Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Otvorenie Lesníckych dní bude s množstvom ukážok praktických činností

AgroserverIné
Otvorenie Lesníckych dní bude s množstvom ukážok praktických činností
Množstvo informácií o lesných ekosystémoch a lesníckych činnostiach, spolu s pestrým kultúrnym programom, ekohrami, zážitkovým učením a ukážkami tradičných remesiel spojených s drevom, uvidia návštevníci 7. ročníka Lesníckych dní, ktoré sa uskutočnia v utorok, 23. apríla vo Zvolene.

Program na tamojšom námestí oficiálne otvoria minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a primátor mesta Zvolen Miroslav Kusein.

Ako TASR informovala Ľudmila Marušáková z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, mottom tohtoročných Lesníckych dní sa stal historický odkaz priekopníka slovenského lesníctva Jozefa Dekréta Matejovie Zachovajme lesy potomstvu. Podujatie zároveň korešponduje s oslavami 770. výročia obnovenia privilégií mestu Zvolen a bude sa prelínať námestím počas celého dňa.

V jednotlivých stánkoch ponúknu zástupcovia lesníckych organizácií a ich partneri návštevníkom ukážky hlavných lesníckych a drevárskych činností, počnúc ukážkami historických náradí, až po najnovšie technológie.

Svoje miesto tu bude mať pestovanie lesa, kde si malí záujemcovia budú môcť vlastnoručne zasadiť stromček, alebo uvidia v praxi ako vyzerá ťažba dreva s praktickou ukážkou pílenia dreva.

Spôsoby dopravy dreva budú demonštrované ukážkou vodného žľabu (rizne) a návštevníci uvidia aj živé ťažné kone, ktoré sú neodmysliteľnými pomocníkmi v lesníctve. Model lanovky, či vývozné súpravy a traktory budú atrakciou pre milovníkov modernejších technológií.

Jednoduchý postup pri ručnej výrobe papiera, ukážky výroby rôznych drevených predmetov, drevených hračiek alebo hudobných nástrojov, či rezbárstvo, sudárstvo, kolárstvo priblíži návštevníkom široké spektrum využitia dreva. V programe nebude chýbať vystúpenie trubačov, sokoliarov a kynológov a ukážky vábenia zveri.

Mladší návštevníci budú mať možnosť zhotoviť si vtáčiu búdku, vyskúšať si poľovnícky posed a uvidia aj zariadenia na kŕmenie zveri. Včelári sú pripravení nielen na ukážky úľov a včelstiev, ale aj na ochutnávku medu. Mnohé aktivity lesnej pedagogiky dajú možnosť návštevníkom zapojiť sa do zmyslového vnímania prírody.

Aj v tomto roku sa uskutoční pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov pod názvom „Lesné variácie“, v rámci ktorého budú návštevníci „sadiť“ stromčeky z poskladaného farebného papiera, spoločne vytvoria malý model lesa.

Podujatie vo Zvolene otvára celoslovenské aktivity, v rámci ktorých sa budú konať akcie pre širokú verejnosť v rôznych kútoch Slovenska. Hlavnými organizátormi sú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Národné lesnícke centrum, Lesy SR, š.p., Vojenské lesy a majetky SR, š.p., Štátne lesy TANAPu, Združenie zamestnávateľov v LH, Slovenská lesnícka komora, Slovenská poľovnícka komora, Technická univerzita vo Zvolene, Slovwood, a.s. a mnohé ďalšie organizácie.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice