Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Potravinárska komora Slovenska nesúhlasí s návrhom zákona o odbytovom fonde

AgroserverLegislatíva
Potravinárska komora Slovenska nesúhlasí s návrhom zákona o odbytovom fonde
Slovenským potravinám hrozí ďalšie zdražovanie produktov a zníženie konkurencieschopnosti na slovenskom i európskom trhu.

Spôsobí to zákon o odbytovom fonde z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorý podľa názoru Potravinárskej komory Slovenska (PKS) vzhľadom na postup pri jeho tvorbe porušil zákonné podmienky platné pre legislatívny proces.

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia PKS, bude mať zákon v prípade prijatia vplyv na zvýšenie nezamestnanosti, zvyšovanie cien potravín a zároveň povedie k likvidácii potravinárskych podnikov.

Podľa prezidenta PKS daniela Poturnaya ministerstvo pôdohospodárstva vylúčilo z možnosti uplatnenia pripomienok verejnosť, čím hrubo porušilo legislatívne pravidlá vlády SR. Nezverejnenie návrhu zákona na portáli znamená, že návrh zákona nie je oficiálne v pripomienkovom konaní, a teda ako taký nemôže byť predložený na rokovanie vlády SR a jej poradných orgánov. PKS považuje túto formu pripomienkového konania za neplatnú, a preto žiada predložiť návrh zákona na portál v súlade s legislatívnymi pravidlami vlády SR.

Návrhom zákona sa slovenským poľnohospodárom a potravinárom ukladajú nové administratívne a finančné povinnosti. Každá komodita je zdanená viacnásobne. Zdaňuje surovinu vyprodukovanú od poľnohospodárov, následne ju zdaňuje v každom štádiu jej spracovania až po hotový výrobok. Potravinársky výrobok je tým viac zaťažený novými poplatkami, čím je väčší podiel jeho výroby a spracovania na Slovensku. Tento zákon fakticky nabáda nadnárodné spoločnosti, ktoré majú výrobné podniky aj na území Slovenskej republiky, aby svoju výrobu zo Slovenska stiahli do iných štátov. Štát tak príde o príjmy, zvýšia sa mu náklady spojené so zvýšením nezamestnanosti, a to na úkor príspevkov do neštátneho odbytového fondu.

„Je pre nás nepochopiteľné, keď pred dvoma týždňami predseda vlády SR uložil ministrovi pôdohospodárstva prijať opatrenia na zvýšenie zamestnanosti v agropotravinárskom sektore, že ministerstvo prichádza so zákonom, ktorý odčerpáva finančné zdroje z agrosektora a bude tlačiť práve na znižovanie zamestnanosti,“ vyjadril sa Jozef Špirko, člen predstavenstva PKS a viceprezident RÚZ.

PKS na základe uvedených skutočností zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zákona, žiada ho stiahnuť z legislatívneho procesu a otvoriť verejnú diskusiu o efektívnom systéme podpory odbytu potravinárskych výrobkov vyrábaných na Slovensku.

Návrh zákona o odbytovom fonde predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako iniciatívny návrh na základe návrhu a požiadavky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, uvádza sa v reakcii rezortu na vyjadrenia PKS. "Vzhľadom na pokračujúcu nejednotnosť samosprávy a akútnu potrebu riešenia podpory predaja a propagácie slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov sme pristúpili k radikálnemu predloženiu predmetného zákona. Je nám ľúto, že sme z podnikateľskej sféry nedostali iný návrh koncepčného riešenia, ako je predložený návrh zákona."  

"Návrh zákona je ústretový voči samospráve, dáva jej všetky rozhodovacie právomoci pre spravovanie vyzbieraných finančných prostriedkov, ktoré prichádzajú do fondu z podnikateľskej sféry. Príspevok do odbytového fondu je odpočítateľnou položkou z dane, čo považujeme za zásadnú vec a máme ju prerokovanú s MF SR," píše sa v reakcii ministerstva.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice