Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Na pôde je stále horúco

AgroserverLegislatíva
Na pôde je stále horúco
Ukazuje sa, že téma pôdy bude stále aktuálna, v súvislosti s jej ochranou a využívaním často až horúca. Potvrdzuje to aj diskusia k súčasnému vládnemu návrhu zákona, ktorý chce doplniť zákon č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Na rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody (výbor) v uplynulom týždni sa poslanci medzi sebou pretekali v slovných prestrelkách. Niektorí poslanci prítomnú ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú doslova bombardovali otázkami, načo ten návrh zákona, veď údajne nič nerieši, len situáciu zhorší. Inými slovami, zákon v podobe, ako bol predložený parlamentnému výboru, je vraj diskriminačný voči podnikateľom a podobne. Až väčšina prítomných poslancov hlasovaním potvrdila, že návrh zákona pôjde do pléna.

Oslobodenie od odvodov
Počas rokovaní o návrhu zákona najviac rezonuje táto téma - kto sa oslobodzuje od odvodov za vyňatie poľnohospodárskej pôdy. Do diskusie sa aktívne zapojilo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) – do paragrafu 17a navrhlo zaradiť aj výnimku pre výstavbu podniku, ktorému bolo vydané rozhodnutie o investícii vo verejnom záujme, individuálnu bytovú výstavbu do 1 000 štvorcových metrov, výstavbu v zastavanom území, výstavbu na pôde, ktorá je z dôvodov znečistenia nevhodná na poľnohospodárske účely a výstavbu verejno-prospešných stavieb, ktorých investorom je obec.
Na spomenutom rokovaní výboru bola aj podpredsedníčka ZMOS-u Viera Krakovská, ktorá v súvislosti s prvým návrhom združenia uviedla, že ide o výstavbu, ktorá môže komplikovať záujem investorov o podnikateľské aktivity na území SR. Pokiaľ ide o pôdu, ktorá nie je vhodná pre poľnohospodárske účely, obsahuje ťažké kovy, alebo je zamorená z odpadov z priemyselnej veľkovýroby, o nej by mal povedať rozhodujúce slovo Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy, a až potom by sa malo rozhodovať, či sa pôda vyjme, alebo nie. V súvislosti s výstavbou verejno-prospešných stavieb, ktorých investorom je obec, podpredsedníčka ZMOS-u uviedla, že ide o čistiarne odpadových vôd, školské zariadenia, školské ihriská, domy sociálnych služieb, nájomné byty, cintoríny, kompostárne, cesty, kanalizácie, chodníky a ďalšie.

Akceptované návrhy
Gestorský výbor návrhy ZMOS-u akceptoval v plnej miere. Presnejšie, v paragrafe 17a navrhol doplniť, že sa od odvodov oslobodzujú:
  • individuálna bytová výstavba na pozemku do 1 000 štvorcových metrov,
  • výstavba na pôde, ktorá je zamorená obsahom ťažkých kovov,
  • výstavba v zastavaných areáloch poľnohospodárskych a priemyselných podnikov,
  • výstavba verejno-prospešných stavieb, ktorých investorom je obec
  • výstavba na území, ktoré je v územnom pláne obce určené na výstavbu ku dňu účinnosti zákona.

Odvody sa nebudú platiť ani v prípade, ak ide o usporiadanie druhu pozemku zastavaného stavbami na poľnohospodárske a priemyselné účely do 24. júna 1991. Ide totiž o zastavané hospodárske dvory, na ktorých nie sú usporiadané druhy pozemku už desiatky rokov a zastavaná plocha sa vedie ako orná pôda. Spoplatnenie takéhoto usporiadania by znamenalo likvidáciu mnohých poľnohospodárskych podnikov. Inými slovami, Slovenský pozemkový fond v marci 2006 na základe uznesenia vlády zastavil predaj a zámenu pozemkov, ktoré sa mali usporiadať 1. mája 2009. Súčasný návrh zákona o usporiadaní vlastníckych vzťahov k pôde to však nepripúšťa. V praxi by teda všetky poľnohospodárske strediská o veľkosti asi 10 hektárov mali zaplatiť odvody 30 až 50 miliónov korún, čo by ich likvidovalo.

Koľko za koľko?
Výbor napokon požiadal ministerku pôdohospodárstva, aby pri vypracovaní nariadenia vlády SR k tomuto zákonu sa vychádzalo z návrhu výboru ustanoviť výšku poplatku za trvalé odňatie poľnohospodárskej pôdy. Tento návrh znie:
a)
    za trvalé odňatie poľnohospodárskej pôdy, ktorá je zaradená podľa kódu bonitovanej pôdnoekologickej jednotky do:
    1. skupiny – 500 Sk/m2
    2. skupiny – 400 Sk/m2
    3. skupiny – 300 Sk/m2
    4. skupiny – 200 Sk/m2

b)
    za dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy, ktorá je zaradená podľa kódu jednotky do:
    1. skupiny – 20 Sk/m2
    2. skupiny – 20 Sk/m2
    3. skupiny – 20 Sk/m2
    4. skupiny – 20 Sk/m2

V súvislosti s riešením ochrany pôdy a usporiadania vlastníckych vzťahov k nej sa vynára aj otázka, do akej miery si obce a mestá vyriešili túto problematiku v rámci Registra obnovenej evidencie pozemkov (ROEP).

Búrlivé rokovanie
Parlamentné rokovanie o tomto vládnom zákone vo štvrtok minulý týždeň sa zaseklo. SMER-SD totiž nečakane navrhol, aby sa do zákona o ochrane kvalitnej pôdy vložil nesúvisiaci paragraf o lesných pozemkoch, ktorý by mal vlastne nepriamo novelizovať zákon o urýchlení výstavby diaľnic. „Tento návrh ma prekvapil. V podstate ide nad rámec predloženej novely. Budeme rokovať ešte na výboroch a v poslaneckých kluboch, my sa vyjadríme za náš poslanecký klub," reagovala predkladateľka novely ministerka Zdenka Kramplová. Hlasovanie o tomto zákone nakoniec poslanci preložili.

Autor: Eva PICHLEROVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, č. 4/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice