Príprava vrúbľov
Odberu vrúbľov, predovšetkým ich uskladneniu, venujeme najväčšiu pozornosť, pretože často sme veľmi sklamaní, keď po zaštepení máme veľmi nízku ujateľnosť, najmä pri preštepovaní kôstkovín, ako sú čerešne, višne, marhule, no aj iné ovocné dreviny. Pri neskoro odobratých vrúbľoch je ujateľnosť veľmi nízka, pretože po naštepení vrúble síce vytvoria malé lístočky, ale tie čoskoro zaschnú.
Vrúble režeme v decembri a v januári pred príchodom silných mrazov. Berieme ich vyzreté s hrúbkou ceruzky, najlepšie z južnej časti ovocného stromu.
Vrúble dávame do pripravených jamiek, ktoré sme si už predtým vykopali pod korunou ovocného stromu, tak, aby boli chránené pred priamym slnečným žiarením. Pod korunami stromov nám vydržia veľmi dlho a prirodzená vlhká zemina spôsobí, že vrúble sú pri štepení čerstvé, pevné a môžu sa použiť aj v neskorších jarných mesiacoch (apríl – jún).
Najväčšie chyby pri odbere vrúbľov:
-
Neskoro odobraté vrúble. Keď stromčeky zaštepíme, je veľmi nízka ujateľnosť. V pletivách vrúbľov
už prúdia živiny, ak nastane miesto spojenia vrúbľa s podpníkom, vrúbeľ vytvorí lístky, tie však po určitom čase zvädnú a vyschnú. - Vrúble uskladnené v pivniciach často zaschnú, sú scvrknuté, poprípade vyrašené, nemajú miazgu – ujateľnosť je veľmi nízka.
- Vrúble uložené v chladničke často tiež zaschnú, strácajú pružnosť, ujateľnosť je veľmi nízka.
- Vrúble neberieme z chorých stromov, napadnutých vírusovou chorobou (šárka sliviek, gumovitosť jabloní a pod.)
Autor: Eduard JAKUBEK
Zdroj: Agroserver.sk
Komentáre k článku:
Albert, ano vruble odoberame z jednorocnych vyhonov.
Čo sú to vrúble - sú to jednoročné výhony alebo viac ročné výhony v hrúbke ceruzky. Lebo v článku sa spomínajú len vrúble ale aké vrúble mám v Decembri rezať?
S pozdravom Čitateľ.