Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Rok 2013 je pre slovenské poľnohopodárstvo opäť prelomový

AgroserverIné
Rok 2013 je pre slovenské poľnohopodárstvo opäť prelomový
Rok 2013 je pre Slovensko, ale aj ďalšie štáty dnes ešte dvadsaťsedmičky, o pár dní po vstupe Chorvátska do EÚ dvadsaťosmičky, v poľnohospodárstve opäť prelomový.

Zostáva pár týždňov na uzatvorenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, ktorú však najmä nové členské krajiny nepovažujú úplne za spoločnú. Uviedla to pre TASR tajomníčka Slovenského zväzu chovateľov (SZCH) Jarmila Dúbravská.

"Naďalej zostávajú nevyrovnané platby medzi starými a novými členskými krajinami EÚ a tak v praxi máme dvojrýchlostnú Európu, keď krajiny nielenže neštartovali z rovnakej štartovacej čiary, ale ani nemajú prekonať rovnakú vzdialenosť," priblížila.

"Vstupom Slovenska do EÚ sme všetci očakávali zásadné zmeny v poľnohospodárstve. Finančné prostriedky získané formou priamych platieb a z opatrení Programu rozvoja vidieka pre obdobie 2007 až 2013 mali poľnohospodárstvo stabilizovať," konštatovala.

Výsledkom nesprávne nastavených podmienok v predchádzajúcom období podľa nej dochádza u takmer všetkých druhov hospodárskych zvierat k znižovaniu počtu, ale zároveň sa prehlbujú rozdiely medzi poľnohospodárskymi podnikmi. "V prípade podnikov, ktoré vytvárajú stále pracovné miesta a sú zamerané napríklad na chov hospodárskych zvierat či pestovanie špeciálnych plodín, dochádza k nevyrovnaným ekonomickým výsledkom," myslí si Dúbravská.

"Z tohto pohľadu je rok 2013 prelomovým, je nevyhnutné, aby boli platby poskytnuté subjektom podľa ich skutočnej situácie, v prípade hospodárskych zvierat podľa ich skutočného počtu v súčasnom období a nie podľa počtu zvierat, ktoré podniky mali v roku 2007. Historické platby u jednotlivých druhov zvierat či plodín spôsobujú v reálnom živote problémy. Poskytovanie platieb za nehospodárenie či nechovanie zvierat nie je rozumné," vyhlásila.

Chovatelia hospodárskych zvierat podľa Dúbravskej očakávajú finančnú podporu na zachovanie stavov zvierat, pestovatelia špeciálnych plodín na rozvoj pestovania či platby na investície. "Podniky, ktoré zamestnávajú desiatky ľudí, očakávajú prípravu podmienok, kde budú zohľadnené špecifiká poľnohospodárstva, či už sezónnosť alebo nepretržité prevádzky. V podniku musí byť zviera kŕmené či dojené každý deň, nie je možné zavrieť prevádzku z jedného dňa na druhý, pretože je chov nerentabilný a po pár mesiacov sa k nemu opäť vrátiť," podčiarkla.

Pre sektor poľnohospodárstva sú podľa nej dôležité stabilné podmienky, čo sa však nedeje, keď sa menia podmienky počas roka, na čo sa subjekty nemôžu pripraviť. "Príkladom je aj rok 2013. Čo čaká agrosektor v tomto roku? V roku 2013, a to len pred pár dňami bolo odsúhlasené krátenie priamych platieb pre rok 2013, hoci o krátení neboli poľnohospodári vopred informovaní a tak uzatvárali v minulom roku zmluvy s bankami na výšku plných platieb. S takouto úpravou sme v sektore nepočítali."

"A čo by sme potrebovali na zvrátenie situácie? V prvom rade je potrebná stabilizácia sektora dojníc, kde situácia priamo súvisí s kolísavými nákupnými cenami mlieka. Rozumné rozdelenie finančných prostriedkov aj do ďalších odvetví živočíšnej výroby, ale tak, aby sa pridelené finančné prostriedky neminuli bez efektu. V niektorých oblastiach sme zatiaľ nedokázali využiť možnosti, ktoré nám poskytuje súčasná situácia - voľný trh EÚ či výborné prírodné podmienky. Práve v tomto roku by bolo vhodné výrazne podporiť skrátenie reťazca v potravinovej vertikále prvovýroba–spracovanie-predaj," spresnila.

Rok 2013 podľa nej rozhodne o tom, ako bude vyzerať poľnohospodárstvo, ale aj Slovensko v ďalších rokoch. "Buď sa podarí zachrániť upadajúcu živočíšnu výrobu, rozvíjať chov rýb, zachrániť takmer zdecimovanú špecializovanú výrobu, ale aj rozvinúť pestovanie v súčasnosti marginálnych plodín alebo sa v najbližších rokoch pripravme na pravidelné záplavy, zarastajúcu krajinu bez zvierat a stúpajúce počty nezamestnaných."

Slovenský zväz chovateľov je záujmové združenie združujúce chovateľov zvierat s cieľom zachovať genofond existujúcich čistokrvných plemien a druhov zvierat, rozvíjať ich šľachtením, ochraňovať ohrozené druhy zvierat a vytvárať nové plemená a nižšie zootechnické jednotky.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice