Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 18. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 14/2008

Týždenník Farmár 14/2008
V posledný augustový deň vychádza časopis Farmár č. 14 – týždenník pre slovenský vidiek. Po desiatich rokoch východ Slovenska opäť postihla krutá povodeň, podrobnosti sme pre vás zisťovali priamo na miestach tragédie. Minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek bol začiatkom roka v paľbe kritiky. Chybu si priznáva, no celá kauza podľa neho aj pomohla. Pozreli sme sa i na rodinnú farmu s nádhernými plnokrvníkmi, o ktoré sa stará najmä 17-ročná Petra, najmladšia členka Zväzu chovateľov arabských koní Slovenska. Farmár tiež pátral, komu prospieva, aby vzťahy medzi obchodníkmi a dodávateľmi boli vyhrotené práve v krátkom období pred zavedením eura. Nezabudnite ani na srnčiu lásku, či druhú časť reportáže o nezvyčajných chovateľoch orlov skalných.

Aktuálne: Je to katastrofa!
Keď sme si pred týždňom pripomenuli povodňovú katastrofu na východnom Slovensku spred desiatich rokov, netušili sme, že o niekoľko hodín sa na východ opäť vrátime. Žiaľ, kvôli novej tragédii. Voda znova zaplavila majetok, ale aj srdcia ľudí... Miestne toky sa rozzúrili v stredu popoludní, voda stúpala závratnou rýchlosťou, niektorí hovoria o minútach. Znova evakuácie, tisíce vriec s pieskom, oneskorený zásah mechanizmov, strhnuté cesty, mosty i budovy, voda v domoch a pivniciach, potraviny a lieky dovážané v transportéroch a helikoptérach. A dva vyhasnuté životy, štyri polosiroty... Len poľnohospodári hlásia škodu za 200 miliónov Sk.

Hosť Farmára: Minister Marian Janušek - Popol na hlave už asi nemám
Začiatkom roka bol v paľbe kritiky minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek. V prvom kole prvej výzvy z Regionálneho operačného programu vraj neumožnil všetkým žiadateľom o podporu na školskú infraštruktúru prejaviť svoj záujem. Janušek priznáva, že pred zavedením elektronického prihlasovania žiadateľov o podporu chýbala širšia osveta a komplexnejšie informovanie verejnosti cez médiá. Napokon sa však podľa neho ukázalo, že táto kauza vlastne pomohla viac, ako akákoľvek osveta.

Na návšteve: Najmladšia chovateľka arabov
V strede rozľahlej farmy manželov Spodniakovcov leží dom, z ktorého sú nádherné výhľady na údolie Rimavice, či na masív majestátneho Sinca. Rodina dáva dostatočný priestor chovu arabských plnokrvníkov. Hlavná aktérka konskej parády je dcéra Petra. Blonďavá amazonka má len sedemnásť, no cítiť z nej vyzretú osobnosť. Svoje 9-členné stádo hrivnatých krásavíc a krásavcov miluje a venuje sa mu naplno. Petra Spodniaková je najmladšou členkou Zväzu chovateľov arabských koní Slovenska.

Horúca téma: Nepočujem, nevidím, nehovorím
Komu prospieva, aby vzťahy medzi obchodníkmi a dodávateľmi boli vyhrotené práve v krátkom období pred zavedením eura na Slovensku? Podľa údajov Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR sa na Slovensku denne uskutoční 10 miliónov obchodných operácií. Koľko „necháte“ v supermarkete za nákup? Stovku? Tisícku? Tak násobte. Výsledok sa rovná sume, o ktorú sa dnes „hrá“. Kto sú však jednotliví hráči a o čo im ide?

Poľovník: Čas srnčej lásky
V najhorúcejšej časti roka, keď sa už na poliach naplno zberá úroda obilnín a v lesoch voňajú dozreté jahody, začína sa pre srnčiu zver obdobie párenia. Hovorí sa, že srnčia ruja je v plnom prúde vtedy, keď už v celom lese dozreli maliny. Práve teraz sa v našich podmienkach začína obdobie srnčej ruje. Na Slovensku sa datuje od polovice júla do polovice augusta. V južnejších oblastiach prichádza ruja skôr, severnejšie neskôr.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice