Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 14. 8. 2018, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Príprava vrúbľov

AgroserverZáhrada
Príprava vrúbľov
Počas zimných mesiacov často študujeme literatúru a rozmýšľame, čo by sme na jar v ovocnej časti záhradky zmenili, ktorú odrodu by sme preštepili a podobne.

Odberu vrúbľov, predovšetkým ich uskladneniu, venujeme najväčšiu pozornosť, pretože často sme veľmi sklamaní, keď po zaštepení máme veľmi nízku ujateľnosť, najmä pri preštepovaní kôstkovín, ako sú čerešne, višne, marhule, no aj iné ovocné dreviny. Pri neskoro odobratých vrúbľoch je ujateľnosť veľmi nízka, pretože po naštepení vrúble síce vytvoria malé lístočky, ale tie čoskoro zaschnú.

Vrúble režeme v decembri a v januári pred príchodom silných mrazov. Berieme ich vyzreté s hrúbkou ceruzky, najlepšie z južnej časti ovocného stromu.

Vrúble dávame do pripravených jamiek, ktoré sme si už predtým vykopali pod korunou ovocného stromu, tak, aby boli chránené pred priamym slnečným žiarením. Pod korunami stromov nám vydržia veľmi dlho a prirodzená vlhká zemina spôsobí, že vrúble sú pri štepení čerstvé, pevné a môžu sa použiť aj v neskorších jarných mesiacoch (apríl – jún).

Najväčšie chyby pri odbere vrúbľov:

  • Neskoro odobraté vrúble. Keď stromčeky zaštepíme, je veľmi nízka ujateľnosť. V pletivách vrúbľov
    už prúdia živiny, ak nastane miesto spojenia vrúbľa s podpníkom, vrúbeľ vytvorí lístky, tie však po určitom čase zvädnú a vyschnú.
  • Vrúble uskladnené v pivniciach často zaschnú, sú scvrknuté, poprípade vyrašené, nemajú miazgu – ujateľnosť je veľmi nízka.
  • Vrúble uložené v chladničke často tiež zaschnú, strácajú pružnosť, ujateľnosť je veľmi nízka.
  • Vrúble neberieme z chorých stromov, napadnutých vírusovou chorobou (šárka sliviek, gumovitosť jabloní a pod.)

 

Autor: Eduard JAKUBEK

Zdroj: Agroserver.sk





Komentáre k článku:

Albert | 07-08-2018 11:14:28
Dobrý deň.
Čo sú to vrúble - sú to jednoročné výhony alebo viac ročné výhony v hrúbke ceruzky. Lebo v článku sa spomínajú len vrúble ale aké vrúble mám v Decembri rezať?
S pozdravom Čitateľ.
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMustafa Bello Pred 7 hodinami:
Agrárny sektor potrebuje od rezortu čo najskôr finančnú pomoc
KomentárMustafa Bello Pred 7 hodinami:
Nemecká vláda finančne podporí roľníkov
KomentárIvana Pavlina Pred 18 hodinami:
Kto má lúky, pasienky a nechová kozy, tak prichádza o podporu
Komentárpluto credit finance home 11-08-2018 00:01:54:
Ako sa stať farmárom
KomentárAlbert 07-08-2018 11:14:28:
Príprava vrúbľov
KomentárPonuka úveru vo výške 3% sa uplatňuje 02-08-2018 13:51:18:
Jarné práce na poliach sú tento rok v pokročilejšom štádiu ako v minulosti
Komentárhttp://leoequityservices.com 25-07-2018 07:39:33:
Žatva v Turci bude v dôsledku sucha podpriemerná
Komentártomasz 24-07-2018 08:27:54:
Slovenskí hydinári sa obávajú, že trh zaplavia kurčatá z Ukrajiny
Komentártomasz 24-07-2018 08:27:45:
Vinohradníci môžu požiadať o podporu na poistenie úrody
Komentártomasz 24-07-2018 08:27:32:
Takmer polovica produkcie potravinárskeho priemyslu sa vyhadzuje
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice