Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 24. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Tokajská oblasť - petícia za využitie regiónu

AgroserverVinohradníctvo
Tokajská oblasť - petícia za využitie regiónu
Petíciu občanov za využitie Tokajského regiónu Slovenska na juhu Trebišovského okresu výhradne na pestovanie viniča, cestovný ruch, agroturistiku a vínnu turistiku predstavili dnes jej iniciátori v Košiciach. Petíciu občanov za využitie Tokajského regiónu Slovenska na juhu Trebišovského okresu výhradne na pestovanie viniča, cestovný ruch, agroturistiku a vínnu turistiku predstavili dnes jej iniciátori v Košiciach.

Impulzom pre petíciu, ktorá začne v najbližších dňoch, sú zámery ťažobných a energetických spoločností podnikať na území navrhnutom na zápis do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Podľa členky petičného výboru a predsedníčky Združenia pestovateľov a malovýrobcov tokajských vín Magdy Haburovej iná činnosť než poľnohospodárska a rozvoj cestovného ruchu by mohla necitlivo zasiahnuť do regiónu a nežiaduco ovplyvniť kvalitu tokajského vína. Navyše, ako pripomenula, ohrozilo by to aj plnenie medzištátnej dohody medzi Ministerstvom pôdohospodárstva SR a Ministerstvom poľnohospodárstva a rozvoja vidieka MR o vzájomnej spolupráci v odbore vinárstva a vinohradníctva v Tokajskej vinohradníckej oblasti.

"Vyslovujeme dôrazný nesúhlas so zámerom banskej a inej než poľnohospodárskej činnosti a rozvoja cestovného ruchu v katastroch obcí Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Veľká a Malá Bara, Černochov, Viničky, Slovenské Nové Mesto, Čerhov a priľahlých katastroch," uvádza sa v texte petície, ktorú po skončení chcú odovzdať všetkým kompetentným úradom, podieľajúcim sa na schvaľovacích procesoch.

Petíciou jej iniciátori podporujú aj aktivity Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý v Územnom pláne Veľkého územného celku Košického kraja rozhodol o využití tokajského regiónu na vinohradníctvo a podporu cestovného ruchu.

Zástupca KSK Jozef Šuchta spresnil, že v súčasnosti sú potenciálnou hrozbou pre región štyri projekty - zámer ťažiť perlit pri Obci Malá Bara, stavať tepelnú elektráreň v Trebišove a vodnú elektráreň na hati pri Ladmovciach a geologický prieskum na výskyt uránových a iných rúd pri obci Zemplín.

V prípade perlitu, kde ťažobná spoločnosť uspela pri určovaní dobývacieho priestoru, už podali odvolanie na Hlavný banský úrad, obrátili sa so sťažnosťou pre porušenie zákona na všetky kompetentné ministerstva a na prokuratúru. Šuchta pripomenul, že Slovensko má dostatočné zásoby perlitu v iných lokalitách a otvárať novú ťažbu v Tokajskej oblasti je neefektívne a neekologické. Chcú dosiahnuť odpis týchto nerastných zásob, v čom ich podporuje aj Ministerstvo pôdohospodárstva SR.

Iniciátori petície a KSK poukazujú na to, že podobné aktivity sú v rozpore so záujmom obcí aj ich územnými rozvojovými plánmi, na realizáciu ktorých chcú čerpať prostriedky z eurofondov v plánovacom období 2007 - 2013. "Nie sme proti investorom na tomto území, ale nie v banskej činnosti," uviedla starostka Malej Tŕne a držiteľka titulu Líderka vidieka 2007 Monika Rakacká.

Šuchta poukázal aj na, podľa neho, nedostatočnú legislatívu v tejto oblasti a kompetencie banských úradov. "Zahraniční investori by sa k nám nehrnuli, ak by poplatky za prieskum, dobývací priestor i ťažbu boli také, ako v západných krajinách," dodal.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice