Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 13/2009

Týždenník Farmár 13/2009
Časopis Farmár č. 13 nájdete v obchodoch od štvrtka 26. marca. Mapovali sme filmový a vedecký projekt s rysími mláďatami, ktoré plánujú vrátiť do divokej slovenskej prírody. Z čiernych mrakov krízy už začalo pršať: Prví poľnohospodári prišli o svoje stroje kvôli meškaniu splácania, ďalší dokázali so šťastím posunúť lízingové splátky.
Hoci starosti neobchádzajú ani družstvo vo Vrábľoch, predsa majú za sebou úspešný rok. Dosiahli rekordnú úrodu jačmeňa, ba obilie sa im podarilo aj dobre predať. Farmár rozoberá aj problematiku očkovania detí. Viete o tom, že po novom už môžete dostať za nezaočkovanie dieťaťa pokutu až 332 eur (cca. 10 000 Sk)? Pozor! V súťaži o najlepšie veľkonočné recepty na vás čakajú skvelé ceny.

Objav Farmára: Rysy sú už jednou nohou v lese
O rysoch sa na Slovensku veľa nevie - o ich počte či o teritóriu. Pomôcť by mohol filmový a vedecký projekt s rysími mláďatami. Vymyslel ho Tomáš Hulík, prvý Slovák, ktorý publikoval v časopise National Geographic a autor skvelého dokumentu o bobrej rodinke. Rysie mláďatá objavili v zoo a hoci to s nimi vyzeralo všelijako, vypiplali ich. Dnes sú mláďatá na dobre ukrytej chate, ktorú poskytla Správa Národného parku Veľká Fatra. Vodia ich do lesa, spoznávať pachy, stopy iných zvierat... Zžijú sa s divočinou? A mimochodom, viete, že takmer všetky rysy v Európe sú zo Slovenska?

Horúca téma: Dať deti očkovať alebo platiť pokuty?
Mnohých rodičov trápi dilema s očkovaním. Od nového roka je povinné očkovanie detí proti pneumokokovým ochoreniam, deti sú teda očkované už proti jedenástim infekčným chorobám skôr, ako oslávia druhé narodeniny. Povinne sa očkuje len u nás, v Česku, Maďarsku a Poľsku. V západnej Európe len proti niektorým infekčným chorobám, zvyšné vakcinácie iba odporúčajú. Okrem povinnosti dať zaočkovať dieťa podľa vakcinačného kalendára na rok 2009, hrozí od tohto roku rodičom aj sankcia: pokuta 332 eur, ak deti nezaočkujú. Oponenti považujú túto povinnosť za neústavnú.

Na návšteve: Rekordéri z Vrábeľ
Situácia v poľnohospodárstve sa neustále zhoršuje, no na družstve vo Vrábľoch nestrácajú náladu ani nádej, ba lámu aj rekordy. Minuloročné výsledky ich povzbudzujú. V sladovníckom jačmeni boli naozaj rekordérmi - dosiahli obdivuhodnú úrodu s priemerom na úrovni 6,8 tony z jedného hektára. Môžu sa pochváliť najvyššou úrodou jačmeňa jarného v Nitrianskom kraji. Obilniny sa im navyše podarilo aj dobre predať. Družstvo v ťažkých časoch bojuje, no má perspektívu. A povzbudzujúci je aj pohľad na kolektív, v ktorom nechýbajú mladí ľudia.

Aktuálne: Farmári už prichádzajú o svoje stroje
Kríza už má prvé naozajstné obete aj medzi poľnohospodármi. Lízingové spoločnosti siahli niektorým farmárom na techniku, ďalších už „preventívne“ navštívili zástupcovia lízingoviek. Dôvod? Nesplácajú načas. Symbióza bankárov a farmárov sa však skončila. Z poľnohospodárstva sa opäť stáva riziková oblasť podnikania, banky zvyšujú na úveroch úrokové sadzby. História spred pár rokov sa opakuje. Zatiaľ sa ešte farmárom darí posunúť lízingové splátky o niekoľko mesiacov. Ani nechcú pomyslieť, čo sa stane, ak tento rok nevyjde počasie a teda ani úroda...

Receptár: Veľkonočný recept: Hľadáme ten naj!
Veľká noc sa blíži a gazdinky už určite vedia, aké dobroty nebudú chýbať na ich sviatočnom stole. S vaším overeným, obľúbeným alebo tradičným veľkonočným receptom však môžete vo Farmárovi vyhrať! Pošlite ho do 6. apríla a máte šancu, že ho uverejníme v pripravovanej prílohe, navyše v čísle 15 uverejníme aj mená výhercov s najoriginálnejšími receptami. Pokojne pripojte aj fotku hotového jedla alebo koláča. Tešte sa na ceny od Vydavateľstva Príroda a Záhradného centra Kulla. Adresa redakcie: Týždenník Farmár, Radvanská 38, 811 01 Bratislava 1 alebo redakcia@tyzdennikfarmar.sk. Tešíme sa na vaše gurmánske hody!




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice