Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Nový web nie je duplicitný, starý neplnil aktuálne požiadavky

AgroserverLesníctvo
Nový web nie je duplicitný, starý neplnil aktuálne požiadavky
Súčasný generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene Martin Moravčík sa dôrazne ohradzuje proti tvrdeniu poslanca OĽaNO Jána Mičovského, ktoré odzneli na nedávnej tlačovej konferencii o "podivnom narábaní s prostriedkami EÚ v NLC vo výške 700.000 eur".

Problém vo zvolenskom centre mal podľa OĽaNO nastať v príprave internetového informačného systému www.forestportal.nlcsk.org, na ktorý sa minulo spomínaných 700.000 eur z európskych prostriedkov. Tento má totiž byť kópiou systému, ktorý bol vypracovaný predtým a je na stránke forestportal.sk. Hnutie obyčajných ľudí mala o tom informovať kontrolórka centra Ľubica Lapinová.

OĽaNO sa z tohto dôvodu obrátilo na ministra pôdohospodárstva s požiadavkou prešetriť celý prípad a neúspešne sa snažilo dosiahnuť poslanecký prieskum parlamentného pôdohospodárskeho výboru. Zistené skutočnosti a vyhýbavý postoj oslovených orgánov viedli hnutie k tomu, že sa rozhodlo informovať predsedu vlády a príslušné orgány EÚ o netransparentnom narábaní s financiami v NLC, ako aj podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestnej činnosti.

Generálny riaditeľ NLC Martin Moravčík dnes oboznámil TASR s chronológiou "kauzy" a ohradil sa proti tvrdeniam, ktoré odzneli na tlačovej konferencii. Podľa neho na vyhotovenie nového webu vyhlásilo NLC verejné obstarávanie. "Pri výbere dodávateľa sa pri tom použila najtransparentnejšia metóda verejného obstarávania - nadlimitná zákazka, ktorá bola zverejnená vo vestníku Európske únie," uviedol.

Podklady si vyžiadalo viacero uchádzačov, ponuku ale podala len jedna spoločnosť. Zmluvná ceny bola stanovená na 490.053 eur bez DPH. "Nejde teda o sumu 700.000 bez DPH, o akej hovoril poslanec obyčajných ľudí," konštatoval Moravčík. Zmluva bola uzatvorená na dobu určitú dňa 28. januára 2010 do 31. decembra 2013.

Podľa Moravčíka skutočnosť, ktorou poslanec OĽaNO Ján Mičovský spochybňuje verejné obstarávanie nemožno z existujúcich písomných záznamov preukázať. Aj vykonaná kontrola skonštatovala, že táto skutočnosť nemala zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania. "Otváranie obálok sa totiž uskutočnilo 9. decembra 2009 dopoludnia a ponuky sa vyhodnotili v ten istý deň popoludní. Uchádzačovi bol výsledok zaslaný v ten istý deň," uviedol.

Zmluvu so spoločnosťou ICZ Slovakia dal po svojom nástupe do funkcie 1. októbra 2010 prekontrolovať zamestnankyni referátu vnútornej kontroly Ľ. Lapinovej nový riaditeľ Igor Morong. Podľa správy z kontroly neboli zistené zásadné nedostatky v plnení zmluvy. Riaditeľ napriek tomu rozhodol o ukončení zmluvy a o uzatvorení dohody o urovnaní záväzkov, keď pred tým už NLC zaplatila firme sumu 180.900 eur.

Novou dohodou sa ustanovilo, že NLC doplatí ICZ sumu 264.150 eur, čo bolo o 45.003 eur menej oproti záväzkom NLC vyplývajúcim zo zrušenej zmluvy. Kompenzáciou zo strany NLC bolo oslobodenie zhotoviteľa diela od jednej z aktivít - údržby a podpory ponúkaného riešenia na obdobie troch rokov. "Toto rozhodnutie riaditeľa Moronga sa ukazuje ako chybné a prispieva k mnohým problémom, súvisiacim s implementáciou dodaného diela," zdôraznil Moravčík.

Projekt bol počas celej doby riešenia priebežne kontrolovaný zadávateľom a nakoniec protokolárne odovzdaný objednávateľovi.  NLC súhlasí s tým, že v dôsledku niektorých chybných rozhodnutí a osobných zlyhaní na NLC - Ústave lesných zdrojov a informatiky sa nedosiahol taký stav implementácie predmetu zmluvy, ktorý sa predpokladal pri jej uzatváraní. Na základe týchto zistení a po podrobnom preskúmaní osobnej zodpovednosti jednotlivých kompetentných pracovníkov generálny riaditeľ pristúpi k vykonaniu personálnych a organizačných opatrení.

Moravčík tvrdí, že nový portál www.forestportal.nlcsk.org nemožno v žiadnom prípade chápať ako kópiu pôvodného forestportálu. Pôvodne používané aplikačné programové vybavenie lesníckeho informačného systému totiž už nedokázalo plniť tie požiadavky, ktoré by informačné systémy vo všeobecnosti svojou funkcionalitou mali v súčasnosti zabezpečovať.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice