Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 22. 1. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Tradičná chuť Podpoľania znuvu objavila 23 pôvodných jedál

AgroserverIné
Tradičná chuť Podpoľania znuvu objavila 23 pôvodných jedál
Párniky medzi múčnymi jedlami, zemiakový šalát s vajcami medzi zeleninovými a vianočná kapustnica s údeným mäsom a klobásou medzi mäsovými jedlami získali najvyššie ocenenie na víkendovej súťaži Tradičná chuť Podpoľania v Očovej.

Podujatie, ktoré sa tento rok uskutočnilo po druhý raz, má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute.

Podľa predsedníčky občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľgy Luptákovej, gazdinky v Očovej takto znovu objavili 23 jedinečných podpolianskych jedál. "Z jednoduchých surovín, ktoré sa nachádzajú na každom dedinskom dvore sa dajú urobiť kulinárske skvosty," uviedla.

Z uvedeného počtu mali najväčšie zastúpenie múčne jedlá. Bolo ich 11. Víťazné párniky Zlatice Budáčovej sú vlastne parenými buchtami s makom vo veľkosti jednohubiek. Tajomstvo chutného cesta spočíva v jeho dokonalom vykvasení v teple.

Najlepšou polievkou sa stala šodrovina, naj mliečnym jedlom čír s pridaním bryndze. Porotcov však zaujala aj tzv. geršňová chamula, čiže rozvarená geršňa s opraženou slaninou a cibuľou.

Tradičnú chuť Podpoľania organizuje združenie spolu s regionálnymi poľnohospodárskymi a potravinovými komorami a obecnými samosprávami každý rok v inej dedine. Prvý rok odštartovali vlani na Látkach, najbližší, tretí ročník, má byť o rok v Hriňovej.

Okrem Tradičnej chute Podpoľania sa v kraji koná aj súťaž Tradičná chuť Hontu, ktorá bude v septembri v Krupine a Jablková chuť Hontu, ktorá sa uskutoční koncom leta v Ladzanoch.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárDiana Luis Pred 3 hodinami:
Agrárny sektor potrebuje od rezortu čo najskôr finančnú pomoc
KomentárWilliam Moller Pred 5 hodinami:
Ako sa stať farmárom
KomentárKelvin Faiz Včera:
Kto má lúky, pasienky a nechová kozy, tak prichádza o podporu
KomentárBrian Hillson Včera:
Nemecká vláda finančne podporí roľníkov
Komentárhelena 15-01-2020 02:37:43:
Takmer polovica produkcie potravinárskeho priemyslu sa vyhadzuje
Komentárhelena 15-01-2020 02:37:10:
Slovensku hrozí, že od mája príde o svoju pôdu
Komentárhelena 15-01-2020 02:36:38:
Mak so zvýšeným obsahom morfínu je pôvodom z ČR, na Slovensku bol iba balený
Komentárhelena 15-01-2020 02:36:22:
Nebezpečná huba, ktorá ničí banánovníky, sa šíri ďalej do sveta
Komentárhelena 15-01-2020 02:36:00:
Kontroly potravín v 1. štvrťroku 2014 odhalili 15,89 % nedostatkov
Komentárhelena 15-01-2020 02:35:35:
Vody je dostatok, ale nie všade, kde je potrebná
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice