Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Slovensko chce dôkazy o škodlivosti neonikotinoidov na včely

AgroserverVčelárstvo
Slovensko chce dôkazy o škodlivosti neonikotinoidov na včely
Slovensko požaduje vedecké dôkazy o tom, že takzvané neonikotinoidy majú naozaj zhubný vplyv na včely. Uviedla to štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Magdaléna Lacko-Bartošová, ktorá sa spolu s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom zúčastňuje na dvojdňovom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Európska komisia (EK) koncom apríla oznámila, že chce presadiť zákaz používania pesticídov z triedy neonikotinoidov na ochranu rastlín a obilnín aj napriek tomu, že 27 členských štátov sa na tomto bode nedokázalo jednoznačne dohodnúť. Slovensko patrilo medzi krajiny, ktoré boli proti zákazu neonikotinoidov.

Európska únia (EÚ) svoj plán na dvojročné zmrazenie troch z najčastejšie používaných pesticídov zdôvodňuje ochranou včiel na kontinente. Počet včiel totiž prudko klesá, čo má negatívny vplyv aj na úrodu.

"Slovensko požadovalo, aby boli predložené vedecké dôkazy o tom, že neonikotinoidy sú skutočne škodlivé pre včely. A že iné látky, ktoré môžeme namiesto nich použiť, nebudú škodlivejšie ako neonikotinoidy," spresnila Lacko-Bartošová pozíciu našej krajiny v uvedenej záležitosti.

O tejto otázke sa síce na Rade ministrov v Bruseli nerokovalo, ale ide o záležitosť, ktorá názorovo rozdeľuje členské štáty únie.

Štátna tajomníčka priznala, že ministerstvo pôdohospodárstva nemá presné údaje o škodlivosti neonikotinoidov na Slovensku, pričom môže iba konštatovať všeobecne známe veci o ich škodlivosti podobne ako aj v iných európskych krajinách.

"Na Rade ministrov sa spomínalo, najmä zo strany Británie, že sú dôsledné štúdie pokiaľ ide o škodlivosť neonikotinoidov," uviedla Lacko-Bartošová.

V tejto súvislosti upozornila, že používanie tohto druhu pesticídov je nevyhnutné, napríklad pri morení osiva, Slovensko má však prísne normy na to, aby nedochádzalo k úniku neonikotinoidov pri manipulácii s osivom do okolitého prostredia.

Komisia navrhla v januári zakázať používanie neonikotinoidov po tom, ako viaceré výskumné tímy v EÚ dospeli k záveru, že predstavujú "akútne nebezpečenstvo" pre včely medonosné, ktoré opeľujú väčšinu komerčne pestovaných rastlín v Európe. Naopak, výrobcovia, ale aj niektorí vedci argumentujú, že nebol dokázaný súvis medzi používaním neoník a prudkým úbytkom včelstiev, ku ktorému dochádza v posledných rokoch v Európe.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice