Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Podporné konštrukcie pre vinič

AgroserverVinohradníctvo
Podporné konštrukcie pre vinič
Pri zakladaní vinice majme na pamäti, že ju nezakladáme len na niekoľko rokov. Práve naopak, priemerný vek vinohradu sa pohybuje okolo 25 rokov. Túto skutočnosť musíme mať na zreteli už na začiatku.

Reč je o opornej konštrukcii. Materiál, z ktorého je vyrobená, volíme tak, aby počas životnosti vinohradu vydržal čo možno najdlhšie a bez potreby väčších opráv. Táto investícia je pre vinohradníka finančne pomerne náročná, no v každom prípade opodstatnená. Akýkoľvek zásah, ktorým by sme chceli naprávať chyby z čias zakladania vinice, je v rodiacich vinohradoch veľmi náročný.

Drôtenky
Oporná podpora pre vinič pozostáva zo stĺpika a vodorovne napnutých drôtov prichytených na stĺpikoch. Tieto opory voláme drôtenky. Na vyhotovenie konštrukcie volíme rôzne materiály. V minulosti sa využívali železobetónové stĺpy, ktoré v starších vinohradoch vídame dodnes. Dnes sa od tohto materiálu upúšťa a nahrádza sa takým, s ktorým je ľahšia manipulácia. So železobetónom je problém aj pri likvidácii vinohradu, lebo tento poctivý materiál je nezničiteľný.
V súčasnosti sa častejšie stretávame so železnými stĺpmi. Väčšinou to bývajú kovové rúrky najrôznejších profilov. Pred použitím ich musíme dôkladne zakonzervovať náterom a zvnútra uzavrieť. To docielime tak, že horný otvor zvaríme alebo naň pripevníme zátku. V opačnom prípade by sa pri daždivom počasí dutina plnila vodou, čo by sa negatívne odzrkadlilo na životnosti stĺpa. Vodorovné drôty k stĺpom pripevníme buď zvarením pozinkovaného drôtu, alebo po stranách stĺpov uchytíme matice, cez ktoré drôty vodorovne prevliekame. Drevené stĺpiky sa využívajú najmä tam, kde máme možnosť kúpy lacného, najlepšie agátového dreva. Pestovatelia sa pre drevo rozhodujú predovšetkým preto, lebo je lacnejšie a vo vinohrade pôsobí v porovnaní so železom estetickejšie a prirodzenejšie. Jeho trvácnosť je však oveľa nižšia. Pred osadením stĺpov do pôdy ich zbavíme kôry a namočíme do roztoku modrej skalice. Ponárame ich do takej hĺbky, aby pri osadení bola impregnovaná časť ešte aspoň 15 - 20 centimetrov nad povrchom pôdy. Keď uvidíme na hornom konci dreveného stĺpika vystupovať modravú látku, stĺpy sú dostatočne naimpregnované a z roztoku ich môžeme vybrať. Zvyčajne to býva 7 - 10 dní. Potom ich necháme dobre vyschnúť.

Čo je to drôtenka?
Drôtenka má vo vinohrade veľmi dôležitú funkciu. Pomocou nej tvarujeme vinič a súčasne ho chránime pred nepriazňou počasia. Na nosný drôt priväzujeme rastúci ťažeň, čím zabezpečíme jeho rovný rast. Do priestoru medzi dvojdrôtím zastrkávame počas vegetácie letorasty, ktoré tak chránime pred polámaním či iným poškodením. V spodnej časti drôtenky sú natiahnuté dva hrubšie drôty, s priemerom 3 - 3,5 milimetra. Drôty sú umiestnené nad sebou, zvyčajne vo vzdialenosti 30 - 35 centimetrov. Spodný drôt nazývame nosný. Nad nimi je natiahnuté dvojdrôtie, ktoré opakujeme v závislosti od vedenia viniča. Ak je vedenie vyššie, býva ich viac, ako pri nízkom nízkom vedení.

Nízka drôtenka
Okrajové stĺpiky bývajú dlhé 210 centimetrov. Pri stavbe drôtenky ich zapustíme šikmo do pôdy do hĺbky 60 cm a pomocou kotvy a drôtu ich upevníme k zemi. Vnútorné stĺpiky majú byť dlhé 180 cm a do zeme ich zapúšťame do hĺbky 50 cm. Rozmiestňujeme ich vo vzdialenosti každých 6 - 8 metrov. Nosný drôt upevníme vo výške 30 cm. Prvé dvojdrôtie je nad ním vo výške 25 cm a ďalšie vo vzdialenosti 35 cm.

Stredná drôtenka
Stĺpiky by mali byť dlhé 220 centimetrov. Prvý drôt, na ktorý vyväzujeme ťažeň a ramená, upevníme vo výške 80 cm, prvé dvojdrôtie vo výške 25 cm nad ním.

Vysoké drôtenky
Stĺpiky sú dlhé až 260 cm, zapúšťajú do hĺbky 60 cm. Nosný drôt sa napína vo výške 135 cm, prvé dvojdrôtie 25 cm nad ním a ďalšie 35 cm. Vzdialenosť medzi stĺpikmi býva 6 metrov.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 15/2009




Komentáre k článku:

Philip James | 09-03-2020 01:35:25
LOANS, BG/SBLC FOR LEASE AND PURCHASE

We are exclusive agent to direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, MTN Bonds, Bank draft and Loans which we have specifically for lease. We do not have any broker chain in this offer or get involved in Chauffer driven offers. We deliver with time and precision as set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs as well as in signature project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges and any other turnkey project(s) etc.

DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
1. Instrument: Bank Guarantee (BG/SBLC) (Appendix A)
2. Total Face Value: Eur 5M MIN and Eur 10B MAX (Ten Billion USD) .
3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt.
4. Age: One Year, One Month
5. Leasing Price: 3% of Face Value plus 2% commission fees to brokers.
6. Delivery: Bank to Bank swift.
7. Payment: MT-103 or MT760
8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.

The Leased Instruments includes: BG’ s, Insurance Guarantees, MTN, ( SBLC) Standby Letters of Credit and Third Party Guarantees such as a standby forward commitment to purchase or a standby loan. If you are a potential Investor or Principle looking to raise capital, we will be happy to answer any questions that you have about this opportunity and to provide you with all the details regarding this services.

Our BG/ SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing, please let me know if you are interested in any of our services, by providing you with yearly renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding.


BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

We are ready to close leasing with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me direct.


Regards

Philip James
Email: info.frjames1971@gmail.com
Skype: info.frjames1971@gmail.com
call/sms/whatsapp +14243316469
Direct Providers of Fresh Cut BG, SBLC and MTN | 12-02-2020 21:59:00
We are Providers of all types of BG and SBLC with the best workable procedures. Our BG/SBLC ranges from MT799, MT760,(Both two way confirmation), MT103/23, MT103 (Both can be one way confirmation and two way confirmation) in USD and EUROS. Issuing Bank ranges from Top world 25 banks with face value ranging from 1M EUROS/USD to 10B EUROS/USD.

BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!
Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and cases to our attention and in complete confidence we will work together for the benefits of all parties involve.

Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing, please let me know if you are interested in any of our services, by providing you with yearly renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding.

We are ready to close leasing with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me direct. [via Contact Form Below]

Regards

Dimitrij Conradi
Email: dimi.conradi1970@gmail.com
conradi.dimitrij@bk.ru
Skype: conradi.dimitrij@bk.ru
WhatsApp: +905456646659
Rafferty Vandor | 03-02-2020 11:03:23
Dear Sir/Ma,

We are genuine certified Financial Instrument providers. Presently, we only focus on BG/SBLC for Lease and purchase purposes. Our Lease BG/SBLC is 4+2% and purchase at 32+2%.

* FOR LEASING OF BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
LEASING FEE = 4%+2%

* FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
PRICE = 32%+2%
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

Kindly contact us for our procedures and be sure that we shall respond within 48hrs maximum.

Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.
Rafferty Vandor
E-mail : raffertyvandor@gmail.com
Skype id : raffertyvandor@gmail.com
mccart | 16-09-2016 03:46:59
Dobrý deň, som tu zdieľať málo svedectvo o tom, ako som dostal skutočný úver od finančných domov som nikdy neveril na on-line pôžičky veritelia môžu byť stále reálna a legitímny je to preto, že som stratil toľko poplatok podvodníkov z dôvodu zálohového poplatku sú položenú ne. ale na slávu Božiu finančné pôžičky Home pomáhal mi so všetkými úveru som potreboval sú reálne a legitímne. oni mi požičať $ 15,000 USD, čo som použil pre môjho syna operáciu. Tento úver spoločnosti je v reálnom dať im vyskúšať, ak potrebujete úver a nikdy nebudete ľutovať kontaktovania sa jedná o spoločnosť e-mailová adresa je financialhome34@outlook.com
Mrs. Ceren | 14-08-2016 23:29:59
Dear valued customer,

Do you need Financial Assistance?
Do you seek funds to pay off credits and debts?
We give out loan with an Interest rate of 1.00%

Please, contact us for more information: pergocf@fastservice.com

Kindly write us back with the loan information;
- Complete Name:
- Loan amount needed...$, €, £:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- Name of the Site:

Please, contact us for more information: pergocf@fastservice.com

Yours Sincerely,
Mrs. Ceren Kelly
pergocf@fastservice.com

We look forward to hear from you ASAP.
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice