Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Renesancia špaldy

Renesancia špaldy
Pšenica špaldová, ľudovo nazývaná špalda, pochádza z juhozápadnej Ázie. Predchodkyňou tejto historickej plodiny je pšenica dvojzrná. Nepestovali ju však len na Ďalekom východe. Veľkej obľube sa tešila aj v Európe, a to najmä pre jej orechovú chuť. Znovuobjavenie vysokej nutričnej hodnoty, odolnosť voči chorobám a škodcom a nenáročnosť na hnojenie ju opätovne posúva do popredia a postupne zapĺňa miesta v osevných postupoch, najmä v ekologickej produkcii.

Nenáročná na prostredie
Na rozdiel od pšenice letnej, pšenica špaldová nie je taká náročná na pestovateľské prostredie. Veľmi dobre znáša tuhé zimy, aj vysoké teploty počas letného obdobia. Vyžaduje dostatok vlahy v období klíčenia a nalievania zrna. Vyhovujú jej pôdy stredne ťažké až ťažké, vzhľadom na nenáročnosť na prostredie ju môžeme pestovať v zemiakarských, podhorských a horských výrobných oblastiach.

Agrotechnika
Špaldu do osevných postupov zaraďujeme po okopaninách, najmä zemiakoch. Výbornou predplodinou je repka olejná, bôb alebo ovos. Po leguminózach ju vzhľadom na možnosť poľahnutia nepestujeme, alebo len na živiny chudobnejších pôdach. Obilniny, najmä pšenica, nie sú vhodnými predplodinami kvôli riziku šírenia chorôb. Špalda nie je náročná na prípravu pôdy, dobre znáša aj hrudovité pozemky. Pozornosť venujeme osivovému lôžku, ktoré musí byť dostatočne utužené. Sejeme ju nevylúpanú v plevách. Hĺbka sejby závisí od druhu pôdy, zvyčajne býva 3-5 cm. Počas vegetácie býva napádaná rovnakými chorobami a škodcami ako pšenica siata, je však proti nim odolnejšia. Náročnosť začína až pri pozberovej úprave. Po zbere zostáva zrno obalené hrubými plevami. Na potravinárske účely je potrebné zrno od pliev oddeliť, pričom plevy tvoria 25 až 35 % hmotnosti. Plevy od zrna oddeľuje špeciálna lúpačka. V súčasnosti na Slovensku disponuje týmto zariadením len málo poľnohospodárskych podnikov. Absencia pozberovej technológie je príčinou, prečo sa väčšina produkcie vyváža do zahraničia.

Vplyv na ľudský organizmus
Na potravinárske účely zberáme špaldu v plnej zrelosti. Zrno pšenice obsahuje skoro všetky základné zložky dôležité pre ľudský organizmus. Vyznačuje sa vysokým obsahom bielkovín, až 16-17 %, čo je v porovnaní s pšenicou siatou o 3 až 4 % viac. Z pekárenského hľadiska je veľmi dôležitý obsah lepku. Pšenica špaldová dosahuje pri priaznivých klimatických a poveternostných podmienkach hodnoty lepku 35 až 45 %. Vzhľadom na skutočnosť, že zrno špaldy je ukryté v hrubých plevách, kontaminácia zrna cudzorodými látkami nie je taká vysoká ako u iných obilnín. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pre liečenie niektorých alergií. Zaujímavý je obsah betakaroténu a thiokyanátu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia organizmus pred infekciami.

Využitie
Svoje uplatnenie si našla v ekologickom systéme pestovania. Nízke výnosy sú kompenzované schopnosťou produkcie v extrémnych pestovateľských podmienkach, odolnosťou voči chorobám a škodcom, akoi malou potrebou živín. Pre pestovateľov je táto plodina veľmi lukratívnou komoditou. Zvyčajne však všetka produkcia putuje na vývoz do Nemecka, Maďarska, Českej republiky, ale aj do Poľska. Krajiny, ktorých ekologická produkcia je na vysokej úrovni, vyrábajú zo špaldy výhradne bio potraviny.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 18/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice