Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

SPPK považuje za dôležité riešenie mliečnej krízy a vyrovnanie farmárskych podpôr

AgroserverMlieko
SPPK považuje za dôležité riešenie mliečnej krízy a vyrovnanie farmárskych podpôr
Riešenie problémov v mliečnom sektore a vyrovnanie agrárnych podpôr v celej Európskej únii (EÚ) považuje v súčasnom krízovom období za mimoriadne dôležité Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Produkcia surového kravského mlieka predstavuje jednu z kľúčových súčastí živočíšnej výroby a jej zrútenie by negatívne ovplyvnilo štruktúru slovenského agrárneho sektora. „Nemôžeme dopustiť jeho nerovnovážny vývoj, pretože hroziace deformácie by sa len veľmi ťažko odstraňovali. Na druhej strane nikto nemôže od roľníkov dlhodobo požadovať, aby im nákupná cena mlieka pokrývala sotva 60 % nákladov, či dokonca ešte menej“, povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Podľa neho však východiská nemožno hľadať iba na národnej úrovni, pretože presahujú hranice Slovenskej republiky. „Európska únia by smerom k členským krajinám mala vyslať jasné signály v podobe zlepšenia intervenčných nástrojov a mechanizmov, ktoré by mali prispieť k odčerpaniu prebytkov z trhu za ceny, odvíjajúce sa od objektívnych výrobných nákladov. Spoločná poľnohospodárska politika by mala v krízovom období stabilizovať vnútorný trh aj účinnejšou stimuláciou vývozov do tretích krajín, aby sa zhodnocovanie prebytkov na spoločnom trhu nestávalo predmetom konfrontácie jednotlivých členských krajín, na ktorú doplácajú ekonomicky slabšie štáty a ich poľnohospodári. Platí to pre trh s mliekom a mliečnymi výrobkami, ktorý nás momentálne trápi najviac, ale aj pre ďalšie sektory, v ktorých sa podobné ťažkosti môžu vyskytnúť neskôr“, dodal M. Semančík.

Svetový trh s potravinami sa stal veľmi nestály. Ak sa má zachovať potravinová bezpečnosť a dodávky potravín vysokej kvality, pri zabezpečení trvalej udržateľnosti v Európe, politici musia okamžite prijať opatrenia, ktoré pomôžu predísť najextrémnejším výkyvom a zabezpečia, že sa využijú zostávajúce nástroje riadenia trhu. „Európska komisia by podľa nášho názoru mala podstatne zvýšiť svoje úsilie smerom k odstráneniu nerovnováhy síl v potravinovom reťazci. Pre jej základný článok - poľnohospodársku prvovýrobu - to okrem iného znamená zrovnoprávnenie podnikateľského prostredia formou vyrovnania agrárnych podpôr vo všetkých členských krajinách EÚ už v budúcom roku“, zdôraznil M. Semančík.

Ako ďalej konštatoval predseda SPPK, slovenskí poľnohospodári i roľníci v ďalších nových členských štátoch nemôžu čakať až do roku 2013, kedy by prvý raz mali dostať priame platby vo výške 100 % starých členských krajín zo spoločného rozpočtu EÚ. Až dovtedy majú byť podľa momentálne platných pravidiel odkázaní na súbeh úniových prostriedkov a národných rozpočtov, čo v čase hospodárskej a finančnej krízy ohrozuje ich vyplácanie v plnom rozsahu. Okrem toho bude podľa SPPK potrebné odstrániť aj diskriminačný historický princíp pre ich výpočet, podľa ktorého napr. aj po 100-percentnom vyrovnaní priamych platieb by výška podpôr na hektár pôdy v SR dosiahla iba 83 % priemeru starých členských štátov a necelých 90 % priemeru celého Spoločenstva.

Bratislava, 4. marca 2009

Zdroj: SPPK




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice