Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 24. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 10/2009

Týždenník Farmár 10/2009
Týždenník Farmár č. 10 objavíte na pultoch vo štvrtok 5. marca. Rastúca nezamestnanosť už straší celú Európu, aj čísla na Slovensku sú hrozivé. V extra prílohe vám vysvetlíme, na čo dávať pozor, aby vás neobabral zamestnávateľ! Sklársky mohykán v Poltári napokon na kolená nepadol, spasenie však prišlo naozaj v posledných minútach...

Na Donovaloch sa Farmár poobzeral, akým smerom sa uberá toto kedysi provinčné stredisko. Zaujímavo sa vyvíja aj život v Žarnovici, v ktorej majú napriek kríze optimizmu a plánov viac než dosť, ba možno stvoria aj nové námestie. No a na Kysuciach sme objavili na jednom mieste 1 368 snehuliakov. Neveríte? Čítajte Farmára č. 10!

Horúca téma: Aktuálny stav: hromadné prepúšťanie
Miera nezamestnanosti na Slovensku narástla v januári na 9,8 percenta, spolu s Litvou sme tretí „najhorší“, priemerne bola v EÚ miera 7,6 percenta. Podľa čísiel aj štatistík to s prácou z celoslovenského pohľadu nie je až také zlé. No ak rozmeníme problém na drobné, realita je naozaj krutá: Každé z tisícov stratených miest postihuje aj rodinu, osudy ďalších ľudí. A ďalšie tisícky ľudí sa vracajú z robôt v zahraničí. Farmár prináša aj prílohu venovanú téme Nezamestnanosť. Pozor, cenné informácie! Ako sa nedať obabrať zamestnávateľovi, ako sa brániť, čo nepodpísať, na koho sa obrátiť...

Aktuálne: Sklári vyhrali prvú bitku – prežijú!
Hádanka, či padne mohykán novohradského sklárskeho priemyslu v Poltári (od júla minulého roka je v konkurze), bola poriadne zložitá. Vyše 700 zamestnancov tŕplo, nervy na prasknutie: Stiahnu výpovede, ktoré nám doručili? Nerozhodla ani rada veriteľov 20. februára. Jeden hlas záložného veriteľa chýbal, vyžiadal si deň na rozmyslenie. Pred 19. hodinou prišlo rozuzlenie: záchrana sklárne, súhlas s predajom spoločnosti, ktorá ako jediná splnila podmienky výberového konania! Spása pre zamestnancov, ale i radosť odborníkov z cudziny, ktorí držali palce, veď aj u nich padli kľúčové výroby.

Vidiecka turistika: Päť donovalských hviezdičiek
Donovaly boli vždy akýmsi mladším bratom tatranských stredísk akosi v ich tieni. Aj služby pokrivkávali, ako u nás býva zvykom... Chodili sem väčšinou domáci turisti. Kam sa lyžiarske stredisko posunulo? Dnes sú Donovaly rajom najmä pre mladých, pribúdajú apartmánové domy, Park Snow ponúka čoraz viac rôznych atrakcií (adrenalín v tobogáne bobovej dráhy, či ľadovú plochu zdarma). Spravuje už aj stredisko Revúcky raj, hrdí sa piatimi hviezdičkami, porástli však aj ceny. Dostupnosť pri cestnom ťahu B. Bystrica – Ružomberok mnohých láka, k vlekom sa dostanete aj „v papučiach“, skibusy netreba.

Zaujímavosť: Snehuliakovo má 1 368 obyvateľov
I to máme na Slovensku – miesto, kde žije 1368 snehuliakov. Presne o toľko sa na niekoľko dní zvýšil počet obyvateľov v Oščadnici. A nemé tváre prilákali každého okoloidúceho. O neuveriteľnú prehliadku sa postarali deti zo štyroch kysuckých obcí. Tie sa tešili azda najviac – rozžiarené ružové líca na tvárach, výkony hodné dospelákov! „Prekonali rekord spred dvoch rokov, kedy ich postavili 361,“ povedal komisár pre slovenské rekordy Pavol Ďurčo, dohliadajúci na regulérnosť podujatia. Makali všetci, prváci i deviataci. Ich Snehuliakovo obdivovali všetci návštevníci Kysúc niekoľko dní. Ba aj stavali ďalších.

U nás doma: Žarnovica hľadá svoj bod
Ako môže život mesta ovplyvniť trvalé odklonenie rušného cestného ťahu? Nuž – v dobrom, ale i v zlom. Rozprávať o tom môžu v Žarnovici, ktorú už zopár rokov obchádza rýchlostná komunikácia R1. Mesto je odbremenené od množstva áut, no kým cestu postavili, utieklo nemálo príležitostí na získanie investorov. Miestni sú však optimisti, nevzdávajú sa. Mesto láka investície, budujú nájomné byty, podporujú šport, kultúru, školy. Žarnovica bola odjakživa obchodnou križovatkou, mýtnu stanicu tu mala dôležitá pohronská cesta. A keďže tu chýba námestie, akýsi stred mesta, plánujú vybudovať aj to!




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice