Nižšie dotácie do agrosektora znamenajú vyššie vstupy pre výrobu potravín
Uviedol to pre TASR prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay.
"V súčasnosti agropotravinárske odvetvie čaká nové programovacie obdobie a zreformovaná Spoločná poľnohospodárska politika (CAP) na roky 2014 až 2020. Dnes však vieme, že sa začne uplatňovať s oneskorením, keďže členské štáty nevedia dosiahnuť konsenzus. Faktom je, že ani v tomto období sa nedočkáme rovnoprávneho nastavenia dotačného systému naprieč EÚ-27. Pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov to nie je dobrá správa," spresnil.
Žiadna téma nie je podľa Poturnaya taká sprofanovaná ako téma poľnohospodárstva a potravinárstva. Každá vláda si dáva vo svojom programovom vyhlásení za cieľ podporovať tieto odvetia. Zakaždým je však horšia realizačná stránka vyhlásenia. "Snahu o správne nastavenie agropotravinárskeho sektora nemožno uprieť ani súčasnej vláde a súčasnému ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomírovi Jahnátkovi," konštatoval ďalej prezident PKS.
Pripomenul, že práve v týchto dňoch bol zverejnený návrh Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 až 2020. Koncepčný dokument tohto zamerania skutočne chýbal a iniciatíva je hodná pochvaly. "Na strane druhej treba dodať, že na škodu veci potravinársky priemysel nie je vnímaný s dostatočnou vážnosťou," poznamenal.
Koncepcia rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 až 2020 sa zameriava na zvýšenie produkčnej výkonnosti v nosných poľnohospodárskych komoditách na úroveň 80 % súčasnej spotreby obyvateľstva na Slovensku. "Bez dostatočných spracovateľských kapacít sa bude však naďalej pokračovať v dlhodobom trende, ktorým je zvyšovanie vývozu poľnohospodárskych surovín bez pridanej hodnoty a zvyšovanie dovozu spracovaných poľnohospodárskych surovín s pridanou hodnotou," myslí si šéf PKS.
"Naším spoločným cieľom by mala byť jednoznačná podpora potravinárskej výroby, a to nielen malých a stredných podnikov, ale aj veľkých podnikov potravinárskej výroby. Potravinárske podniky jednak produkujú výrobky s pridanou hodnotou, jednak dokážu zamestnávať v malých rozmeroch a v odľahlých regiónoch, jednak tiež podporujú rozvoj ďalších súvisiacich odvetví," vyhlásil.
Potravinári podľa Poturnaya pozitívne vnímajú podporu spracovania poľnohospodárskych produktoch na farmách. "Túto formu výroby však vnímame ako doplnkovú, ktorá je zaujímavá pre spotrebiteľa z pohľadu spestrenia stravy, ako aj z pohľadu agroturistiky. V žiadnom prípade však takáto forma spracovávania poľnohospodárskych surovín nemôže nahradiť tradičnú potravinársku výrobu. Takýto pohľad na potravinársky priemysel dlhodobo na Slovensku chýba," zdôraznil.
"Potravinári majú vážne obavy, že pokiaľ sa bude agropotravinársky sektor vnímať jednostranne výlučne z pohľadu poľnohospodárstva, tak je len otázkou času, kedy na Slovensku zanikne nielen potravinársky priemysel, ale aj poľnohospodárstvo," dodal.
PKS je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.