Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

SLNEČNICA – od slova slnko

AgroserverCeny komodít
SLNEČNICA – od slova slnko
Slnečnica, ktorú v poslednom období vídame hojne na našich poliach, pochádza zo Severnej Ameriky. Spočiatku ju pestovali ako okrasnú rastlinu, až v 18. storočí ju začali využívať na potravinárske účely. Vtedy sa prvýkrát začal lisovať slnečnicový olej.

Slovenský názov slnečnice ročnej je viac-menej doslovným prekladom vedeckého názvu Helianthus annus, kde slovíčka helois a anthos znamenajú slnko a kvet a annus je rok.

Hlávku dvíha za slnkom
Slnečnice naťahujú svoje hlávky za slnečnými lúčmi. Vedia ich otočiť presne tým smerom, odkiaľ práve svieti slnko. S týmto fenoménom sa stretávame u heliotropných rastlín, k nim radíme aj slnečnicu. Neskôr kvety túto vlastnosť strácajú, pretože vďaka zrejúcim semenám ich úbor oťažieva a ťahá ich k zemi. Slnečnica je jednoročná rastlina, ktorej stavba je značne rôznorodá. Poznáme druhy, ktoré môžu narásť aj do výšky štyroch metrov alebo naopak, maličké slnečnice so vzrastom do 30 centimetrov. Aj ich úbory disponujú rozmanitými veľkosťami, od 10 do 40 centimetrov. Na svete sa pestuje široká škála odrôd a hybridov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou, farbou kvetov. Rozdiely medzi jednotlivými hybridmi alebo odrodami sú aj v chemickom zložení semien, kde súčasné druhy v porovnaní s pôvodnými disponujú vyšším zastúpením oleja.

Pestovanie
Ak má pestovateľ k dispozícii vynikajúcu odrodu, ešte to neznamená, že dosiahne aj vynikajúce výsledky. Je veľa faktorov, ktoré na výšku a kvalitu úrody vplývajú. Zo začiatku ide predovšetkým o správny výber pozemku. Rastliny vyžadujú slnečné stanovište orientované na juh alebo juhozápad. Vyhovujú im černozeme a hnedozeme. Keďže ide o olejniny, pôda by mala byť v dostatočnej miere zásobená živinami. Táto zásada platí pri všetkých olejninách.

Zaradenie v osevnom postupe
Podľa Zuzany Hudecovej z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch, pri súčasnom trende nárastu pestovateľských plôch olejnín je čoraz náročnejšie zabezpečiť, aby sme slnečnicu v osevnom postupe nezaraďovali po sebe za menej ako 5 až 7 rokov. Ak sa nám túto podmienku podarí splniť, je to jedna z „lacných“ možností zabezpečenia ochrany pred šírením hubových chorôb a škodcov. Farmár by sa mal rozhodnúť pre pestovanie viacerých hybridov s rozdielnou dĺžkou vegetačnej doby, aby sa zabezpečil postupný zber pri ich postupnom dozrievaní. Nevyhnutný pre dobrý vývoj porastov je aj správny výber a použitie herbicídov, fungicídov a insekticídov. Ak chceme pestovať slnečnicu aj v nasledujúcich rokoch, nemali by sme po zbere zabúdať aj na kvalitnú hlbokú orbu pre dobré zaoranie rastlinných zvyškov, ktoré sú potenciálnym zdrojom šírenia hubových chorôb v ďalších vegetačných obdobiach

Liečiteľstvo
V liečiteľstve sa využívajú najmä okvetné lístky a semená. Tie obsahujú okolo 45 percent rastlinného oleja, bielkoviny, glyceridy, steroly, ale aj mnoho ďalších prvkov a látok. Vyrába sa z nich slnečnicový olej, ktorý obsahuje najmä kyselinu linoleovú a olejovú. Slnečnicový olej má protisklerotické účinky.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 16/2009





Komentáre k článku:

kiwi | 04-08-2016 13:25:33
Teda neviem čo sa pestuje na našich poliach. Často chodím s autom a môj syn si všimol, a upozornil ma na to,že hlavičky slnečníc nie sú otočené k slnku, ale presne naopak.
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice