Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Rez ovocných stromov

AgroserverZáhrada
Rez ovocných stromov
Rezom ovocných stromov ovplyvňujeme rodivosť. Ak sme v predchádzajúcich rokoch nesprávnym rezom, t. j. skracovaním jednoročných výhonkov o tretinu skrátili koncové prírastky, vytvorili sa ešte väčšie rozvetvenia a získali sme tzv. metlu s bohatým rozkonárením.

Keďže na týchto výhonkoch sú listové púčiky, nerodia. Ak rez opakujeme každý rok, stromy tvoria rok čo rok stále viac výhonkov – no bez rodivosti. Nesprávny rez výhonkov, t. j. skracovanie, prináša len tvorbu ďalších výhonkov bez plodnosti. Koruna je teda hustá, hoci sme sa snažili znížiť dosiahnutú výšku výhonkov a konárov. Dosiahli sme však pravý opak, stromy rastú ešte rýchlejšie a nerodia. No ak chceme, aby sa vytvorili kvetné púčiky, nesmieme jednoročné výhonky skracovať. Ak ich necháme rok bez skrátenia, vytvorí sa na jednoročných výhonkoch plodonosný obrast. Ovocné stromy vytvoria kvetné púčiky a rodia.

Ako znížime výšku stromov, ktorú sme dosiahli pravidelným nesprávnym skracovaním?

Rozkonárenie, teda vytvorenie 3-5 výhonkov po predchádzajúcom nesprávnom skracovaní, upravíme takto: Rez na bočný výhonok – na každom rozkonárenom konáriku rezom odstránime úplne od základu všetky 3-4 výhonky a ponecháme len jeden bočný výhonok. Neskracujeme ho a celý rok ho ponecháme bez skrátenia. Tento výhonok potom vytvorí z listových púčikov plodonosné kvetné púčiky, čím sa vytvorí budúca úroda. Ak je jednoročný výhonok veľmi dlhý a zasahuje do ďalšieho stromčeka, kedy ho vlastne skrátime? Jednoročný výhonok neskracujeme. Tým, že ho ponecháme od jari do septembra bez skrátenia, vytvorí plodonosné púčiky, ale súčasne sa v niektorej časti výhonku vytvorí aj bočný, kratší výhonok. Po zbere úrody, alebo až v predjarí na budúci rok, upravíme dĺžku rezom na bočný výhonok. Pritom však samotný bočný výhonok nesmieme skracovať a postupne to opakujeme v ďalších rokoch. Rezom na bočný výhonok znížime dĺžku výhonku a súčasne dosiahneme plodonosný obrast.

Používame tento rez na všetkých druhoch ovocných stromov, alebo len na jabloniach?

Neskracovaním jednoročných výhonkov režeme okrem jabloní aj hrušky, slivky a čerešne. Ak by sme tieto ovocné druhy skracovali, čo robí väčšina záhradkárov, dosiahli by sme opäť len a len bohaté rozkonárenie tzv. metly, na ktorých sa netvorí plodonosný obrast.

Čo však s vysokými korunami stromov, kde sme v predchádzajúcich rokoch robili nesprávny rez?

Ak sme nesprávnym rezom dosiahli vysoký vzrast stromov, musíme presvetľovacím rezom koruny stromov upraviť a znížiť. Po zbere plodov alebo na jar z korún stromov odstránime vo väčšine prípadov vnútorné rozkonárenia. Režeme otáčavou pílkou tak, že vnútorné hrubé konáre odrežeme až pri rozvetvení a bočný, vhodne umiestnený konár, ponecháme. Každý takýto konár má ďalšie bočné rozkonárenia, kde postupujeme podobne. Čiže vrchné rozvetvenia odstraňujeme a bočný konár
ponecháme. Týmto spôsobom sa snažíme vytvoriť dostatočne vzdušnú a riedku korunu stromov, kam má prístup slnko a vzduch. Ak má ovocný strom veľký počet konárov, prináša veľa drobných, menej kvalitných plodov s nízkou cukornatosťou. Takto môžeme o niekoľko rokov znížiť výšku ovocných stromov o tretinu až polovicu.

 

Autor: Eduard Jakubek





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice