Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Slimačia farma hľadá odberateľa

AgroserverChov
Slimačia farma hľadá odberateľa
Keď som prišiel do záhrady, vedel som presne, aké bude počasie. Stačilo sa pozrieť na slimáky. Keď sa skrývali pod trávou – bude pekne, horúco. No ak mal prísť dážď, liezli všade. Slimáky robili Antonovi Berilovi z Humenného spoločnosť niekoľko ostatných rokov. Presnejšie, od roku 1994, keď sa už ako čerstvý dôchodca rozhodoval, čo bude robiť po odchode z fabriky, v ktorej strávil dvadsať rokov ako technológ údržby chladenia a klimatizácie. Prečo slimáky? Vraj náhoda. Chcel sa venovať niečomu, čo by ho veľmi fyzicky nezaťažovalo, nebolo by to v nejakej zadymenej dielni a prinášalo by to aj aké-také prilepšenie k dôchodku. V tom čase mu cestu skrížila informácia, že niekde pri Nitre nejaký pán propaguje chov slimákov. Ostatní naňho síce pozerali s neskrývanou iróniou, no možno si ešte spomeniete – bol práve čas hlbokého rozčarovania z veľkého slimačieho boomu na začiatku posledného desaťročia minulého tisícročia.

Pozor na diery
Začal teda zbierať informácie, prenajal si pozemok v neďalekej obci. Vybudoval najskôr štyri chovné kóje, každú dlhú 45 metrov a širokú 5 metrov, oplotil ich špeciálnou sieťovinou, aby slimáky neutiekli a všetky ešte ohradil pozinkovaným plechom zapusteným 5 centimetrov do zeme. Slimáky vraj nemajú rady vibrácie takéhoto plechu, takže neujdú. A navyše, treba ich chrániť pred dravcami – myšami, potkanmi, hadmi a inými. „Taktiež pozor na diery. Aj keď sú pomalé, ak jeden nájde nejakú dieru v oplotení, odrazu sa za ním hrnú celé zástupy. Naozaj neviem, ako si dokážu odovzdať takúto informáciu, ale dokážu to,“ smeje sa pán Berilla. V tom čase ešte platil zákon, že základný chovný materiál si bolo možné nazbierať v prírode, ale každý chovateľ musel mať od ministerstva životného prostredia povolenie. Chov podliehal prísnej kontrole. Odvtedy sa aj v legislatíve, vzťahujúcej sa k chovom slimákov, veľa zmenilo. Najskôr platil úplný zákaz zberu slimákov v prírode, dnes možno chovy doplniť slimákmi z prírody, ale iba v jesenných mesiacoch. Farma sa rýchlo premenila na živú, stále sa pohybujúcu masu slimákov. Kŕmili ich každý deň podvečer a bola to vskutku ekologická strava. Listy kapusty, karfiolu, žihľava, kukurica, slnečnica, repka olejnatá, lopúchy, púpava, cukety, dyne, opadané ovocie. Sám na inom pozemku pestoval repku olejnatú i slnečnicu či kukuricu na kŕmenie. V okolí však našiel aj dostatok pestovateľov kapusty, karfiolov a iných plodín, pre ktorých boli listy často odpadom. Za symbolickú protihodnotu sa ich radi zbavovali. „Keď sme doviezli napríklad plnú vlečku lopúchov a nahádzali ich do kójí, tak to ste vo večernom tichu počuli iba také akoby škrabkanie. Ráno po lopúchoch nebolo ani chýru. A podobne to bolo aj s inými krmivami,“ spomína chovateľ.

Najvzácnejšie sú zaviečkované
Slimáky dorastali do zberovej veľkosti 27 milimetrov ulity v priemere za 2–2,5 roka. Keď sa ochladilo na 6 stupňov a menej, niektoré sa zaviečkovali, teda akousi bielou pevnou blankou uzatvorili ulitu. Tie boli najcennejšie. Slimáčik sa nezaviečkuje, kým nie je úplne vyprázdnený, takže na ďalšie spracovanie sa najviac hodili práve takéto. Podľa viečka sa dalo posúdiť, ako sa slimák stravoval. Ak bolo viečko príliš posunuté dovnútra ulitky – bol to slabý jedák, ale ak sa vydúvalo, bol to dobre živený slimák. Mimochodom, zaviečkovaný slimák vydrží vraj aj poriadne mrazy. Slimáky na zimu akoby zahybernujú, t. j. zaspia a na jar sa preberú k životu. A keďže sú obojpohlavné, v záhradke býva vtedy skutočne nadmieru živo. Potomkovia sa liahnu v máji–júni. K prvým štyrom kójam pribudli nielen cenné skúsenosti, ale aj ďalšie dve v inej obci neďaleko Humenného. Navyše sa mu do chovu slimákov podarilo zainteresovať aj ďalších šiestich chovateľov v Humenskom a Michalovskom okrese. Vytvorili akési neformálne zoskupenie a niekoľko rokov úspešne pôsobili na trhu. Zvlášť pre ľudí z vidieka to bola dobrá príležitosť zarobiť si. V lepších rokoch, v jeseni, pri príchode prvých mrazíkov, zbieral pán Berilla 2 000 až 2 500 kilogramov slimákov zo svojich šiestich kójí.

Falošný šek
Vybudovať samotný chov je len jednou stranou mince. Druhou je odbyt. V tom čase mali odberateľa v Taliansku. Aj cena bola dobrá. Veď euro bolo za 40 i viac korún. A platili od jedného po 4,5 eura za kilogram. „Dnes je to inak,“ povzdychne si Anton Berilla, pomaly ukladajúc pár slimáčikov do spustnutej kóje. A nielen preto, že euro je za tridsať. Problém je v trhu. Odberatelia hľadajú najlacnejších dodávateľov. Našli si výhodnejších – v krajinách bývalej Juhoslávie – v Macedónsku, Slovinsku, Chorvátsku, Čiernej Hore. Cez more to majú k chovateľom bližšie. No pokukujú už aj po Ukrajine. Taký je zákon trhu. „Je tu ešte jeden problém. Za poslednú dodávku mi dal odberateľ falošný šek. A už jeden a pol roka sa neviem domôcť pravdy ani na našej polícii, ani v Taliansku. Viete, ak našinec niekde v Rakúsku ukradne nejaké handry za tisícku, tak je z toho medzinárodný krik. Ak okradnú nás – máme byť asi radi, že sme mohli pracovať zadarmo,“ sťažuje sa pán Berilla. To je aj hlavný dôvod, prečo s chovom teraz nepokračuje. Každý chce za svoju prácu slušnú plácu. On podmienky voči odberateľovi splnil. Vrátane všetkých zdravotných certifikátov, ktoré na export potreboval. A nestálo to málo peňazí. Nevzdáva sa však. „Toto je len taká prestávka. Ak nájdeme vhodného odberateľa, pustíme sa do chovu znova. Pracujeme na tom. Škoda tých skúseností. Lebo žiadna kniha vám nedá toľko, ako vlastná skúsenosť. A je to aj o radosti z dobrej práce. O tej možno najviac,“ dodáva Anton Berilla na rozlúčku, keď si prezeráme pár fotografií z čias, keď sa kóje pri Humennom hmýrili doslova tisíckami slimákov.

Autor článku: Vasil DEMKO
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 11/2008




Komentáre k článku:

faye miller | 16-02-2020 02:05:43
som dnes šťastný muž? Povedal som si, že každý veriteľ, ktorý by mohol zmeniť môj život a život mojej rodiny potom, čo bol týmito podvodníkmi online úverom vážne odvedený, odporučím im každú osobu, ktorá hľadá pôžičku. Dala šťastie mne a mojej rodine, hoci na začiatku som pre ňu ťažko verila kvôli svojim skúsenostiam s minulými poskytovateľmi pôžičiek, potrebovala som pôžičku 300 000,00 dolárov, aby som mohla začať svoj život ako osamelí rodičia s dvoma deťmi „Stretla som tohto čestného a bohabojného poskytovateľa úveru online MRS KARIN SABINE, ktorý mi pomohol pri pôžičke 300 000,00 dolárov v amerických dolároch, je to skutočne strašná žena, ktorá pracuje s renomovanou úverovou spoločnosťou. Ak potrebujete pôžičku a ste si stopercentne istí, že pôžičku splatíte, kontaktujte ju na adrese (sabinhelps@gmail.com) .. a informujte ich .. Ďakujeme. Buď požehnaný.
Karin Sabine | 27-11-2019 15:54:05
Hľadáte podnikateľský úver, osobný úver, pôžičku na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhov, nezabezpečenú pôžičku, rizikový kapitál atď., Alebo ste dostali pôžičku od banky alebo finančnej inštitúcie z jedného alebo viacerých dôvodov. Ste na správnom mieste pre svoje úverové riešenia! Som súkromný veriteľ, poskytujem pôžičky spoločnostiam a jednotlivcom za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3%. Potom nás kontaktujte e-mailom: sabinhelps@gmail.com
JOHNSON | 24-10-2019 23:40:35
Potrebujete úver pre lepší život alebo finančnú pomoc, pôžičky? Ponúkame všetky druhy úverov, ak máte záujem správa nás pre viac informácií (prostredníctvom e-mailu: bj6325221@gmail.com)
Tarin | 03-06-2019 12:35:45
zdravím. Predam za symbolicku cenu 30 slimačikov africkych. Maju asi 6 mesiacov. V pripade zaujmu ma kontaktujte na miroslava.labajova9@gmail.com
Pastor Osas Ben | 02-05-2019 21:33:54
Naliehavo potrebujete peniaze? Môžeme vám pomôcť!
Ste v súčasnej situácii v ťažkostiach alebo hrozí vám v ťažkostiach?
Týmto spôsobom vám dávame možnosť nového vývoja.
Ako bohatý človek sa cítim povinný pomáhať ľuďom, ktorí sa im snažia dať šancu. Všetci si zaslúžia druhú šancu a keďže vláda zlyhá, bude musieť prísť od ostatných.
Žiadna suma nie je pre nás príliš šialená a splatnosť určujeme na základe vzájomnej dohody.
Žiadne prekvapenia, žiadne dodatočné náklady, ale len dohodnuté sumy a nič iné.
Nečakajte dlhšie a komentujte tento príspevok. Uveďte sumu, ktorú chcete požičať, a my Vás budeme kontaktovať so všetkými možnosťami. Kontaktujte nás ešte dnes na adrese pastorosasben@outlook.com

Naliehavo potrebujete peniaze? Môžeme vám pomôcť!
daniel | 06-12-2018 09:27:48
chcel by som nakupit chovne jedince jedlych slimakov......a opytat sa niekoho ci na tento ucel je vhodny SLIMAK AFRICKY?....ODPOVED sms je ok....0944 293 282
marika.1martincekova@gmail.com | 09-07-2018 16:19:15
Dobrý deň.Chováme doma africké slimáky,máme ich asi 100kusov.Vedeli by ste mi poradiť nejakého odberateľa.Za každú pomoc ďakujem
risko1977@azet.sk | 23-07-2017 09:07:38
Vie mi niekto poradit?mam zahradu a chcel by som zacat s chovom slimakov.hladam odberatela.zaujimama vsetko.ceny,rady ohladne chovu,legislativa.
Jozef.K. | 05-06-2014 21:15:37
Dobry den chcel by som zacat s chovom slimakov,vie niekto poradit kde je najlepsi vykup,staly odber.Za kazdu radu budem vdacny.Piste na e mail: kucharik40@gmail.com Dakujem.
martin | 07-02-2014 18:33:46
10 ton slimakou by som vedel zabezpecit kto by mi vedel zabezpecit odberatela?
martin.momo13@azet.sk
jozef | 14-01-2014 04:09:31
Zdravím.
A už ste začali s chovom,alebo sa ešte len chystáte?
Jozef | 05-01-2014 13:23:07
Viete mi zabezpečiť odber slimákov, ak áno za akú cenu, aké množstvo a v akých intervaloch?
S úctou:
Jozef
tel.: +421905785121
Mirka | 01-08-2013 15:40:37
Dobry den mohli by Ste nas kontaktovat na email lealeaaa.73@live.com mala by som pre Vas riesenie s predajom,som Slovacka zijuca v Taliansku pracujem pre slimaciu farmu v Taliansku
anonym | 28-12-2012 12:25:04
mirek,,moj mail,,jurco-miroslav@seznam.cz,,,mam 4447m2 zahradu a chci to viužit na chov šnaku,slimakou,potřebuji odbyt,,prosim poradte,,
anonym | 28-12-2012 12:19:14
mirek,chci začit s chovem šneku ,,chci se pobavit o odberu ,,je zajem o šneky,,
rado | 04-10-2011 17:39:53
Dobry den mohli by Ste ma kontaktovat na moj email mal by som pre Vas riesenie s predajom,som Slovak zijuci 7rokov v Spanielsku emailova adresa:farmax@seznam.cz
coly@pobox.sk | 19-03-2011 00:17:56
dajte mnozstva a ceny
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice