Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Návrat krivých uhoriek?

Návrat krivých uhoriek?
Návrat predaja krivých uhoriek i ďalšieho ovocia a zeleniny nesúmerných tvarov povolila Európska komisia opäť od 1. júla 2009. Nové pravidlá komisie totiž umožňujú vnútroštátnym orgánom povoliť predaj všetkých typov ovocia a zeleniny, a to bez ohľadu na ich veľkosť a tvar, čím sa na trhu EÚ odbúra zbytočná byrokracia. Zrušili sa teda obchodné normy pre 26 druhov ovocia a zeleniny, zanikli pravidlá EÚ, ktoré sa týkajú veľkosti a tvaru mnohých druhov ovocia a zeleniny. Podľa správy TASR iniciatíva EK zbaviť sa týchto noriem je hlavným prvkom jej prebiehajúceho úsilia usmerniť a zjednodušiť pravidlá EÚ a obmedziť byrokraciu. V prípade 10 druhov ovocia a zeleniny, vrátane jabĺk, jahôd a paradajok, zostanú obchodné normy naďalej v platnosti. Avšak aj pri týchto 10 druhoch budú môcť členovia EÚ prvýkrát povoliť obchodom, aby predávali výrobky, ktoré nespĺňajú normy, ak budú výrobky označené tak, aby boli odlíšené od ovocia a zeleniny zaradených do triedy extra, I. a II.

„Prvý júl je dňom návratu krivých uhoriek a hrboľatej mrkvy do regálov v našich obchodoch,“ povedala eurokomisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischer Boelová. Vyhadzovať úplne dobré výrobky len preto, že majú zahnutý tvar a veľkosť, je podľa nej nezmysel. Osobitné obchodné normy ostanú v platnosti pre 10 výrobkov, ktoré tvoria 75 percent hodnoty obchodu EÚ. Krajiny EÚ môžu udeliť výnimku aj z týchto noriem, ak sa uvedené ovocie a zelenina predávajú v obchodoch príslušne označené. V praxi teda aj jablká, ktoré nespĺňajú normu, sa môžu predávať v obchode, ak sú označené ako výrobok určený na spracovanie alebo podobným textom. O reakciu na uvoľnenie predaja „krivých“ uhoriek sme požiadali vedúcu odboru organizácie trhu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Vieru Baričičovú: Od 1. júla 2009 sa dramaticky mení legislatíva EÚ v oblasti noriem kvality. Aká je však pravda? Hlavným argumentom pre zmeny bolo povolenie predaja ovocia a zeleniny rôznych neštandardných tvarov. Skutočne ich normy zakazovali? Toľko citovaná norma pre uhorky napríklad povoľovala uhorky rôznych tvarov aj pred 1. júlom – ak boli označené...

Zavedením tzv. všeobecnej normy sa naopak požiadavky na niektoré druhy ovocia a zeleniny paradoxne sprísňujú, keďže povolená tolerancia pre všeobecnú normu je iba 10 percent plodov, ktoré nezodpovedajú minimálnym požiadavkám. V prípade mrkvy, fazuľky, špargle a cesnaku boli v predchádzajúcom období povolené oveľa väčšie tolerancie pre plodiny v II. triede kvality. Ak budú členské štáty postupovať striktne podľa nových predpisov, budú musieť zakázať predaj týchto plodín v prípade, že bude v obale napríklad viac ako 10 percent zlomených koreňov mrkvy, alebo cesnaku s chýbajúcimi strúčikmi... Napriek tomu, že legislatíva EÚ v sektore ovocia a zeleniny je priamo uplatňovaná v členských štátoch, nie je jednotný jej výklad. Pri konečnom hlasovaní o novom nariadení 1221/2008 bolo 20 členských štátov proti jeho schváleniu. Takže sa ľahko môže stať to, že v každom členskom štáte sa bude postupovať ináč, čo nakoniec aj potvrdili účastníci medzinárodného školenia o hodnotení kvality ovocia a zeleniny (30. jún – 2. júl 2009). Vzhľadom na to, že 17 štátov EÚ je súčasne aj členmi Schémy OECD pre uplatňovanie medzinárodných noriem kvality pre ovocie a zeleninu, takýto postup nie je v súlade s pravidlami členstva v Schéme OECD. Slovenská republika bude v najbližšom období postupovať nasledovne: 10 špecifi ckých noriem pre plodiny (jablká, hrušky, broskyne a nektárinky, citrusové plody, kivi, stolové hrozno, jahody, rajčiaky, paprika a šaláty) bude podliehať kontrole bez akýchkoľvek zmien, všeobecná obchodná norma sa bude uplatňovať na všetky ostatné druhy ovocia a zeleniny.

Možnosť uvádzať do obehu plodiny s označením na domáce spracovanie bude iba pri predaji z dvora, tak ako to bolo aj pred 1. júlom 2009. Normy EHK/OSN budú pre pestovateľov a obchodníkov dobrovoľné (dostupné sú na web stránke EHK/OSN: www. unece.org v časti Agricultural standards, postupne sú dopĺňané slovenské preklady noriem). Ak sa však k normám prihlásia a budú podľa nich postupovať pri triedení, kontrolný orgán bude hodnotiť kvalitu plodiny v zmysle uvedenej normy EHK/OSN.

Autor článku: redakcia
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 28/2009




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice