Pestovanie špargle v Nových Zámkoch postupne zaniká
Dôvodom je neefektívnosť pestovania tejto zeleniny a pomerne slabý záujem o ňu na domácom trhu. „Realizačné ceny veľmi závisia od situácie na trhu. V tomto roku bola situácia zložitá, zhruba tri týždne bol mimoriadny pretlak špargle na trhu,“ uviedol Norbert Novák zo spoločnosti Špargľa. Firma dodávala špargľu do jedného z hypermarketov, časť predala vo vlastnej predajni. Priemerné realizačné ceny dosiahli 2,10 eura (63 Sk) za kilogram. „V minulých rokoch sme vyskúšali aj predaj pred hypermarketom, vybavili sme všetky povolenia, no neprinieslo to úspech.
Špargľa je pomerne drahá, klienti, ktorí majú o ňu záujem, si zvykli nakupovať ju v našej predajni,“ konštatoval Novák. Problémy s brigádnikmi na zber v tomto roku firma na rozdiel od minulých rokov nemala. Počas siedmich týždňov sa denne vystriedalo pri zbere 60 ľudí. V minulosti musela firma zabezpečovať zberové práce zberačmi zo severu Slovenska, v tomto roku získala dostatok pracovnej sily z regiónu.
Špargľa pochádza zo stepných oblastí z okolia Čierneho mora. V Sakkatovej pyramíde v Egypte, starej vyše 5000 rokov, sa na stenách našli jej vyobrazenia. U Grékov bola známa ako zelenina aj ako liek. Rimania ju konzumovali najskôr v surovom stave, neskôr sušenú a varenú. Pestovanie bielej špargle sa za vlády Ľudovíta XIV. rozšírilo vo Francúzsku a následne v celej Európe.
Dnes sa pestuje takmer na celom svete z polovice ako zelená a z polovice ako biela. Najväčšími pestovateľmi sú Čína, USA, Peru, Španielsko, Nemecko a Francúzsko. Vo svete je vyšľachtených asi 25 odrôd tejto plodiny. U slovenského konzumenta sa špargľa neteší veľkej obľube. Prvým dôvodom je, že nepatrí medzi tradičné slovenské plodiny. Druhý dôvod je finančný, cena za kilogram prevyšovala v obchodnej sieti 4 eurá (120 Sk).
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.