Týždenník Farmár 14/2009
AgroserverTýždenník Farmár
Časopis Farmár č. 14 nájdete v obchodoch a stánkoch od štvrtka 2. apríla. Predaj slovenských produktov priamo z hospodárskych dvorov už neoficiálne odštartoval – prvé dobroty ponúkol dokonca minister pôdohospodárstva S. Becík!
Navštívili sme aj rodisko Juraja Jánošíka, a verte, že Terchová sa stáva veľkým slovenským lákadlom. Malí poľnohospodári sa hnevajú na nerovnoprávne podmienky v Európskej únii, ale – aj doma na Slovensku. V podhorskej obci Turecká súťažia vo varení halušiek, pretekajú na krňačkách, no najviac by dedinke pomohol výraznejšie rozbehnutý turistický ruch. V Turčianskych Tepliciach vyrábajú skvelú bryndzu už 100 rokov, aké fígle však používajú, keď v zime chýba ovčie mlieko?
Aktuálne: Predaj z dvora – farmársky zázrak?
Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík verejne ponúkol na predaj slovenské produkty – jablká, med, zeleninu, mäso... Neoficiálne tak odštartoval predaj z dvora. S lacnejšími komoditami sa môžeme stretnúť už na Veľkonočných gazdovských trhoch. Pomôže tým minister farmárom, zachráni ich? Na Becíkovu výzvu hneď zareagovali na niektorých ministerstvách – začali kupovať. Predaj z dvora by mal priniesť minimálne dvojaký úžitok. Na jednej strane „naštartovať“ najmä menších farmárov v boji o prežitie, na strane druhej ponúknuť spotrebiteľovi kvalitné, zdravé a podstatne lacnejšie slovenské výrobky.
U nás doma: To, čomu sa hovorí rozprávka
Sú obce, o ktorých je problém nájsť dostatok zaujímavých informácií. Ale sú i také, ktorým by nestačil ani celý časopis... Medzi ne patrí i Terchová. Rodisko Juraja Jánošíka má dnes 4 000 obyvateľov, významom ale patrí medzi absolútnych velikánov, a to nielen v jednej disciplíne. Priam rozprávková Malá Fatra je prírodným skvostom Slovenska, Vrátna dolina je jej perlou. Aj podujatiami sa to v Terchovej priam hmýri: Folklórny festival Jánošíkove dni, Cyrilometodské dni, Country fest Rozmarín, majstrovstvá Slovenska aj sveta v ručnom kosení, preteky gazdovských koní, unikátna jasličková pobožnosť...
Horúca téma: Malí sa hnevajú. Kto ich vypočuje?
Deštrukcia chovu hovädzieho dobytka a výroby surového kravského mlieka pokračuje. Obchodné reťazce profitujú na úkor poľnohospodárskej prvovýroby. Vysoké ceny vstupov, vysoká DPH na potraviny, vysoká spotrebná daň na pohonné látky... A to je len časť problémov, ktoré nám rozvracajú poľnohospodárstvo. Tým najväčším sú nerovnoprávne podmienky pôvodných a nových členov Európskej únie v rovnakom konkurenčnom prostredí. A samostatne hospodáriaci roľníci hromžia aj na nerovnoprávne podmienky subjektov hospodáriacich na pôde u nás doma.
Vidiecka turistika: Zastrčený raj
Podhorská obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice si získala meno vďaka súťaži vo varení halušiek, pretekami na krňačkách a skvelým lyžiarskym tratiam. Leží pod masívom Krížnej v pohorí Veľkej Fatry. Obyvatelia obce vedia, že najväčším prínosom je pre nich cestovný ruch. Ešte v časoch socializmu bola v lyžiarskom stredisku lanovka, vďaka ktorej tam prichádzali celoročne húfy turistov. V zime lyžovali na jednej z najdlhších tratí na Slovensku, v lete sa vyviezli na „chrbát“ Krížnej a podnikali túry. Paradoxne tento tak trochu zastrčený raj po revolúcii neobjavili veľkí investori.
Na návšteve: Aj v zime je bryndza z ovčieho syra
Pamätáte si ešte, ako mačička varila psíčkovi demikát? Recept na bryndzovú polievku tu bol už dávno pred nami. Rovnako ako samotná bryndza. A Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach už ťahá na stovku, tradíciu výroby bryndze zachovala dodnes. Ako ju však vyrábajú v zime, keď chýba ovčie mlieko? Mnohí si myslia, že je to kravský produkt. Omyl! Každý výrobok s názvom bryndza musí obsahovať minimálne 50 percentný podiel ovčieho syra. Tajomstvo je ukryté v konzervovanom syre, bryndziari mu hovoria aj sudovaný. Viete ako ho vyrábajú?
Navštívili sme aj rodisko Juraja Jánošíka, a verte, že Terchová sa stáva veľkým slovenským lákadlom. Malí poľnohospodári sa hnevajú na nerovnoprávne podmienky v Európskej únii, ale – aj doma na Slovensku. V podhorskej obci Turecká súťažia vo varení halušiek, pretekajú na krňačkách, no najviac by dedinke pomohol výraznejšie rozbehnutý turistický ruch. V Turčianskych Tepliciach vyrábajú skvelú bryndzu už 100 rokov, aké fígle však používajú, keď v zime chýba ovčie mlieko?
Aktuálne: Predaj z dvora – farmársky zázrak?
Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík verejne ponúkol na predaj slovenské produkty – jablká, med, zeleninu, mäso... Neoficiálne tak odštartoval predaj z dvora. S lacnejšími komoditami sa môžeme stretnúť už na Veľkonočných gazdovských trhoch. Pomôže tým minister farmárom, zachráni ich? Na Becíkovu výzvu hneď zareagovali na niektorých ministerstvách – začali kupovať. Predaj z dvora by mal priniesť minimálne dvojaký úžitok. Na jednej strane „naštartovať“ najmä menších farmárov v boji o prežitie, na strane druhej ponúknuť spotrebiteľovi kvalitné, zdravé a podstatne lacnejšie slovenské výrobky.
U nás doma: To, čomu sa hovorí rozprávka
Sú obce, o ktorých je problém nájsť dostatok zaujímavých informácií. Ale sú i také, ktorým by nestačil ani celý časopis... Medzi ne patrí i Terchová. Rodisko Juraja Jánošíka má dnes 4 000 obyvateľov, významom ale patrí medzi absolútnych velikánov, a to nielen v jednej disciplíne. Priam rozprávková Malá Fatra je prírodným skvostom Slovenska, Vrátna dolina je jej perlou. Aj podujatiami sa to v Terchovej priam hmýri: Folklórny festival Jánošíkove dni, Cyrilometodské dni, Country fest Rozmarín, majstrovstvá Slovenska aj sveta v ručnom kosení, preteky gazdovských koní, unikátna jasličková pobožnosť...
Horúca téma: Malí sa hnevajú. Kto ich vypočuje?
Deštrukcia chovu hovädzieho dobytka a výroby surového kravského mlieka pokračuje. Obchodné reťazce profitujú na úkor poľnohospodárskej prvovýroby. Vysoké ceny vstupov, vysoká DPH na potraviny, vysoká spotrebná daň na pohonné látky... A to je len časť problémov, ktoré nám rozvracajú poľnohospodárstvo. Tým najväčším sú nerovnoprávne podmienky pôvodných a nových členov Európskej únie v rovnakom konkurenčnom prostredí. A samostatne hospodáriaci roľníci hromžia aj na nerovnoprávne podmienky subjektov hospodáriacich na pôde u nás doma.
Vidiecka turistika: Zastrčený raj
Podhorská obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice si získala meno vďaka súťaži vo varení halušiek, pretekami na krňačkách a skvelým lyžiarskym tratiam. Leží pod masívom Krížnej v pohorí Veľkej Fatry. Obyvatelia obce vedia, že najväčším prínosom je pre nich cestovný ruch. Ešte v časoch socializmu bola v lyžiarskom stredisku lanovka, vďaka ktorej tam prichádzali celoročne húfy turistov. V zime lyžovali na jednej z najdlhších tratí na Slovensku, v lete sa vyviezli na „chrbát“ Krížnej a podnikali túry. Paradoxne tento tak trochu zastrčený raj po revolúcii neobjavili veľkí investori.
Na návšteve: Aj v zime je bryndza z ovčieho syra
Pamätáte si ešte, ako mačička varila psíčkovi demikát? Recept na bryndzovú polievku tu bol už dávno pred nami. Rovnako ako samotná bryndza. A Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach už ťahá na stovku, tradíciu výroby bryndze zachovala dodnes. Ako ju však vyrábajú v zime, keď chýba ovčie mlieko? Mnohí si myslia, že je to kravský produkt. Omyl! Každý výrobok s názvom bryndza musí obsahovať minimálne 50 percentný podiel ovčieho syra. Tajomstvo je ukryté v konzervovanom syre, bryndziari mu hovoria aj sudovaný. Viete ako ho vyrábajú?
Komentáre k článku:
Pridať komentár