Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Pozor na plesne

Pozor na plesne
Vývoj počasia podporuje šírenie plesní. Zaznamenaný je slabý až stredný výskyt plesne slnečnicovej. Pôvodcom choroby je huba Plasmopara halstedii. Vytvára svetlozelené alebo chlorotické škvrny na líci listov. Škvrny postupujú pozdĺž žilnatiny, alebo medzi ňou, rôznym smerom od bázy k vrcholu. Na rube listov sa tvorí biely hubový povlak sporangioforov, ktorý sa za vlhkého počasia objavuje aj na líci listov. Huba najskôr napáda dolné listy. Napadnuté rastliny zaostávajú v raste, často dosahujú len pätinu až tretinu výšky zdravých rastlín. Listy sú skučeravené. Nakazená stonka je zhrubnutá, obyčajne iba s jedným vzpriameným úborom. Pri včasnej infekcii sa úbor takmer netvorí alebo sa tvorí iba listová ružica. Veľmi napadnuté rastliny odumierajú. Parazit prezimuje v pôde na zvyškoch napadnutých rastlín. Na jar sa korene klíčiacich rastlín nakazia zoospórami. Mycélium prerastá do stonky a rastie smerom k vegetačnému vrcholu. Druhotná nákaza nastáva počas vegetácie sporangiami. Huba sa prenáša aj osivom, u nás spôsobuje najväčšie škody na južnom Slovensku. Ochrana spočíva v dodržiavaní osevného postupu s päťročným odstupom v pestovaní slnečnice, v odstraňovaní napadnutých zvyškov rastlín po zbere, hlbokej orbe a používaním osiva z nenapadnutých porastov.

Aktuálna ochrana
Na feromónových lapákoch v porastoch kukurice sa začínajú chytať dospelce kukuričiara koreňového. Jeho škodlivosť v tomto roku je podstatne menej viditeľná ako vlani. Prispieva k tomu dostatok vlahy pre kukuricu, striedanie plodín – nepestovanie kukurice v monokultúre a používanie chemickej ochrany. V južných oblastiach Slovenska jeho populačná hustota už začína dosahovať prah hospodárskej škodlivosti. Insekticídna ochrana proti kukuričiarovi je aktuálna, keď sa v poraste kukurice na zrno nachádza 8 až 10 imág na jednu rastlinu v období, keď 10 % rastlín vytvára blizny. V prípade osivovej kukurice je to iba 5 imág na rastlinu.

Nádorové ochorenie kukurice
Z porastov kukurice sú hlásené aj slabé výskyty sneti kukuričnej (Ustilago maydis). Kukurica sa môže nakaziť počas celej vegetácie, keď sa chlamydospóra dostane na poškodené mladé a delivé pletivo. Pri ochorení vznikajú na jednotlivých orgánoch a embryonálnych pletivách snetivé nádory, ktoré sú veľké niekoľko centimetrov. Nádor tvorí biele parenchymatické pletivo, ktoré sa mení na mazľavú hmotu pokrytú bielou pevnou blanou. Pri dozrievaní v nádore vzniká čiernohnedý prach chlamydospór. Blana sa postupne trhá a chlamydospóry sa uvoľňujú. Čiastočne vypadávajú alebo sa rozširujú vetrom alebo hmyzom na iné rastliny. Nádory sa vytvárajú na steblách, listoch, na samčích a samičích súkvetiach. Napadnuté mladé rastliny zakrpatievajú, prípadne aj odumierajú, staršie sa značne oslabujú. Životnosť chlamydospór je rok. Parazit prezimuje na zvyškoch napadnutých rastlín v pôde. Osivom sa prenáša ojedinele. Infekciu podporuje mechanické poškodenie pletív pri obrábaní alebo poškodenie živočíšnymi škodcami, najmä víjačkou kukuričnou. Obyčajne býva napadnutých 2 až 5 %, pri väčších výskytoch až 30 % rastlín. Z preventívnych ochranných opatrení treba dodržiavať správny osevný postup a nesiať kukuricu príliš skoro. Na množiteľských porastoch odstraňovať nádory, kým neprášia. Moriť osivo kukurice. Porasty dostatočne hnojiť fosforečnými a draselnými hnojivami. Po zbere pozemok dôkladne hlboko zorať.

Autor článku: Jozef KUBÍK, ÚKSÚP
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 13/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice