Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Pestovanie ríbezlí a egrešov

AgroserverZáhrada
Pestovanie ríbezlí a egrešov
Ríbezle a egreše patria medzi obľúbené drobné ovocie. Veľmi cenné sú najmä čiernoplodé ríbezle, ktoré sa vyznačujú vysokou výživnou hodnotou s vysokým obsahom vitamínu C. Dajú sa z nich pripraviť vynikajúce rôsoly, džemy, šťavy, sú vhodné na konzervovanie a mrazenie. Sú to nenáročné druhy, ale najlepšie sa im darí na hlinitých a hlinitopiesočnatých pôdach dobre zásobených humusom a živinami s neutrálnou a mierne kyslou pôdnou reakciou. Kríky a stromčeky vysadené medzi staršími ovocnými stromami prinášajú menšie úrody a kvalita plodov je nižšia.

Ako a kedy ich presvetľujeme?
Kríčkové tvary ríbezlí a egrešov majú mať najviac 10-15 konárikov a nie - ako často vidíme, vyše 40 slabých, tenkých konárikov, na ktorých je len niekoľko strapcov. Najstaršie má byť štvorročné drevo a všetky staršie konáriky pravidelne odstraňujeme. Ľahko ich poznáme podľa čiernej farby kôry a slabšieho vzrastu. Pri ríbezliach sú najrodivejšie 2-3 konáriky. Štvorročné hneď po zbere plodov odstraňujeme a namiesto nich ponechávame najmladšie, to znamená – jednoročné výhonky.

Ako dosiahnuť každoročne správny počet výhonkov?
V prvom roku po výsadbe všetky výhonky skrátime úplne pri zemi na 1-2 púčiky. Počas vegetácie z nich vyrastú nové letorasty, z ktorých ponecháme len najsilnejšie 3-4 výhonky, všetky ďalšie úplne odstránime. V ďalších rokoch opäť ponecháme 3 výhonky a za štyri roky máme dopestované kríky, ktoré majú približne rovnaké zastúpenie 1- až 4-ročných konárov. Tie, ktoré priniesli úrody na štvorročnom dreve, vždy odstránime. Namiesto nich na jar opäť ponecháme nové jednoročné výhonky, ktoré sú náhradou za vyrodené staršie drevo.

Ako pestujeme stromčekové tvary?
Tak, že ich naštepíme na podpník meruzalky zlatej alebo si ich kúpime v ovocných škôlkach. Stromčeky po výsadbe sadíme na vzdialenosť 1 m. Kríčkové tvary sadíme na vzdialenosť 1,5-2 m. Pri stromčekových tvaroch ponechávame približne 5-7 základných konárikov. Opäť ich pestujeme tak, aby sme v korunke stromčekov nemali staršie, ako štvorročné drevo.

Aký je rozdiel v reze egrešov a ríbezlí?
Jednoročné výhonky pri ríbezliach neskracujeme. Ríbezle majú najrodivejšie dvojročné drevo. Jednoročné výhonky sú obsadené len listovými púčikmi, na ktorých sa v ďalšom roku vytvorí krátke rodiace drevo. Egreše na rozdiel od ríbezlí najviac rodia na jednoročných výhonkoch, ktoré každý rok na jar podľa sily rastu skracujeme na 2-8 púčikov, aby sa aj do ďalšieho roka vytvorili dostatočne silné jednoročné výhonky, ktoré opäť na jar skracujeme.

Ako si sami môžeme dopestovať nové kríky?
Ríbezle sa veľmi ľahko a jednoducho množia. V predjarnom období si z narezaných jednoročných výhonkov (odobratých z materských rastlín už v decembri- februári) urobíme 20-25 cm dlhé odrezky. Spodný rez urobíme vždy tesne pod púčikom a vrchný 3 mm nad púčikom. Odrezky s 3-4 púčikmi zapichávame na pripravené záhony: nad povrchom pôdy zostáva len jeden púčik, ostatné sú v pôde. Odrezky dávame od seba na vzdialenosť asi 25 cm. Do jesene nám zakorenia a najlepšie vyvinuté kríčky sadíme na trvalé stanovište. Odrezky berieme len zo zdravých a najúrodnejších odrôd.

Ako si dopestujeme stromčekové tvary egrešov a ríbezlí?
Egreše sa o niečo ťažšie prijímajú odrezkami. Stromčekové tvary si dopestujeme tak, že egreše vrúbľujeme na podpník ríbezle zlatej, čiže na meruzalku zlatú. Štepíme spojkovaním v ruke čo najskôr. Miesto štepenia zaviažeme štepárskou páskou a vrcholovú časť vrúbľa zatrieme štepárskym voskom. Na vrúbli ponechávame len 1 púčik.

Aké choroby a škodce nám znižujú úrodnosť ríbezlí a egrešov?
V posledných rokoch sa prešľachtením a vyšľachtením nových odrôd egrešov vo väčšej miere vyskytuje americká múčnatka. Všetky napadnuté časti výhonkov a plodov treba rezom úplne odstrániť. Veľmi dôležitá je preventívna ochrana. Na stromčekoch ponechávame menej konárikov, aby sme mali dostatočné vzdušné korunky. Kríky a stromčeky pravidelne prihnojujeme. V predjarnom období okolo stromčekov na topiaci sa sneh môžeme použiť napríklas Cererit, NPK alebo niektoré iné hnojivo. Raz za 3-4 roky na jeseň do pôdy zapracujeme dobre vyzretý kompost a počas vegetácie použijeme listové hnojivá Harmavit, Fytovit a podobne. Ríbezle a egreše v tomto období striekame 5-percentnou Sulkou. Počas vegetácie, najmä pred a po odkvitnutí, použijeme vhodné insekticídy a fungicídy. Postreky používame vždy rozumne, ale najmä preventívne, pred výskytom chorôb a škodcov. Ich použitie pri premnožení hubových chorôb je už menej účinné. Úrodnosť pestovaných druhov znižujú aj ďalšie druhy chorôb - pleseň sivá, škvrnitosť listov, hrdza čierna, podobník typulovitý, vošky, roztoče, mery, molice a podobne.

Autor článku: Eduard JAKUBEK
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 9/2010




Komentáre k článku:

skotulic@mail.t-com.sk | 26-04-2013 08:03:30
V jeseni som zasadil 2 ks stromčekových ríbezli .Ich korunky sú vrastené do tvaru Y s dĺžkou cca 15 cm .Poraďte či tie korunky mám takto ponechať alebo jednú z vetvy odrezať a ponechať iba jednu ako terminál.
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice