Listéria v klobásach zo Spišskej Novej Vsi
Začiatkom roka bolo vyvolané stretnutie s riaditeľom polície, colnou správou, daňovým úradom a živnostenským úradom. Na tomto konaní bol dohodnutý spoločný postup pri kontrole týchto priestorov. Kontrola bola vykonaná 20. januára 2009 s tým, že na druhý deň 21. januára bolo začaté správne konanie.
Inšpektori odobrali vzorky klobás a údených slanín, ktoré boli odoslané na vyšetrenie do Dolného Kubína. V kontrolovaných priestoroch bol nájdený mlynček na mäso, nasolené budúce slaniny, domáce klobásy neznámeho pôvodu, delené mäso (hovädzie, bravčové a hydinové) všetko na poľských dokladoch.
V chladničke bolo približne 90 kg zmrazeného neidentifikovaného mäsa neznámeho druhu a časť z neho zapáchala, priblížil Háber.
Ďalšie vzorky sa v súčasnosti vyšetrujú a výsledky z Dolného Kubína sa očakávajú v najbližších dňoch. Vďaka včasnému zásahu inšpektorov však podozrivé mäso neuniklo z nelegálnej prevádzky do obchodnej siete.
Čo je syr listéria?
Listéria je baktéria bežne sa vyskytujúca v pôde, prúde vody, kanalizácii, rastlinách a potravinách. Baktéria má tyčinkový tvar. Listérie sú baktérie zodpovedné za listeriózu, čo je zriedkavé, ale smrteľné ochorenie z potravín, ktoré má zničujúcu mieru úmrtnosti až 25% (pre porovnanie baktéria Salmonela má menej ako 1% miery úmrtnosti). Ďalej baktérii listérie možno čiastočne pripísať infekčnú schopnosť prenosu na nervový systém, čím môže spôsobiť zápal mozgových blán.Prevencia proti baktérii listérie v zmysle ochorenia z potravy spočíva v účinnej hygiena kontaktnej plochy potravín. Proti listérii sa ukázal byť účinným najmä alkohol alebo chlórnan sodný. Potraviny uskladnené doma by mali byť uskladnené pri teplote pod 4° C, ktorá zabraňuje bakteriálnemu rastu.
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.