Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 18. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Kontrolované pestovanie viniča

AgroserverVinohradníctvo
Kontrolované pestovanie viniča
Ekonomické a kontrolované pestovanie viniča uprednostňuje ekologicky bezpečnejšie postupy a minimalizuje nežiaduce vedľajšie účinky niektorých agrotechnických zásahov. Integrovaná produkcia (IP)predstavuje spôsob hospodárenia na pôde, ktorého základným cieľom je zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja, a tak súčasným i budúcim generáciám zachováva možnosť uspokojovať ich základné životné potreby, pričom neznižuje rozmanitosť prírody a zachováva prirodzené funkcie agroekosystémov, ktoré sú poľnohospodárskou produkciou priamo či nepriamo ovplyvňované. Ďalšou základnou požiadavkou je dôsledný systémový prístup k celej technológii pestovania viniča a spracovania hrozna, pri optimalizácii ekonomických a ekologických aspektov produkcie. FAO definuje „integrovanú ochranu rastlín“ ako metódu ochrany rastlín, pri ktorej sa využívajú všetky hospodársky, ekologicky i toxikologicky zastupiteľné metódy, s cieľom udržať škodlivé organizmy pod prahom ich hospodárskej škodlivosti.

Ochrana viniča
Pestovanie viniča integrovaným spôsobom sa vo veľkej miere líši od konvenčného systému. Množstvo obmedzení sa týka najmä používania chemických látok na ochranu viniča proti chorobám a škodcom. Proti hubovým chorobám je povolené ošetrovať vinohrad na základe skutočného ohrozenia, napríklad využívaním krátkodobej prognózy a signalizácie. Živočíšnych škodcov možno eliminovať len na základe vyhodnotení výskytu s využitím prahu hospodárskej škodlivosti. Proti roztočcom, hálkovcom a vlnovníkom sa smú využívať len biologické spôsoby ochrany (introdukcia dravého roztoča, napr. Typhlodromus pyri, písali sme o nich vo Farmári č. 3). Pestovatelia by mali prednostne využívať ekotoxikologicky vhodné prípravky na ochranu viniča. Aplikácia herbicídov sa smie vykonávať len do radov, nie celoplošne. V integrovanej produkcii platí zákaz používania perzistentných herbicídov s účinnými látkami, ako sú napr. paraquat, diquat. Ďalej v IP platí obmedzenie na počet ošetrení proti chorobám a škodcom počas vegetácie viniča. Napríklad proti múčnatke alebo peronospóre môže pestovateľ aplikovať najviac šesť chemických ošetrení. Proti botrytíde sú povolené len dva chemické zásahy.

Ochrana pôdy vo vinohradoch
Vinice sa zvyčajne zakladajú na svahovitých pozemkoch, kde často dochádza k erózii pôdy. Jedným z cieľov IP je eliminácia tohto negatívneho javu. Protierózne opatrenie spočíva v zatrávnení najmenej každého druhého radu vinice, čím je po celý rok zabezpečená pokryvnosť pôdy. Zatrávnené rady sa následne mulčujú, čím pôde dodávame naspäť živiny, ktoré boli počas vegetácie z pôdy odobraté. Celoročný pokryv pôdy hrá dôležitú úlohu aj pri vyplavovaní dusíka do podzemných vôd.

Živiny dodávať podľa potreby
Podľa kritérií integrovanej produkcie, nadbytočné hnojenie je zakázané. Množstvo potrebného hnojiva zisťujeme prostredníctvom chemických rozborov pôdy. Na základe týchto rozborov sa určia odporúčané dávky živín. Tieto rozbory má pestovateľ povinnosť pravidelne opakovať každých 4 až 6 rokov. Rovnako je povinný viesť podrobné záznamy, kedy a koľko hnojiva aplikoval, či už listového, alebo do pôdy. Limitujúcim faktorom je aj množstvo dodaného dusíka. Nemalo by presiahnuť 50 kg dusíka čistých živín na hektár za jeden rok.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 14/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice