Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Ministri EÚ sa dnes pokúsia dohodnúť na konečnej podobe agrárnej politiky

AgroserverEkonomika
Ministri EÚ sa dnes pokúsia dohodnúť na konečnej podobe agrárnej politiky
Reforma najrozsiahlejšej a najstaršej spoločnej politiky Európskej únie - spoločnej poľnohospodárskej politiky - je hlavnou témou dnešného zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Luxemburgu.

Očakáva sa, že rokovania ministrov s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) a Európskeho parlamentu (EP) budú náročné a zdĺhavé. Slovenskú republiku na zasadnutí zastupuje minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Krátko pred odchodom do Luxemburgu predseda Výboru EP pre poľnohospodárstvo Paolo De Castro uviedol, že vyjednávači europarlamentu sú ochotní pracovať vo dne - v noci na dosiahnutí pozitívneho výsledku rokovaní o finálnej podobe poľnohospodárskej politiky, ktorá by mala začať platiť od 1. januára 2014. Naznačil, že šanca na dohodu medzi inštitúciami EÚ stále existuje.

Na druhej strane však upozornil, že hoci sa rokovania konajú iba týždeň pred koncom írskeho predsedníctva v EÚ, vyjednávači EP nebudú akceptovať všetko, čo EK alebo Rada ministrov predložia na stôl. Ministri sú totiž neraz pod vplyvom silnej národnej lobby, majú výhrady voči viacerým aspektom reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky. "Kvalita reformy je oveľa dôležitejšia ako rýchlosť jej prijímania," uviedol v tejto súvislosti De Castro.

Medzi najvýraznejšie pretrvávajúce názorové rozdiely, ktoré treba preklenúť, patria environmentálne normy pre poľnohospodárov (režim zazeleňovania), čo intenzívne presadzuje eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ, dotačný program pre farmárov a ochrana trhu v prípade pestovateľov cukrovej repy.

De Castro spresnil, že ak sa aj v rámci trojstranných rokovaní podarí dospieť k dohode o "posledných zostávajúcich aspektoch reformy," vyjednávači EP sa vrátia do Bruselu, kde finálnu podobu dohody o reforme predložia politickým frakciám vo Výbore pre poľnohospodárstvo, ktoré text dohody musia odobriť.

"Až potom budeme môcť povedať, či politická dohoda o novej spoločnej poľnohospodárskej politike bola dosiahnutá," uviedol De Castro v stanovisku pre médiá. Finálne rokovania v Bruseli sú avizované na stredu 26. júna.

Írsky minister poľnohospodárstva Simon Coveney, ktorý predsedá dnešnej Rade ministrov uviedol, že v Luxemburgu bude treba získať dohodu o viacerých veľmi citlivých otázkach, na ktoré jednotlivé inštitúcie EÚ "majú veľmi vyhranené názory."

"Všetci musíme pristupovať k rokovaniam s optimizmom, musíme byť flexibilní a hlavne preukázať odhodlanie, že chceme doviesť tento proces do konca," uviedol Coveney pred odchodom na rokovania.

Zasadnutie Rady sa koná iba týždeň pred ukončením polročného írskeho predsedníctva v EÚ a podľa diplomatických zdrojov nie je vôľa presunúť túto náročnú tému na litovské predsedníctvo v únii. Rokujúce strany sú pod časovým tlakom, lebo chcú, aby sa o novej podobe spoločnej poľnohospodárskej politiky hlasovalo už počas júlového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Podľa spravodajského servera EurActiv sa vyjednávači všetkých troch strán stretli sedemkrát počas minulého týždňa, aby "otupili hrany" v tých najproblémovejších oblastiach reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice