Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 14/2009

Týždenník Farmár 14/2009
Časopis Farmár č. 14 nájdete v obchodoch a stánkoch od štvrtka 2. apríla. Predaj slovenských produktov priamo z hospodárskych dvorov už neoficiálne odštartoval – prvé dobroty ponúkol dokonca minister pôdohospodárstva S. Becík!
Navštívili sme aj rodisko Juraja Jánošíka, a verte, že Terchová sa stáva veľkým slovenským lákadlom. Malí poľnohospodári sa hnevajú na nerovnoprávne podmienky v Európskej únii, ale – aj doma na Slovensku. V podhorskej obci Turecká súťažia vo varení halušiek, pretekajú na krňačkách, no najviac by dedinke pomohol výraznejšie rozbehnutý turistický ruch. V Turčianskych Tepliciach vyrábajú skvelú bryndzu už 100 rokov, aké fígle však používajú, keď v zime chýba ovčie mlieko?

Aktuálne: Predaj z dvora – farmársky zázrak?
Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík verejne ponúkol na predaj slovenské produkty – jablká, med, zeleninu, mäso... Neoficiálne tak odštartoval predaj z dvora. S lacnejšími komoditami sa môžeme stretnúť už na Veľkonočných gazdovských trhoch. Pomôže tým minister farmárom, zachráni ich? Na Becíkovu výzvu hneď zareagovali na niektorých ministerstvách – začali kupovať. Predaj z dvora by mal priniesť minimálne dvojaký úžitok. Na jednej strane „naštartovať“ najmä menších farmárov v boji o prežitie, na strane druhej ponúknuť spotrebiteľovi kvalitné, zdravé a podstatne lacnejšie slovenské výrobky.

U nás doma: To, čomu sa hovorí rozprávka
Sú obce, o ktorých je problém nájsť dostatok zaujímavých informácií. Ale sú i také, ktorým by nestačil ani celý časopis... Medzi ne patrí i Terchová. Rodisko Juraja Jánošíka má dnes 4 000 obyvateľov, významom ale patrí medzi absolútnych velikánov, a to nielen v jednej disciplíne. Priam rozprávková Malá Fatra je prírodným skvostom Slovenska, Vrátna dolina je jej perlou. Aj podujatiami sa to v Terchovej priam hmýri: Folklórny festival Jánošíkove dni, Cyrilometodské dni, Country fest Rozmarín, majstrovstvá Slovenska aj sveta v ručnom kosení, preteky gazdovských koní, unikátna jasličková pobožnosť...

Horúca téma: Malí sa hnevajú. Kto ich vypočuje?
Deštrukcia chovu hovädzieho dobytka a výroby surového kravského mlieka pokračuje. Obchodné reťazce profitujú na úkor poľnohospodárskej prvovýroby. Vysoké ceny vstupov, vysoká DPH na potraviny, vysoká spotrebná daň na pohonné látky... A to je len časť problémov, ktoré nám rozvracajú poľnohospodárstvo. Tým najväčším sú nerovnoprávne podmienky pôvodných a nových členov Európskej únie v rovnakom konkurenčnom prostredí. A samostatne hospodáriaci roľníci hromžia aj na nerovnoprávne podmienky subjektov hospodáriacich na pôde u nás doma.

Vidiecka turistika: Zastrčený raj
Podhorská obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice si získala meno vďaka súťaži vo varení halušiek, pretekami na krňačkách a skvelým lyžiarskym tratiam. Leží pod masívom Krížnej v pohorí Veľkej Fatry. Obyvatelia obce vedia, že najväčším prínosom je pre nich cestovný ruch. Ešte v časoch socializmu bola v lyžiarskom stredisku lanovka, vďaka ktorej tam prichádzali celoročne húfy turistov. V zime lyžovali na jednej z najdlhších tratí na Slovensku, v lete sa vyviezli na „chrbát“ Krížnej a podnikali túry. Paradoxne tento tak trochu zastrčený raj po revolúcii neobjavili veľkí investori.

Na návšteve: Aj v zime je bryndza z ovčieho syra
Pamätáte si ešte, ako mačička varila psíčkovi demikát? Recept na bryndzovú polievku tu bol už dávno pred nami. Rovnako ako samotná bryndza. A Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach už ťahá na stovku, tradíciu výroby bryndze zachovala dodnes. Ako ju však vyrábajú v zime, keď chýba ovčie mlieko? Mnohí si myslia, že je to kravský produkt. Omyl! Každý výrobok s názvom bryndza musí obsahovať minimálne 50 percentný podiel ovčieho syra. Tajomstvo je ukryté v konzervovanom syre, bryndziari mu hovoria aj sudovaný. Viete ako ho vyrábajú?




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice