Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Pod Tatrami je repke najlepšie

AgroserverCeny komodít
Pod Tatrami je repke najlepšie
Nemusíme zrejme upozorňovať na skutočnosť, že dnešné poľnohospodárstvo je zahľadené do pestovania repky. Všade naokolo, na celom území, oslepujú naše oči nádherné žlté polia. Ich žiara hovorí jasnou rečou našich poľnohospodárov. Tromfy vkladajú práve do tejto plodiny.

Do popredia sa dostáva otázka rýdzo agronomická. Nemôže vysoké zastúpenie repky olejnej v osevných postupoch negatívne vplývať na pôdu? Podľa profesora Jana Vašáka z Českej zemědělskej univerzity jednoznačne nie! „Kvalitu pôdy zlepšujú strukoviny a vikovité krmoviny. Tieto plodiny prekyprujú pôdu a oživujú mikrobiálnu činnosť. Z našich osevných postupov sa však postupne vytrácajú. Korene repky majú podobný účinok na kvalitu pôdy ako strukoviny a vikovité plodiny. Tiež obnovujú štruktúru pôdy, pretože sa nachádzajú pomerne hlboko,“ hovorí tento naslovovzatý odborník. Porozprávali sme sa s ním na seminári o repke olejnej v Bučanoch pri Trnave, aby poradil našim poľnohospodárom, ako dosiahnuť vyššie výnosy. Odrodová skladba českých a slovenských odrôd je približne rovnaká. Slováci najviac pestujú odrodu Ontario, na druhom mieste je Californium a na treťom odroda Jesper. V Čechách je odroda Ontario takisto na prvom mieste, Jesper na druhom a Californium na treťom mieste. Rozdiel je najmä v pestovaní hybridov, ktorých Česi pestujú trikrát viac.
„Základom dobrých výnosov je zachovať optimálny výsevok na 1 m2. V praxi to predstavuje 20–50 rastlín na m2. To znamená, že kto seje viac ako 3 kg osiva na hektár (ak nejde o veľkosemenný hybrid), robí veľkú chybu. Zo skúseností viem, že poľnohospodári sejú až 4–5 kg na ha. Výsledok je opačný. Príliš vysoké výsevy znižujú úrodu. Repka potrebuje dusík, a tu dochádza k vzájomnej konkurencii jednotlivých rastlín o túto živinu. Aplikáciou nadmerného množstva dusíka tiež dochádza k zníženiu výnosov. Potom už nie je možnosť intenzifikácie. Ďalším krokom je zlepšenie agrotechniky v niektorých oblastiach. Ide najmä o suché oblasti východného a sčasti aj západného Slovenska. V týchto lokalitách bude treba prejsť na čerstvú prípravu pôdy tesne pred sejbou. Teda tesne pred výsevom urobiť minimalizáciu alebo orbu a do 24 hodín siať. Nesmie sa robiť príprava pôdy ako pod obilniny, čiže tri týždne pre sejbou. Repka sa vysieva plytko, 1–2 cm. Ak by sme urobili orbu príliš skoro, hrudky by preschli. Keď poľnohospodár pri sejbe zistí, že sa za ním práši, zoberie valce a celú plochu povalcuje. To je zásadný omyl. Repka potrebuje veľa vzduchu, ktorý valcami vytlačíme. Porasty sú potom nekompletné. To, čo platí pre pšenicu, neplatí repku,“ upozorňuje na zásadné chyby pri zakladaní porastov profesor Jan Vašák.
Repka potrebuje vysokú vzdušnú vlhkosť. Ideálnou oblasťou sú podhorské oblasti, v ktorých však nemáme dostatok orných pôd. Naše polia sú najčastejšie v nížinách. Žiaľ, musíme ju pestovať tam, kde nám to situácia dovolí. Dôsledkom sú však nižšie úrody. V Českej republike nie je ničím výnimočným priemerná úroda 4,5 tony z hektára… Profesor Jan Vašák je poradcom aj pre slovenských pestovateľov a ním založené pokusy na našich pôdach vykazujú 3–3,5-tonové úrody

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 6/2008





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice