Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Peter Baco o situácii na trhu s mliekom

AgroserverMlieko
Peter Baco o situácii na trhu s mliekom
Situácia na trhu s mliekom sa skutočne dostáva do kritickej polohy. Túto situáciu spôsobil celý rad faktorov a ich vzájomných súvislostí. Ich analýza by si žiadala podstatne viac priestoru, ako je vyčlenené pre tento príspevok. Bratislava 12. marca - Ide napríklad o rozdielnu výšku DPH, ktorá je na Slovensku takmer dvojnásobná ako v Čechách. Ide tiež o prudkú devalváciu národných mien okolitých štátov za posledné mesiace.

Rozhodujúcim faktorom však je Spoločná poľnohospodárska politika, ktorá znevýhodňuje nové členské štáty, vrátane SR. Keď sa podľa tejto politiky prepočítajú dotácie na l liter mlieka, tak napríklad v Nemecku vychádza farmárovi približne 22 centov a na Slovensku približne 8 centov dotácií na liter. Ak vyrobia farmári v oboch týchto štátoch liter mlieka za 30 centov a predajú ho po 20 centov, slovenský farmár je aj s touto dotáciou v strate a nemeckému farmárovi zostane dosť aj na rozšírenú reprodukciu.

Názory našich farmárov, ale aj farmárov ďalších nových členských štátov, že Európska komisia svojou nečinnosťou nahráva tendencii utlmovania výroby mlieka v nových členských štátoch, sú opodstatnené. Tým sa vytvára priestor na trhu pre mlieko od farmárov zo starých členských štátov. V tomto smere môžu vlády z nových členských štátov dosiahnuť zmenu postoja Európskej komisie iba v prípade, že sa budú domáhať nekompromisne a zjednotene efektívneho riešenia. Samozrejme, že úspech môžu dosiahnuť iba vtedy, ak budú masívne podporovaní protestnými akciami svojich domácich farmárov.

Možnosť Európskej komisie vykúpiť prebytky mliečnych výrobkov za ceny pokrývajúce výrobné náklady a dosiahnuť takto vyváženú situáciu na trhu medzi ponukou a dopytom je potrebné realizovať.

Z možností, ktoré má slovenská vláda, tú najväčšiu už využila, keď v rozpočte od roku 2007 navýšila 1,7 mld. Sk podporu pre prežúvavcov. Z toho najväčšia čiastka sa vyčlenila na podporu mlieka, (v prepočte cca 0,90 Sk na l liter) a na dobytčie jednotky ostatných kategórií dobytka. Pre tento rok vláda navýšila ďalšiu podporu pre prežúvavce v objeme nad 0,5 mld. Sk aj zo štátnej pomoci. Samozrejme, že aj v oblasti DPH, menových kurzov, úverovej a úrokovej politiky a pod. má vláda SR určité možnosti a hľadá spôsob ich využitia.

Zo systémového hľadiska však táto situácia len potvrdzuje to, proti čomu sústavne v Európskom parlamente bojujem, a to je neoliberalizmus presadzovaný aj do organizácie trhu potravín. Slobodný, zle spravovaný trh, ktorého údajná neviditeľná ruka všetko zariadi, sa aj v tomto prípade ukazuje ako obyčajný zastierací manéver na ochranu nekalých praktík, konkrétne neokoloniálnych záujmov, keď sa silnejšie štáty snažia využívať svoje pozície na ovládnutie ekonomiky slabších štátov. To je pravá príčina súčasnej krízy aj v mliečnom sektore, proti ktorej musíme účinne bojovať.

Stanovisko poskytol Ing. Peter Baco, PhD. Poslanec EP

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice