Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Poľnohospodárom chýbajú stroje

Poľnohospodárom chýbajú stroje
Na Slovensku majú roľníci málo poľnohospodárskej techniky, situáciu vyhrocuje finančná kríza. Do obnovy strojového parku investujeme deväťkrát menej, ako by sme mali.

Posledná vlna nákupu poľnohospodárskej techniky bola pred viac ako pätnástimi rokmi. Odvtedy tieto stroje zostarli, opotrebovali sa. Na kúpu nových nemáme dostatok finančných prostriedkov. „Nových strojov pribúda len veľmi málo, pričom hlavným dôvodom je nedostatok peňazí,“ hovorí o súčasnej situácii v poľnohospodárskej mechanizácii prezident Združenia výrobcov a predajcov pôdohospodárskej techniky v SR – Agrion Ján Jech. Jednou z možností získania finančných prostriedkov na kúpu mechanizácie je Program rozvoja vidieka (PRV), teda prostredníctvom eurodotácií. PRV však nepodporuje nákup všetkej mechanizácie, len niektorých druhov, pričom tieto sú presne definované. V praxi to znamená, že ak farmár potrebuje kúpiť na farmu nový traktor a napíše si ho do projektu PRV, nemusí byť uspokojený, pretože únia podporuje kúpu kombajnov a podobne. Mnoho farmárov tieto podmienky nákupu techniky cez eurofondy odradili, respektíve zdalo sa im nelogické investovať do techniky, ktorú nepotrebujú. Šikovnejší poľnohospodári si situáciu vyriešili svojpomocne cez bankové úvery, ostatní so zveľaďovaním strojového parku ani nezačali. „Ročne sa do obnovy strojov investuje približne 33 milónov eur,“ hovorí Ján Jech a dopĺňa, že ideálne by bolo, keby poľnohospodári investovali okolo 300 miliónov eur.

Najväčšie opotrebenie
V kategórii energetických prostriedkov nám najviac chýbajú traktory, u ktorých dochádza pri prácach na poli k najväčšiemu opotrebovaniu. „Medzery vo vybavenosti strojov však máme v každej kategórii,“ upozorňuje šéf Agrionu. Okrem toho, že poľnohospodárske subjekty nemajú peniaze na kúpu mechanizácie, na Slovensku nemáme ani firmy, ktoré by sa výrobou poľnohospodárskej mechanizácie zaoberali. Ján Jech sa už pred niekoľkými rokmi vyjadril, že na Slovensku je situácia v oblasti výrobcov strojov katastrofálna. Súčasnú situáciu hodnotí ešte horšie: „Pribudli malé firmy, ktoré vyrábajú nejakú techniku, ale výrobou profilových strojov sa nezaoberá nikto.“ Podľa jeho slov je to dané aj tým, že sme malá krajina s malými možnosťami uplatnenia sa na trhu. Preraziť na zahraničné trhy by bolo pre domácich výrobcov v súčasnej situácii veľmi problematické.

Sebestační sme len vďaka poklesu výmery rastlinnej produkcie
Už niekoľko rokov zaznamenávame klesajúci charakter vo výrobe rastlinných komodít. Klesli výmery ovocia, zeleniny, vinohradov, strukovín, krmovín... Tým sa znížila i potreba poľnohospodárskej mechanizácie. Preto je podľa slov Jána Jecha situácia v niektorých kategóriách strojov pomerne dobrá. Ide najmä o zberové stroje. „Máme dostatok kombajnov, čo však súvisí najmä s tým, že klesli výmery, znížila sa produkcia rastlinnej výroby. Zoberme si napríklad cukrovú repu, ktorej výmere klesla zo 60-tisíc hektárov na 20-tisíc. Tieto stroje sú teraz nevyužité a ponúkajú ich do zahraničia,“ hovorí Ján Jech. Ak by sme zostali na tých istých výmerách ako pred rokmi, bol by problém aj tu. No pri terajších výmerách sú stroje často nevyužité.

Pobrali pôžičky, teraz im berú stroje
Pokles cien komodít a finančná kríza spôsobujú roľníkom problémy pri plnení si záväzkov, ktoré im vznikli kúpou mechanizácie. Či už si stroje zadovážili svojpomocne na lízing, alebo cez europrojekty, v súčasnosti nie sú schopní plniť si záväzky voči finančným inštitúciám. „Banky zastavili mnohým poľnohospodárom stroje a idú na dražbu. Firmy nestíhajú splácať pôžičky,“ zhodnotil finančnú situáciu poľnohospodárskych subjektov Ján Jech. Napriek tomu sa na druhom ročníku veľtrhu poľnohospodárskej techniky Agrosalón v Nitre zúčastnili všetci najdôležitejší výrobcovia a predajcovia poľnohospodárskej techniky na Slovensku. „Uvedomujú si, že špecializovaná výstava je najlepším spôsobom pri získaní kontraktu s odborníkmi v poľnohospodárskej praxi,“ konštatuje prezident Agrionu. Vzhľadom na skutočnosť, že Slovensko nie je vo výrobe strojov sebestačné, obchodníci ich do našej krajiny dovážajú zo zahraničia. „Najviac sa stroje dovážajú z Európy, najmä Nemecka, ale silné postavenie na európskom trhu majú aj americké spoločnosti,“ povedal na záver Ján Jech.

Autor článku: Kristýna Šmehýlová
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 45/2009





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice