Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Samojazdná rezačka Krone Big X

Samojazdná rezačka Krone Big X
Kde ostatní končia, my začíname. Tento slogan firmy Krone vystihuje stratégiu koncepcie samojazdných rezačiek Big X. Najmenší model disponuje s výkonom 510 k a najväčší dokonca s úctyhodným počtom 1020 koní, ktorý nemá konkurenciu v žiadnom inom poľnohospodárskom stroji na svete. K takémuto jedinečnému výkonu však už jednomotorové srdce nestačí, a preto sú najväčšie modely Big-X 800 a Big-X 1000 vybavené dvojicami agregátov značky Mercedes Benz. Toto unikátne technické riešenie zaistilo firme Krone prvé miesto na výkonovom rebríčku samojazdných rezačiek. Model Big-X V8, ktorý ma pod kapotou osemvalcový motor Mercedes Benz s maximálnym výkonom pri otáčkach 455kW/605 koní, vytvára od minulého roku Ing. Milan Petrovič v službách Agrotrip, s. r. o. Stredisko s agrotechnikou ma sídlo v Gbelcoch, v novozámockom okrese.

Podľa konateľa spoločnosti Ing. Milana Petroviča sa pre tento stroj rozhodli predovšetkým pre jeho vysokú výkonnosť, nízku spotrebu paliva, veľkú spoľahlivosť a tiež vzhľadom k dosiahnutým vynikajúcim skúsenostiam so strojmi Krone. Spoločnosť Agrotrip má dva lisy na hranaté balíky Big-Pack a zhŕňač Swadro rovnakej značky. Nemalú rolu pri rozhodovaní zohrala i výbava rezačky a jedinečného konštrukčného riešenia adaptérov. To všetko sa výrazne premieta aj do ekonomiky služieb. V prvom roku nasadenia zvládla rezačka viac než 900 ha v prvej etape, potom nasledovalo 1050 ha kukurice a v závere ešte žatva 350ha. Priemerný výkon sa pohyboval okolo 6,5 ha/hodinu pri spotrebe 9l/ha. Ako ale hovorí Dušan Pitka, je veľmi dôležité zvládnuť celý technologický postup. Keď použijú pre nahrnovanie riadkov vlastný zhrňovač Swadro 1010 a je zaistený dostatočný odvoz (Tatru 815 Agro naplní rezačka Big-X V8 desiatimi tonami senáže približne za 4 minúty) nie je problém dostať sa pri senážovaní na výkonnosť 8,5 až 10ha/h. A to nielen u rezačky, ale aj u traktorov, ktoré ťahajú zhrňovač a tiež u prepravných prostriedkov, pretože sa podstatne zníži počet prejazdov po spravenej parcele. Vedľajším efektom vysokej výkonnosti je aj to, že pozemok je skôr spravený a obsluha ma čas na starostlivosť o stroj alebo presun na ďalší pozemok. To, že sa rezačka presúva po komunikáciách rýchlosťou 40km/h, prispieva tiež k väčšej flexibilite, ktorú firma ponúkajúca služby bezpodmienečne potrebuje, aby obstála v súčasnej ťažkej konkurencii.

Neriadený zberací prístroj Easy Flow
Pre senáže používa firma Krone patentovaný systém neriadeného zberacieho prístroja Easy Flow. Na rozdiel od ostatných zberačov, ktoré majú natočenie prstov riadené krivkovou dráhou, sú Easy Flow prsty pevne pripevnené k rotoru a ich vysunutie z materiálu na vrchole zdvihu zaisťuje krivka vkladacích plechov. Hlavnou výhodou tohto systému je vynikajúca spoľahlivosť, nízka miera opotrebovanosti a nenáročná údržba. Ďalším výsledkom tejto prekvapivo jednoduchej konštrukcii je možnosť zvýšiť otáčky zberačov až o 30 %, čo umožňuje zvýšiť pojazdnú rýchlosť a s tým aj celkovú výkonnosť rezačky. Je zaujímavé, že za celú históriu na toto riešenie zberačov nikto neprišiel. Až v roku 2005 ho predstavila firma Krone, nechala si ho patentovať a od tej doby ho používa na všetkých zberačov od rezačky cez samozberacie vozy až po lisy. Zberač je na rezačke uchytený cez výkyvný rám, ktorý zaisťuje dokonalé kopírovanie pozemku i v náročných podmienkach. K vynikajúcemu kopírovaniu prispieva pozdĺž stredové operné kolečko, ktoré sa taktiež využíva pri servisnom zásahu. Zaujímavé sú i automatické funkcie zberača a rámu s pridržovacím valcom. Napríklad pri zmene pohybu stroja vzad sa adaptér automaticky zdvíha. Pri vkladaní sa automaticky zdvihne rám pridržovacieho valca, ktorý sa pri ďalšom rozjazde sám spúšťa do pracovnej polohy. Veľmi praktické sú aj hydraulicky sklopené operné kolečká. Pre zber kukurice je stroj vybavený unikátnym adaptérom Easy Collect, ktorý zakúpila spoločnosť Agrotrip o zábere 7,5m. Pracuje nezávisle na roztočení riadkov a jeho prínos k ekonomike zberu a kvalite práce bol v prvej sezóne nesporný. Easy Collect privádzal materiál k vykladacím valcom a úplne rovnomerne, čím bola zaručená vysoká kvalita rezania a plynulý chod. Pretože firma Agrotrip chce svoju služby rozšíriť, dáva do pozornosti ešte adaptér a priame kosenie X Disc. Ten zaisťuje vysokú kvalitu kosenia vďaka overenej diskovej lište EasyCut o Zábere 6,20m.

Šesť je viac než štyri
Rezačka Big-X používa šesť valcov s hydraulickým pohonom. Prečo šesť? Pretože štyri sú málo. Skôr ako sa dostane hmota do rezacieho bubnu, musí byť rovnomerne stlačená. V opačnom prípade dochádza v rezacom bubne najprv k stlačeniu hmoty a až potom k vlastnému rezu, čím sa ale zvyšuje príkon rezania a znižuje sa kapacita stroja. Výsledkom lepšieho stláčania materiálu vkladacími valcami je aj presnejšia a homogénnejšia rezanka. Vďaka veľkým priemerom vkladacích valcov sú tiež zbytočné obavy z namotávania materiálu pri reverzácii. Plynulou zmenou otočiek vkladacích valcov sa reguluje dĺžka rezanky od 4 do 22 mm (pri použití štandardného rezacieho bubnu s 28 nožmi). Dĺžku rezanky nastavuje obsluha z kabíny – môže dokonca využiť dve možnosti uloženia prednastavenej dĺžky podľa rôznych hodnôt sušiny. V spodnom prednom valci je umiestnený detektor kovov, ktorý svojou rýchlou reakciou úplne vylučuje poškodenie nožov cudzím telesom. Šírka vkladacieho kanálu 800 mm potom dáva vedieť, kde sa berie taká obrovská výkonnosť rezačiek Big-X.

Najväčší na svete
Špecialitou firmy Krone je pozdĺž rezací bubon, s priemerom 650mm a šírkou 800mm, je jednoznačne najväčším bubnom na svete. K dispozícii sú tri varianty s rôznym počtom nožov. Pri štandardnom počte 28 nožov sa dosahuje dĺžka rezanky 4 až 22 mm. Rezačka môže byť vybavená aj bubnom s 20 nožmi, kde sa dĺžka rezanky pohybuje v rozmedzí od 5 do 31mm. Ďalší bubon, ktorý sa teší veľkému záujmu, nesie označenie Bio-Gas. Má štyridsať nožov a využíva sa k výrobe bioplynu, kde je veľmi dôležitá jemná a homogénna rezanka. Jéj dĺžka sa môže pohybovať v rozsahu 2,5 až 16mm. Aj pri väčšej dĺžke rezanky (okolo 5mm) umožňuje táto varianta (vďaka väčšiemu počtu rezov za minútu) vyššiu pojazdnú rýchlosť a tým aj väčšiu výkonnosť stroja než štandardného bubna. Vo výbave rezacieho aparátu je možné zvoliť medzi dvoma druhmi nožov a protiostrí. Pri zbere kukurice sa miesto trávneho kanálu za rezacím bubnom umiestni stláčajúce zariadenie Corn Conditioner. Vďaka priemeru stláčacích valcov 250mm dosahuje firma Krone najväčšie styčné plochy na trhu. Veľký priemer valcov zaisťuje rozdrvenie každého zrna, čo má výrazný vplyv na jeho stráviteľnosť a aj pri maximálnom výkone je nižšie opotrebovanie valcov. V ponuke sú tri typy podľa dĺžky rezanky. Pre rezačku s dĺžkou nad 22mm sa používajú valce so 123 zubami, pri štandardnom použití sú vhodné valce so 144 zubami a k výrobe obilnej siláže ponúka Krone valce so 166 zubami. K narušeniu zrna prispievajú tiež rozdielne otáčky oboch valcov. Bežný rozdiel je 20 %, na prianie je možný rozdiel otáčok 40 %. Vzdialenosť stláčacích valcov a tým i agresivita stláčania sa nadstavuje plynule z kabíny v rozsahu 0,5 až 15 mm. Lopatky rozmetača sú usporiadané v troch radách so sklonom do V, takže usmerňujú materiál do stredu a dávajú obrovskú kinetickú energiu, preto nie je problém plniť i vzdialenejší voz pri silnom bočnom vetre. Výmetný komín sa môže natáčať v rozsahu 210° a umožňuje presné a efektívne plnenie prepravných prostriedkov. Výška výmetného komína je 6 metrov, takže nie je problém stále bežnejších veľkoobjemových prívesov.

Štyristo rezačiek za sezónu
V sezóne 2007/2008 plánuje firma Krone vyrobiť 400 rezačiek Big-X, v ich štandardnej výbave je systém pohonu všetkých štyroch kolies, odpružená zadná náprava a klimatizácia. V kabíne Command Vision sú všetky ovládacie prvky ergonomicky rozmiestnené a na displeji Easy touch obsluha sleduje a nastavuje veľmi priehľadné všetky funkcie stroja. V modeloch dodávaných pre túto sezónu je už k dispozícii aj nový farebný displej. Veľmi praktická je i kamera v zadnej časti stroja, vďaka nej a veľkému monitoru nie je problém kamkoľvek stroj presne zaparkovať, pomáha aj pri bežnom pohybe po parcele. V zadnej časti pod motorom je veľmi dobre integrovaná prídavná nádrž o objeme 330 litrov, ktorá môže byť použitá buď na konzervačný prípravok, alebo k doplneniu palivovej nádrže s objemom 980 l pre extrémne dlhé a výkonné dni na noci.
Pre tohtoročnú sezónu sú rezačky vybavené senzorom AutoScan, ktorý zaisťuje snímanie zrelosti kukurice. Na základe týchto údajov plynule mení predvolenú dĺžku rezanky (pri zelenej hmoty dlhšiu, u zrelej kratšiu). Pre ešte väčšiu bezpečnosť prevozu je možné rezačky Big X vybaviť zariadením k snímaniu vniknutia cudzieho nekovového predmetu (Crop Protect). K snímaniu množstva spracovanej hmoty je možné využiť zariadenie CropControl, na prianie je možné taktiež rezačku vybaviť snímačom vlhkosti materiálu. Systém Constant Power umožňuje automatické riadenie rezačky pri odbere výkonu stroju.

Samojazdná rezačka Krone Big X

Samojazdná rezačka Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X
Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X
Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X
Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X
Samojazdná rezačka Krone Big X Samojazdná rezačka Krone Big X




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice