Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 12/2008

Týždenník Farmár 12/2008
Vo štvrtok 17. júla 2008 vychádza časopis Farmár č. 12 – týždenník pre slovenský vidiek. Čo prináša? Na Slovensku vítame euro. Čo predchádzalo schváleniu novej meny a čo toto platidlo prinesie občanom? Farmár sa pozhováral aj so starostom J. Jobbágym z obce Svätý Peter, v ktorej dokážu aktívne riešiť nezamestnanosť i rómsku problematiku. Zisťovali sme tiež, prečo sa rozpadá systém závlahových zariadení, ktoré pomáhali pôde na viac ako 300-tisíc hektároch. Pozreli sme sa aj do nádhernej dediny Čičmany, ktorá však má iba niekoľko trvalých obyvateľov a je skôr rajom lyžiarov a turistov. No a mapovali sme pohromu, ktorá sa nedávno zniesla na polia i lány a zanechala škody za desiatky miliónov...

Horúca téma: Euro je tu. Zbohatneme?
Slovensko sa ocitá na mape krajín, v ktorých je oficiálnym platidlom euro. Keď francúzska ministerka financií blahoželala v Bruseli slovenskej delegácii k absolvovaniu poslednej etapy pred prechodom na euro, povedala, že ide o „dobrý počiatok“. Podľa nej zaručuje polovicu úspechu Slovenska v budúcnosti. Prijímanie eura však prinieslo aj otázniky. Ako je to s prezradením zmeny parity? Čo nová mena reálne prinesie občanom? Týždenník Farmár pátral...

Hosť Farmára: Starosta Jozef Jobbágy – Chceme, aby sa ľudia mali radi
V roku 1972 mal Svätý Peter 3 400 obyvateľov. Keď Jozefa Jobbágyho zvolili v roku 2000 za starostu, bolo ich len 2 620. Problémy robila vysoká nezamestnanosť a rómska osada na Tobáni. A dnes? Obec prosperuje, pribudli desiatky nových domov. Nezamestnanosť pomohla znížiť fabrika Nokie za slovensko-maďarskými hranicami. Ohyzdnú osadu zbúral buldozér, Rómom pomohli s nízkoštandardnými bytovkami. Rómovia sa snažia dodržiavať pravidlá a ich deti začali chodiť do školy.

Analýza: Pôda potrebuje vodu
Závlahy patrili kedysi k veľmi horúcim témam poľnohospodárstva. Aj preto, že ich štát výrazne dotoval a mnohým to akosi nebolo po vôli. Ale fungovali a zavlažovali. Dnes sú závlahy tiež horúcou témou. Najmä preto, že ich je oveľa menej a pôda plače od nedostatku vlahy. Do roku 1965 boli na Slovensku závlahy na výmere asi 25 000 hektárov, koncom osemdesiatych rokov boli už na vyše 321 000 hektároch! Od roku 1990 sa však tento systém dlhodobo rúca, zo spravovaných hektárov odbúdajú tisíce.

Na návšteve: Farma v Rakovej „zhltla“ celú rodinu
Hodinky nenosí. Poľnohospodárstvo potrebuje celého človeka, nie je v ňom vymedzený pracovný čas. „Nepotrebujem ich už dobrých dvadsať rokov,“ hovorí majiteľ úspešnej farmy UNI-CON v Rakovej Jozef Šamaj. Farma zhltne celého človeka, musí mať pre poľnohospodárstvo nielen zmysel, ale aj srdce. V prípade rakovskej farmy ho má nielen majiteľ, ale aj celá jeho rodina, vrátane manželky, ktorú musí občas posielať domov „násilím“... Všetko zvládajú, hoci nikto z tejto farmárskej rodiny nemá poľnohospodárske vzdelanie.

U nás doma: Čičmany – dedinka iba na víkendy?
Čičmany považujú niektorí za dedinku na víkend. Iní za dedinku folklóru, alebo bohatú studnicu poznávania slovianskeho odevu a ľudových zvyklostí. Vzácne sú jej perníkové domčeky s bohatou ornamentálnou výzdobou vonkajších stien. Panoráma obce, učupenej na konci Čičmianskej doliny v Strážovských vrchoch, je fantastická. V zime dedinu zaplavujú lyžiari, celoročne turisti. Ale len počas víkendov. Cez týždeň si obec pokojne žije. Niet v nej školy, ani materskej, v okolí chýba práca, obyvateľov je málo. Starostka však má zaujímavý plán.

Aktuálne: Kombajny stáli, kosilo tornádo
„To vyzerá, akoby tu pristálo UFO,“ zahlásila pri pohľade na kukuricu doslova vbitú do zeme na asi hektári poľa okoloidúca mladá dievčina. Okmásané listy i klasy napovedajú, že z tohtoročnej úrody nebude nič. Dnes ešte ťažko presne povedať, v ktorých oblastiach vyčíňalo počasie a je po úrode. Meter za metrom je to doslova a do písmena iné, teda presnejšie lán za lánom, i v láne. Aj preto sa škody na úrode vyčísľujú veľmi ťažko, ide však o desiatky miliónov. Nariekajú v Trhovom Mýte či v Topoľníkoch, zúrivé tornádo trhalo stromy aj s koreňmi, ničilo a rozbíjalo...





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice