávajú ladom, len tak zarastať. A to tu chceme mať druhé Švajčiarsko a čulý turistický ruch!

Vidiecka turistika: Chvíle tak trochu nebeské
Svojrázna, malebná. Mnoho prívlastkov by sa dalo použiť pri opise Turčianskej kotliny, alebo záhradky, ako ju mnohí volajú. Názvy sú stručné: Malá a Veľká Fatra, skrývajú však toľko krás, ktoré by nezastrešili ani stovky slov. Turčianske hory tvorí nielen rozmanitá fauna, flóra, ale je to zabudnutie na problémy či recept na ich riešenie, oddych, ale aj vyčerpanie, je to niečo, čo pohladí, zasýti, napraví, odpustí. A práve v lone prírody sa skrýva niekoľko vysokohorských chát...





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice