Predaj z dvora oficiálne povolený
AgroserverPôdohospodárstvo
Prvým septembrovým dňom vstúpi do platnosti aj druhé nariadenie umožňujúce predaj živočíšnych produktov priamo z farmy. Prvé nariadenie, ktoré je právoplatné od 15. júla tohto roka povoľuje farmárom predávať bravčovinu, teľacinu, hovädzinu, jahňacinu alebo mäso z oviec a kôz.
Druhé nariadenie sa vzťahuje na predaj medu, mlieka, vajec, mäsa z hydiny či králikov, produktov akvakultúry ale aj na predaj diviny a zveriny. Do platnosti vstupuje 1. septembra 2009.
Predávanie poľnohospodárskych produktov sa na farmách realizuje aj teraz, avšak načierno. Odsúhlasením oboch nariadení je predaj z dvora ošetrený aj po legislatívnej stránke a tak predávanie poľnohospodárskej produkcie priamo z farmy sa stáva legálnym podnikaním v agrosektore. Touto formou chce súčasné vedenie ministerstva pôdohospodárstva prispieť k rozvoju života ako aj jeho kvality na vidieku.
Poľnohospodári, ktorí budú chcieť využiť formu predaja produktov priamo z farmy, budú musieť spĺňať požiadavky vyplávajúce z Nariadenia vlády č. 283/2009, ktorým sa ustanovujú opatrenia na úpravu požiadaviek na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní s malým objemom výroby.
Do platnosti tak vstupujú benevolentnejšie podmienky týkajúce sa prevádzkovania bitúnkov či rozrábkární. Malým objemom výroby sa rozumie bitúnok, ktorý zabíja najviac 30 dobytčích jednotiek za týždeň. „Alebo rozrábkáreň, ktorá vyrobí do piatich ton vykosteného mäsa týždenne, alebo ekvivalentného množstva mäsa s kosťou“ vysvetľuje Miroslav Ondriaš, riaditeľ eekcie hygieny potravín, úradnej kontroly potravín a organizácie trhu zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Farmári žiadajúci o povolenie výnimky na potravinovú prevádzku budú musieť napísať a zaslať na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) žiadosť, ktorá by mala obsahovať základné profilové údaje o farmárovi, ako aj frekvenciu zabíjania zvierat, aké druhy zvierat bude zabíjať a o akú výnimku má záujem. Po obdŕžaní žiadosti vycestuje pracovník z príslušnej RVPS na farmu a posúdi, či spĺňa podmienky na prevádzkovanie bitúnka alebo rozrábkarne. „Pri posudzovaní hygienických podmienok budeme k farmárom pristupovať individuálne. Všetko bude záležať na tom, o aký druh činnosti bude mať záujem. Iné podmienky bude musieť spĺňať farmár zabíjajúci dve ošípané týždenne a iné pravidlá budú platiť pre farmára zabíjajúceho len sezónne, napríklad veľkonočné jahňatá,“ upresňuje postup pri schvaľovaní prevádzok Mária Kantíková, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva, výživy a obchodu ministerstva pôdohospodárstva. Ak by medzi farmárom a úradníkom z RVPS došlo k nezhode, vzniknutý problém bude riešiť komisia pozostávajúca z pracovníka ministerstva pôdohospodárstva, z pracovníka ústrednej veterinárnej a potravinovej správy ako aj z príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.
Fenoménom prijatia legislatívy umožňujúcej predaj z dvora je zvýšená kontrola na farmách zo strany veterinárov. „Farmár má povinnosť v dostatočnom časovom priestore na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu oznámiť čas a deň zabíjania zvierat, aby veterinárni lekári mohli u zvierat vykonať prehliadku pred a po jeho zabití,“ uviedol na záver Ondriaš. Mäso pochádzajúce z takejto výroby bude musieť byť označené okrúhlou značkou a uvádzané môže byť len na slovenský trh. Produkty živočíšneho pôvodu označené okrúhlou značkou o veľkosti 3,5 cm je možné predávať konečnému spotrebiteľovi alebo maloobchodným prevádzkam. Pod pojmom maloobchodná prevádzka sa rozumie trhovisko alebo trhové miesto ako aj maloobchodné zariadenie spoločného stravovania.
Redakcia AgroServer.sk
Foto: archív AgroServer
Predávanie poľnohospodárskych produktov sa na farmách realizuje aj teraz, avšak načierno. Odsúhlasením oboch nariadení je predaj z dvora ošetrený aj po legislatívnej stránke a tak predávanie poľnohospodárskej produkcie priamo z farmy sa stáva legálnym podnikaním v agrosektore. Touto formou chce súčasné vedenie ministerstva pôdohospodárstva prispieť k rozvoju života ako aj jeho kvality na vidieku.
Poľnohospodári, ktorí budú chcieť využiť formu predaja produktov priamo z farmy, budú musieť spĺňať požiadavky vyplávajúce z Nariadenia vlády č. 283/2009, ktorým sa ustanovujú opatrenia na úpravu požiadaviek na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní s malým objemom výroby.
Do platnosti tak vstupujú benevolentnejšie podmienky týkajúce sa prevádzkovania bitúnkov či rozrábkární. Malým objemom výroby sa rozumie bitúnok, ktorý zabíja najviac 30 dobytčích jednotiek za týždeň. „Alebo rozrábkáreň, ktorá vyrobí do piatich ton vykosteného mäsa týždenne, alebo ekvivalentného množstva mäsa s kosťou“ vysvetľuje Miroslav Ondriaš, riaditeľ eekcie hygieny potravín, úradnej kontroly potravín a organizácie trhu zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Farmári žiadajúci o povolenie výnimky na potravinovú prevádzku budú musieť napísať a zaslať na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) žiadosť, ktorá by mala obsahovať základné profilové údaje o farmárovi, ako aj frekvenciu zabíjania zvierat, aké druhy zvierat bude zabíjať a o akú výnimku má záujem. Po obdŕžaní žiadosti vycestuje pracovník z príslušnej RVPS na farmu a posúdi, či spĺňa podmienky na prevádzkovanie bitúnka alebo rozrábkarne. „Pri posudzovaní hygienických podmienok budeme k farmárom pristupovať individuálne. Všetko bude záležať na tom, o aký druh činnosti bude mať záujem. Iné podmienky bude musieť spĺňať farmár zabíjajúci dve ošípané týždenne a iné pravidlá budú platiť pre farmára zabíjajúceho len sezónne, napríklad veľkonočné jahňatá,“ upresňuje postup pri schvaľovaní prevádzok Mária Kantíková, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva, výživy a obchodu ministerstva pôdohospodárstva. Ak by medzi farmárom a úradníkom z RVPS došlo k nezhode, vzniknutý problém bude riešiť komisia pozostávajúca z pracovníka ministerstva pôdohospodárstva, z pracovníka ústrednej veterinárnej a potravinovej správy ako aj z príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.
Fenoménom prijatia legislatívy umožňujúcej predaj z dvora je zvýšená kontrola na farmách zo strany veterinárov. „Farmár má povinnosť v dostatočnom časovom priestore na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu oznámiť čas a deň zabíjania zvierat, aby veterinárni lekári mohli u zvierat vykonať prehliadku pred a po jeho zabití,“ uviedol na záver Ondriaš. Mäso pochádzajúce z takejto výroby bude musieť byť označené okrúhlou značkou a uvádzané môže byť len na slovenský trh. Produkty živočíšneho pôvodu označené okrúhlou značkou o veľkosti 3,5 cm je možné predávať konečnému spotrebiteľovi alebo maloobchodným prevádzkam. Pod pojmom maloobchodná prevádzka sa rozumie trhovisko alebo trhové miesto ako aj maloobchodné zariadenie spoločného stravovania.
Redakcia AgroServer.sk
Foto: archív AgroServer
Komentáre k článku:
anonym | 04-02-2014 12:58:07
...ná ty dementný *****,ty si sprav poriadok v tvojej veľkej hlave,ktorú nosíš na krku.../Milan/
adam | 23-08-2011 12:48:32
Prajem dobrý den. A ze ma stale zakazniky,to Vas mrzi taktiez?
milan | 21-07-2011 18:49:09
v kopernici podnikatel oviec vyroba syra zabijanie janat nema na to podmienky je to strasne ziadna hygiena je tam bordel spina predava vsetko na cierno hlavne ze berie velke do tacie vola sa matlo ked zabija tak veterinar sa tam neukaze robte stim poriadok lebo pisem na ministra
Pridať komentár