Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 20. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Označenie potravín - povinné informácie na etiketách

AgroserverPotraviny
Označenie potravín - povinné informácie na etiketách
O tom, aké informácie budú povinné na etiketách potravín v rámci Európskej únie (EÚ), hlasoval minulý týždeň Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI výbor).

Cieľom nariadenia "o označovaní potravín" je modernizácia legislatívy, zjednodušenie a zjednotenie informácií uvádzaných na etiketách potravín v rámci všetkých členských štátov EÚ.

ENVI výbor hlasoval minulý týždeň v utorok v druhom čítaní o návrhu nariadenia o označovaní potravín. Nová legislatíva zmení existujúce pravidlá o povinných informáciách poskytovaných spotrebiteľovi v označení potravín. Zmeny sa budú týkať najmä zlepšenia čitateľnosti označenia a povinného uvádzania výživových hodnôt. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) požadujú tiež rozšíriť povinnosti pri povinnom označení krajiny pôvodu, uvádzanie "dátumu prvého zmrazenia" pre zmrazené nespracované mäso, hydinu a ryby.

Odsúhlasením pozmeňovacích návrhov nariadenia o označovaní potravín chcú poslanci EP zabezpečiť, že označenie potravín bude čitateľné, neklamlivé a že spotrebiteľovi poskytne pri kúpe všetky potrebné informácie pre správny výber potraviny.

PKS víta výsledky hlasovania v ENVI výbore, ktorými poslanci EP v návrhu nariadenia vyriešili niektoré problematické témy. Potravinársky priemysel však veľmi citlivo vníma tie oblasti, ktoré je potrebné pred konečným schvaľovaním ešte prehodnotiť.

Povinné uvádzanie výživových hodnôt

Poslanci EP odsúhlasili povinné uvádzanie kľúčových výživových informácií, ako sú energetická hodnota, množstvo tukov, nasýtených tukov, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli. Hodnoty musia byť vyjadrené na 100 g alebo 100 ml a musia byť uvedené v tabuľke na zadnej strane obalu. Všetky tieto výživové hodnoty môžu byť vyjadrené aj na jednu porciu a môžu byť sprevádzané aj odporúčaným denným množstvom pre energetickú hodnotu a každú živinu.

Poslanci tak zohľadnili iniciatívu potravinárskeho priemyslu združeného v Európskej konfederácii potravín a nápojov (CIAA), ktorý už v roku 2006 zaviedol do praxe dobrovoľné nutričné označovanie, tzv. GDA. Priemysel začal dobrovoľne v označení svojich výrobkov poskytovať spotrebiteľovi informácie o energetickej hodnote a o ôsmich základných živinách na 100g/100ml, ale tiež na jednu porciu a percentuálny podiel energetickej hodnoty a živín tejto jednej porcie z denného odporúčaného množstva. Výrobca takýmto spôsobom poskytuje spotrebiteľovi najdôležitejšie informácie z hľadiska realizácie jeho vyváženej výživy.

"Povinné uvádzanie výživových informácií je jednou z najdôležitejších zmien oproti terajšej situácii, keď toto označovanie je v súčasnosti dobrovoľné alebo podmienené pri uvedení výživového alebo zdravotného tvrdenia," povedala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Nové požiadavky na označovanie krajiny pôvodu

Krajina pôvodu musí byť uvádzaná v označení určitých potravín, ako je napríklad hovädzie mäso, med, olivový olej, čerstvé ovocie a čerstvá zelenina. Požiadavkou Rady je rozšíriť túto povinnosť aj pre bravčové mäso, mäso z oviec, mäso z kôz a pre hydinové mäso. Poslanci EP však požiadavku Rady na povinné označovanie krajiny pôvodu rozšírili na všetky druhy mäsa, mlieko, výrobky z mlieka a na všetky jednozložkové potraviny. Poslanci EP ďalej odhlasovali povinné uvádzanie krajiny pôvodu pre všetky druhy mäsa, hydiny a rýb, ak sú zložkou potraviny.

Okrem uvedených výnimiek, označovanie krajiny pôvodu platná legislatíva ponecháva na dobrovoľnej báze. Výrobcovia potravín spracúvajú veľké objemy surovín a musia mať zabezpečené dodávky všetkých surovín a zložiek potrebných na výrobu potravín. Niektoré zložky výrobcovia musia dovážať z rôznych členských štátov a z rôznych regiónov z rôznych dôvodov, ako je napríklad sezónnosť poľnohospodárskych surovín, trhová cena, nedostatok suroviny na konkrétnom trhu a z rôznych iných dôvodov.

"Zavedenie povinného označovania potravín krajinou pôvodu aj v prípade zložiek spôsobí priemyslu obrovské zvýšenie nákladov na výrobu etikiet v závislosti napríklad od zmeny dodávateľa surovín," hovorí Jarmila Halgašová a dodáva: "PKS uprednostňuje návrh poslancov EP, ktorý odporúča vykonať dopadovú štúdiu na priemysel ešte pred zavedením tejto pridrahej povinnosti, a to nielen pre výrobcov."

Čitateľnosť označenia

Poslanci ENVI výboru odsúhlasili veľkosť písma 1,2 mm a pre obaly, ktorých najväčšia plocha meria 80 cm2 a menej, písmo veľkosti 0,9 mm. Aj napriek snahe sa poslancom EP nepodarilo nájsť vyhovujúce kompromisné riešenie. V prípade malých obalov a veľkosti 0,9 mm výrobcovia potravín nebudú schopní dodržať legislatívu a na etiketách uviesť všetky povinné informácie. Je potrebné si uvedomiť, že sú členské štáty, v ktorých sú 2 úradné jazyky, ako napríklad Belgicko, Španielsko a Fínsko. Kompromis je preto potrebný z pragmatických dôvodov.

Výnimka pre malé podniky

ENVI výbor pri hlasovaní podporil výnimku pre nebalené potraviny určené na okamžitú spotrebu. Rovnako podporil výnimku pre malé podniky, ktoré produkujú ručne vyrobené produkty.

Platnosť a prechodné obdobia

ENVI výbor pri hlasovaní podporil 57 návrhov, odmietol 4 návrhy a pri 1 pozmeňovacom návrhu sa zdržal hlasovania. Hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu je naplánované na 7.7.2011.

Schválením návrhu a vstúpením do platnosti nariadenia o označovaní potravín, európsky potravinársky priemysel bude mať 3 roky prechodné obdobie na prispôsobenie označovania novej legislatíve a 5 rokov na aplikáciu výživového označovania.
 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Etikety | 19-09-2013 13:24:59
Vypracovanie, posudzovanie a schvaľovanie označenia etikiet potravinárskych a nepotravinárskych výrobkov pred a po uvedení do obehu a vykonanie chemických a fyzikálno-chemických rozborov potrebných k vyjadreniu a prezentácii označenia výživovej hodnoty.

http://www.mikrolab.sk/?p=241
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice