Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Od maku odrádza ohlasovanie

Od maku odrádza ohlasovanie
Čím osiať plochy, ktoré zostali voľné po cukrovej repe? Túto otázku si kladie nejeden slovenský pestovateľ. Cukrová reforma nepríjemne prekvapila. Nielenže podnikom vznikla finančná ujma, ale museli rozmýšľať, ktorou plodinou nahradia voľné plochy. V Trhovej Hradskej predseda Poľnohospodárskeho podielnického družstva Trhové Mýto inžinier Štefan Varga pri výbere plodiny kládol dôraz na istý profit pre podnik. Dospel k záveru, že cukrovú repu najlepšie nahradí mak. „Pestovanie maku v dnešnej dobe nie je vôbec jednoduché. Súčasná legislatíva na nás pestovateľov kladie vysoké nároky. Kto chce pestovať mak, potrebuje povolenie z ministerstva zdravotníctva. Ďalšími orgánmi, od ktorých treba získať povolenie, sú Štátny ústav kontroly liečiv, Úrad verejného zdravotníctva a v neposlednom rade aj súhlas obce. Ďalšou našou povinnosťou, vyplývajúcou z legislatívy, je ohlasovacia povinnosť. Tri razy do roka hlásime veľkosť osiatych plôch, koľko makoviny sme vyrobili a komu sme ju odovzdali. Naša legislatíva je v porovnaní s českou veľmi komplikovaná. Preto sa u nás mak nepestuje na takých veľkých výmerách. V legislatíve sú striktne dané podmienky, ktoré musí pestovateľ spĺňať. Jednou z nich je aj školenie, kde získa oprávnenie narábať s omamnými látkami,“ rozpráva predseda Štefan Varga.

Najziskovejšia plodina
Napriek všetkým okolnostiam, komplikujúcim pestovanie maku, bol v minulom roku najziskovejšou plodinou. Po ekonomickom zhodnotení minuloročných výsledkov treba povedať, že v Trhovom Mýte sa nemýlili a stavili na dobrého koňa. V minulom roku zabezpečil mak družstvu finančnú sebestačnosť a ukazuje sa ako vysoko profitujúca plodina. Jeho pestovanie im pomohlo prekonať obdobie, keď boli nútení znížiť stavy ošípaných a ovocné stromy postihol ľadovec, ktorý zničil úrodu. Agronóm Ing. Jozef Németh chodil na skusy do zahraničia. Ústretovosť českých pestovateľov mu rozšírila obzor vo všetkých smeroch, či už išlo o technológiu pestovania, zber a pozberovú úpravu, alebo voľbu odrôd. Fungicídne, herbicídne a odrodové skúsenosti z českých pestovateľských pokusov uľahčili začiatky pestovania maku na družstve v Trhovej Hradskej. „S kolegami z Čiech máme veľmi dobré vzťahy, sú ochotní cestovať aj sem k nám na Slovensko, kde spolu s nimi konzultujeme odborné rady priamo v našich podmienkach,“ opisuje dobré vzťahy a vzájomnú spoluprácu Štefan Németh.

Poistili sa
Základnú technológiu prebrali z Čiech. Otázku zberu zas riešili s kolegami z Maďarskej republiky. Na zber potrebujú špeciálny adaptér. V súčasnosti je na Slovensku len jeden. Preto predseda plánuje kúpiť v tomto roku vlastný adaptér. „Ostatným pestovateľom maku by sme chceli pomôcť tým, že formou služieb budú môcť náš adaptér využívať,“ rozpráva inžinier Varga.
Z pôvodných 130 hektárov zostalo družstvu len 83. „Po sejbe prišiel silný dážď, následkom čoho sa vytvoril pôdny prísušok a osivové lôžko sa príliš utužilo. Žiaľ, preto nám mak nevzišiel a museli sme ho vyorať. Mali sme ho však poistený a škody spôsobené veľkým dažďom nám preplatili,“ hovorí agronóm. Mak potrebuje pri klíčení dostatok vlahy. Rastom sa postupne jeho nároky na vlahu znižujú. V súčasných teplých a suchých rokoch je ideálnou plodinou na pestovanie. Mak jarný sa seje koncom februára až začiatkom marca do hĺbky 1-2 cm. Pred sejbou treba osivové lôžko povalcovať. Na založenie porastu je celkom náročný. Počas vegetácie treba aplikovať herbicídy. V Českej republike maky trpia helmintosporiózou, u nás sa zatiaľ táto choroba nevyskytuje. Družstvo má pestré odrodové spektrum - slovenskú odrodu Major, poľskú Lazur a maďarskú Buddha. Do osevného postupu zaradili aj mak ozimný, rakúsku odrodu Zeno 2002 a tento rok v júni budú zbierať prvú panenskú úrodu ozimného maku.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 7/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice