Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Repku napadla fómová hniloba

Repku napadla fómová hniloba
Inšpektori odboru ochrany rastlín hlásia z mnohých oblastí Slovenska čoraz častejší výskyt fómovej hniloby na repke olejnej. Chorobu spôsobuje Phoma lingam (Leptosphaeria maculans). Choroba sa na porastoch repky vyskytuje najpravidelnejšie a patrí k vizuálne neprehliadnuteľným. Napadnutie v skorej rastovej fáze rastliny spôsobuje jej mierne vyzimovanie a môže byť príčinou padania klíčiacich rastlín. Fómová hniloba však napáda všetky orgány hostiteľskej rastliny, vo všetkých jej rastových fázach. Prejavuje sa nepravidelnými škvrnami sivobielej farby, ktoré sú pokryté drobnými, čiernymi bodkovitými útvarmi – piknidami. V piknidách sa tvoria piknospóry, ktoré sa uvoľňujú a môžu spôsobovať ďalšie infekcie.
Na starších rastlinách sa choroba prejavuje čiastočným zakrpatením napadnutých orgánov, chlorózou a nadobudnutím červenofialovej až modrej farby na okrajových listoch. Pri napadnutí koreňov rastliny padajú na zem a hynú. Huba môže prerastať aj do kvetov a šešúľ. Semeno napadnutých porastov má podradnú kvalitu a je jedným z možných zdrojov infekcie budúcich porastov. Ďalším zdrojom infekcie môžu byť rastlinné zvyšky. Straty na úrode zapríčinené fómovou hnilobou bývajú približne 10–20 %. Proti fómovej hnilobe sa bránime používaním moreného osiva, dodržiavaním vhodného osevného postupu a chemickou ochranou počas vegetácie.

Voškám už zachutil hrach
Slabo až stredne silno sú napadnuté porasty hrachu voškou hrachovou. Tá sa objavuje spočiatku v ohniskách a neskôr sa rozširuje na celú plochu. Prvé vošky sa nachádzajú na ešte nerozvinutých listoch pod vrcholom stonky. Pri silnom napadnutí a za suchého počasia sa listy aj vrcholy rastlín stáčajú a listy sfarbujú do žlta. Neokrídlené samičky sú veľké 3–5,5 mm a sú svetlozelenej farby, niektoré aj ružovkasté až červené. Majú dlhé tykadlá a tmavočervené oči. Okrídlené formy bývajú o niečo menšie. Škodca má v našich podmienkach 15–19 generácií do roka. Škodí podobne ako iné vošky vyciciavaním rastlinných štiav, prenáša rôzne vírusy, ktoré môžu spôsobiť významné škody.

Plstnatosť viniča
Na viniči sa vyskytli prvé príznaky slabého až stredne silného napadnutia plstnatosťou viniča, najmä u drobných pestovateľov. Spôsobuje ju vlnovníkovec viničový. Je to veľmi drobný, žltobielo až ružovo zafarbený roztoč. Telo má valcovité, v zadnej časti zúžené. Škodca cicaním takmer výhradne na rube čepelí listov dráždi pokožkové bunky k tvorbe zvlnených vlákien, tie vytvárajú plôšky a podobajú sa na plsť. Na vrchnej strane listu vznikajú vypuklé jasnočervené pľuzgiere. Neskôr vznikajúce sú zelené alebo aj žltkasté. Škodí relatívne málo. Významnejšie poškodenie nastáva len pri veľmi silnom napadnutí listov a pri napadnutí súkvetia. Účinná býva chemická alebo biologická ochrana. Na neošetrených porastoch obilnín stále stúpa infekčný tlak múčnatky trávovej.

Autor článku: ÚKSUP, Odbor ochrany rastlín
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 5/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice