Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Kto likviduje úrodu?

AgroserverVinohradníctvo
Kto likviduje úrodu?
Vraj sa zlieta na vinohrady pohroma. Popri tých, ktoré už sme v minulých vydaniach spomenuli, údajne nastupuje ohrozenie viníc a ich úrody v podobe náletov vtákov. Totvrdíme my, ľudia. A väčšinou laici. Aký je názor odborníka? Všetko okolo nás je dar. Dar, ktorý dostávame. Ani tie vtáky, nech v akokoľvek obrovskom kŕdli, nie sú výnimkou. Napokon, aj preto ich chráni zákon. Všetky. Vtáci skutočne nepôsobia v ekosystéme záškodnícky. Je pravda, že napríklad škorce sa k nám sťahujú v období od augusta do októbra a vytvárajú kŕdle. Tak, ako iné – s výnimkou tohto roku – napríklad aj belorítky – vytvárajú kŕdle a odlietajú. Je tiež pravda, že kým belorítky ťažko nájsť zobať vinohrad, škorec bobuľami nepohŕda, naopak, vyhľadáva ich. Nič výnimočné. Sú aj inakší „nepriatelia“.

Nepriateľ číslo jeden – počasie
„Momentálne je počasie stabilizované a s veľkou pravdepodobnosťou neovplyvní už nijako úrodu,“ hodnotí Eduard Brychta, hlava Spolku račianskych vinohradníkov. „Iba ak by sme hľadali minimálne odchýlky v cukornatosti či výlisnosti,“ po chvíli Eduard Brychta predsa len nájde čosi, čo by sa na vrub „prichladnému“ počasiu dalo pripísať. Takže, niet prečo otáľať so zberom hrozna. Vinohradníci pravdepodobne zažijú priemerný rok, hoci – údajne nájdu sa pestovatelia, pre ktorých bol mimoriadne zlý rok 2008 a zas aj takí, pre ktorých bol naopak, extrémne úspešný. Tomu sa vraví priemernosť.

Nepriateľ číslo dva – choroby
Podľa Eduarda Brychtu: „Takýto zvláštny rok som ja ešte veru nezažil. Spad chorôb bol totiž mimoriadne výnimočný. Niektoré choroby napádali iba niektoré lokality v dosť nelogickom slede.“

Nepriateľ číslo tri – živí škodcovia
„Hmmmm... tááák teraz budem veľmi zlý!“ nastupuje veselý sarkazmuz Eduarda Brychtu. „Tých rozumnejších, teda ľudí – tak tých radím medzi väčšiu škodnú vo vinohrade ako zvieratá. Viete – škorec patrí k prírode. Patrí k nej a narobí síce škodu, ale vieme sa proti nemu brániť účinnými metódami. Napríklad – môžeme použiť plašenie, alebo siete. Alebo – opäť prírodu. Prirodzeného predátora poštolku. Živočíšna ríša je celkovo prirodzený škodca.“ Zdá sa, že na Slovensku siete ako ochrana ešte nenašli svojich priaznivcov. Iné je to v krajinách s rozvinutou vinohradníckou tradíciou. V Rakúsku, vo Švajčiarsku, aj v Taliansku sú siete samozrejmosť. Pripusťme, že v našich podmienkach môžu nežiaduco ovplyvniť nákladové položky pestovateľa. Ďalšou možnosťou sú karbidové alebo butánové delá. „Mám však pocit, že vtáky si zvyknú pomerne rýchlo na takúto kanonádu a zatiaľ čo im je čoskoro – obrazne – na smiech, tak isto čoskoro idú na nervy ľuďom samotné výbuchy,“ s úsmevom hodnotí delostrelecké aktivity vo vinohradoch Eduard Brychta.

Dobré bidlá
Kto sa častejšie pohybuje v malokarpatskom pásme vinohradov a zabrúsi aj do výsostného územia račianskej Villa Vino Rača, nemôže si nevšimnúť novinku. Síce mierne pripomína ženijno-technické zátarasy na bývalej železnej opone, teda tie povestné „drôty“ (ostnaté, pod elektrickým napätím a najmä na stojanoch v tvare T). „Začali sme budovať naozaj bidlá. Čiže, pripevňujeme ku koncovým stĺpom riadku vinohradu dlhé drevené tyče so sedielkom naprieč. To sú budúce sediská dravcov. Je totiž veľmi logické proti prírode bojovať najúčinnejším známym spôsobom – a to samotnou prírodou. Veď v Rači hniezdi - najmä na vysokých panelákoch – niekoľko párov poštoliek. Tak ich chceme zaujať, ponúknuť im bidlo a...“ Eduard Brychta nepochybuje o úspechu. A navyše, je to bezúdržbová letka. Mimochodom, práve v Rači už dva či tri roky škorce ani len zrnko nezobli.

A čo škodca človek?
„Zaujímavé je, že práve a takmer len v čase dozrievania hrozna pociťujú niektorí naši občania či spoluobčania mimoriadnu potrebu zintenzívniť svoje pohybové aktivity v prírode.“ Konštatovanie Eduarda Brychtu je celoštátne a celoplošné. „Nuž ale prečo s igelitovými taškami, to som dodnes nepochopil. Keby tam tak chodili po celý rok tu s nožnicami, inokedy s motykou, teda napríklad aj pomáhať, to by len bolo zaujímavé.“ Proti ľuďom sa vinohradníci nevedia brániť. Vlastne, nielen oni. Na Slovensku síce platí „farmársky zákon“, ale... „Skúste ho aplikovať v obývaných oblastiach!“ Podľa Eduarda Brychtu: „Strieľať škodnú nemôžu ani poľovníci, kde a kedy sa im zachce a najmä v dostrele obydlí.“

Aj proti človeku človek?
Vinohradnícke spolky kedysi stavali hliadky, ale myslenie ľudí a najmä – možno aj vďaka neznalej „žurnalistike“ – sa zmenilo. To, čo je mimo môjho obydlia a je to zelené, čo vinohrad väčšinou je, to je verejné priestranstvo. Tam si zabehnem, tam si „vyvenčím“ psíka, tam si zaparkujem svoj automobil. „Nová móda – sú to ešte ľudia? Štvorkolkári. Veď oni sa vyžívajú v jazde po riadkoch. Vy tam pracujete a on sa tam baví, takmer vás prizabije, vynadá vám a... on je jednoducho rovnejší z tých rovných. A hovoriť tu o vymáhaní práva? Dajte pokoj. Pošlite niekoho do basy za tašku hrozna. Fajn, a čo keď vyjde von? Po dvoch rokoch? A čo mám robiť, keď organizovaný gang príde k vinohradu aj s nákladniakom a žeriavom a naloží všetky tyčky – inak – technologické zariadenie? Mne zničí vinohrad a vzhľadom na cenu lupu on pácha len priestupok. Toto nie je vizitka právneho štátu.“ Rozhorčenie Eduarda Brychtu je viditeľné, pochopiteľné, spravodlivé, ale...

Autor článku: Ivan BROŽÍK
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 24/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice