Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

MPRV SR odmietol záštitu nad projektom Kvalita z našich regiónov

MPRV SR odmietol záštitu nad projektom Kvalita z našich regiónov
Projekt Kvalita z našich regiónov (KzNR) je jediný reálny projekt na podporu slovenských výrobkov, na podporu zamestnanosti na Slovensku, na výchovu spotrebiteľa v tom smere, aby kupoval slovenské výrobky. Uviedol to pre TASR prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Pavol Konštiak.

"Okrem Ministerstva hospodárstva SR, ktoré prevzalo nad projektom KzNR záštitu, žiaľ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR odmietlo prevziať záštitu na týmto projektom. Je to na počudovanie, pretože jeho aktivity, a ani tejto, ani predchádzajúcej vlády SR, nesmerovali k tomu, aby malo podobné projekty na podporu slovenských výrobkov, slovenskej potreby a zamestnanosti," informoval.

"Vieme, že pri podpore slovenských výrobkov jestvujú nejaké drobné problémy s EÚ. Ale keď sa chce cesta nájsť, tak sa nájde. Všetky vlády SR v minulosti nepodporovali a nepodporujú alebo nenašli správnu formu podpory slovenských výrobkov, predaja slovenskej výroby, výchovy spotrebiteľa," zdôraznil Konštiak.

Takýto stav je podľa neho na škodu veci, pretože napriek tomu sa peniaze daňových poplatníkov vyhadzujú na rôzne projekty, ktoré sú, žiaľ, bez úspechu a efektu. "Kvalita z našich regiónov je jediný reálny projekt, ktorý zaznamenáva úspech medzi spotrebiteľmi a reálne podporuje slovenskú výrobu, slovenské výrobky a zamestnanosť," dodal prezident ZOCR SR.

"MPRV SR je prekvapené vyjadrením prezidenta ZOCR SR Pavla Konštiaka. Jeho vyjadrenie je o to prekvapujúcejšie, že ZOCR SR vie, že na Slovensku už tradične funguje národný program Značka kvality SK," uviedol v reakcii riaditeľ odboru komunikácie MPRV SR Peter Hajnala.

Značka kvality SK je podľa Hajnalu jediným označením, ktoré dnes spotrebiteľom skutočne garantuje, že kupujú slovenský výrobok s vysokou kvalitou a minimálne 75-percentným podielom domácich potravín. Na rozdiel od iných "značiek", ktoré označujú potraviny na komerčnej báze, teda za poplatok. Pri iných "značkách" nemá spotrebiteľ žiadnu garanciu, že kupuje naozaj slovenský výrobok. "Vieme o prípadoch, kedy boli značkou Kvalita z našich regiónov označené aj výrobky pochádzajúce z iných štátov," poznamenal.

Potraviny so Značkou kvality SK podľa neho prejdú pred jej udelením podrobnou analýzou, či spĺňajú stanovené kritériá – napríklad ich zloženie musí byť minimálne 75 percent zo slovenských surovín, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR (s výnimkou surovín z dovozu) a ich kvalitu a bezpečnosť kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Výskumný ústav potravinársky.

"V súčasnosti má Značku kvality SK už viac ako 500 výrobkov od 78 slovenských výrobcov. Výrobcovia, ktorí požiadajú o Značku kvality SK, nemusia za jej vydanie platiť ani cent, na rozdiel od projektu Kvalita z našich regiónov. Vyjadrenie pána Konštiaka preto považujeme za zavádzajúce," dodal Hajnala.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice